Matte for viderekomne

I dag deler kong Harald ut Abelprisen i Universitetets aula i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER SELVSAGT

ikke slik at sir Michael Francis Atiyah og professor Isadore M. Singer noen gang vil rage like høyt som Idol-Kjartan i den norske offentligheten. Og indeksteoremet kan aldri på samme måte bli folkeeie som en genial uttalelse av Big Brother-Ramsey. Men i dag blir sir Michael og Singer tildelt tre millioner hver når de mottar årets Abelpris, nettopp for at de oppdaget og beviste indeksteoremet. Så om den folkelige oppmarsjen uteblir utenfor deres hotellsuiter på Grand Hotel eller hvor de nå bor mens de er til stede under prisutdelingen i Oslo, så påskjønnes deres akademiske livsverk med en pris som tilsvarer det en fotballstjerne på Manchester United håver inn pr. måned.

DET ER SELVSAGT

meningsløst å sammenlikne prestasjoner fra så ulike samfunnsområder som pop, idrett og forskning. Det er prestasjoner i en elitedivisjon som nå påskjønnes med penger, diplom og medalje fra kong Haralds hånd. Eliteprestasjoner på det nivået er generelt ikke for oss vanlige mennesker. Det gis nok nobelpriser i fysikk for prestasjoner som er like vanskelig tilgjengelige som de formlene sir Michael og professor Singer kritter ned på ei tavle. Og likevel er det lettere å forstå når vi kan knytte de kompliserte abstraksjonene til konkrete ting, slik man gjerne gjør i fysikk, kjemi og medisin. Vi forstår når det gis pris for noe som kan løse kreftgåten. Fiolinspill på like høyt nivå som indeksteoremet henvender seg til og med primært til et publikum, det kan sette i gang både følelser og tanker hos tilhøreren. Men matematikken på dette nivået er og blir for en liten krets.

DET ER DETTE

som gjør det vanskelig å få til den store folkelige entusiasmen for Abelprisen, som har tatt mål av seg til å bli matematikkens nobelpris. Men slike matematiske landevinninger har antakelig helt avgjørende betydning for langt flere mennesker enn dem som noen gang får høre Idol-Kjartan. Indeksteoremet har skapt grunnlag for et ekstremt fruktbart samarbeid mellom matematikere og fysikere som prøver å finne ut av den fundamentale strukturen på materie, sier f.eks. professor John Ball, som er president i International Mathematical Union.

SELV DET SIER

ikke meg så mye. Kanskje betyr det noe for norsk vitenskap, som ellers nettopp er pålagt å arbeide innenfor så stramme rammer f.eks. innenfor bioteknologi at det nesten stanser forskningen. Kanskje betyr det noe for den dramatiske utforskningen av verdensrommet, som sier oss stadig mer om hvordan verden ble til. Under alle omstendigheter er det et paradoks at den mest abstrakte og virkelighetsfjerne tenking kan bli den mest matnyttige redskap på de fleste livsområder. At utfoldelse av stringent tenkning og grenseløs fantasi stadig påfører de fleste av oss skrekk og gru, og derfor er i ferd med å gjøre matematikken som skolefag til noe for de virkelig spesielt interesserte, er et annet paradoks. For aldri har vi vært omsluttet av så mye matematikk i vår hverdag som i dag.

SÅ OM DET ER

glissent på tribunen under hyllesten av dagens prisvinnere, kan de trøstig ta imot fra kongens hånd, vel vitende om at deres kolleger ser prisen til dem som den naturligste ting. Og det gir Abelprisen en ny omdreining på prestisjeskruen.