Måtte forlate dødssyk far for å ordne opp i lik-krangel

Mandelafamiliens førstedame Makaziwe Mandela fløy til Umtata på samme fly som Dagbladet.

PÅ SYKEHUS: Her forlater Makaziwe Mandela, Mediclinic hjertehospital hvor Nelson Mandela ligger. Foto: Markus Schreiber/AP
PÅ SYKEHUS: Her forlater Makaziwe Mandela, Mediclinic hjertehospital hvor Nelson Mandela ligger. Foto: Markus Schreiber/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UMTATA/QUNU (Dagbladet): Den interne krangelen i Mandela-familien om hvordan hele verdens frigjøringshelt skal begraves er i ferd med å underminere sorgprosessen rundt Nelson Mandelas uunngåelige bortgang.
Familien er nå så splittet i dette spørsmålet at de snakker sammen gjennom advokater i en rettssal her i Umtata.

I dag fortsetter rettsfeiden om hva som skal skje med tre lik fra 1948, 1969 og 2005.

Overhode I går forlot Nelson Mandelas datter, Makaziwe Mandela, sin døende far i Pretoria og reiste til Umtata i hjemdistriktet. Dagbladet reiste på samme fly som datteren og to andre familiemedlemmer.
Vi snakket med dem, men Makaziwe Mandela bestemte at de ikke ville uttale seg om saken.

59-åringen er Nelson Mandelas eldste gjenlevende barn, og hun er den personen som de aller fleste i familien nå anerkjenner som overhode.
Men til denne posisjonen blir hun nå utfordret av sin nevø Mandla Mandela, som mener han bør bestemme siden han er den eldste mannlige etterkommeren etter frigjøringshelten.
Han er også høvding i Mandelas fødeby Mveso og parlamentsmedlem for ANC.

Ny vei Selv om Mandela ble født i Mveso hadde han barndommen sin i landsbyen Qunu rundt 30 kilometer unna. Stridens kjerne er i hvilken av de to landsbyene Mandela skal begraves.

- Det er ikke noe tvil om at det er her Mandela vil begraves. Det er dette som er hjembyen hans og det er her han har huset sitt, sier Christopher Sithole (37) til Dagbladet rett på utsiden av familiegravstedet.

Nelson Mandela har flere ganger sagt at han ønsker å ligge sammen med resten av sin familie i Qunu, men det ønsket blir nå vanskelig å oppfylle.

For to år siden gravde nevøen Mandla nemlig opp likene av Mandelas to døde barn og Mandelas far fra familiegraven i Qunu, og flyttet dem til Mveso uten resten av familiens godkjennelse.
For en uke siden var hele familien samlet her i Qunu for å prøve å løse konflikten. I følge flere sør-afrikanske medier var møtet intenst og følelsesladet. Det skal ha endt med at en isolert og rasende Mandla Mandela forlot møtet i sinne.

Bittert - Dette er en veldig bitter familiekonflikt, sier Sithole.
Han har ikke noe tro på at Mandla Mandela vil lykkes med torpedere begravelsen i Qunu. I flere år har landsbyen blitt forberedt på at det skal skje en stor begivenhet her.
Statsledere og andre samfunnstopper fra hele verden er ventet til begravelsen. Det er bygd en splitter ny vei til landsbyen, det er lagt inn strøm og et nytt avløpssystem.
- Men selv med ny vei, strøm og avløp er Qunu akkurat som den alltid har vært sier Akon Balizulu som jobber i den ene av to butikker.
I går ble det jobbet febrilsk med å gjøre klar til legging av ny asfalt like utenfor huset til Mandela-familien.
- Vi har jobbet her i to år. Asfalten kommer nå i ettermiddag sa anleggsarbeider Lolo Xala til Dagbladet.  

REISTE: Disse tre reiste til Umtata for å prøve å løse familiefeiden om hvordan Nelson Mandela skal begraves. Makaziwe Mandela (t.h.),er den eldste datteren til Nelson Mandela. Her er hun sammen med sin sønn Ndaba (t.v.) og sin niese Ndileka, på vei inn for å besøke Nelson Mandela på Medi-clinic hjertesykehus i Pretoria. Foto: Siphiwe Sibeko/REUTERS
REISTE: Disse tre reiste til Umtata for å prøve å løse familiefeiden om hvordan Nelson Mandela skal begraves. Makaziwe Mandela (t.h.),er den eldste datteren til Nelson Mandela. Her er hun sammen med sin sønn Ndaba (t.v.) og sin niese Ndileka, på vei inn for å besøke Nelson Mandela på Medi-clinic hjertesykehus i Pretoria. Foto: Siphiwe Sibeko/REUTERS Vis mer
KLART: Her klargjøres det for legging av ny asfalt rett utenfor Nelson Mandelas hus i hjembyen Qunu. Foto: Torbjörn Selander
KLART: Her klargjøres det for legging av ny asfalt rett utenfor Nelson Mandelas hus i hjembyen Qunu. Foto: Torbjörn Selander Vis mer