Måtte forlate levende inne i vraket

ELVERUM (Dagbladet): - Jeg holdt en kvinne i hånda. Hun satt helt fast og inneklemt. Jeg tror hun var russisk. Da vi måtte trekke oss tilbake, ga jeg henne et brannslokkingsapparat mot flammene, sier Richard Stephenson (31) fra Oxford i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen timer etter togtragedien sitter sivilingeniøren i en sykehusgang på Elverum.

Han forteller at de måtte etterlate seg minst fem personer da de evakuerte den fremste passasjervogna på det sørgående toget.

- Flere var åpenbart drept. En eller to var i live. Å måtte forlate dem var det verste. Det aller verste, sier han stille.

Dieselsprut

Stephenson sier vogna han, kjæresten Fiona Donaldson (31) og seks venner kjørte i, ble snudd 180 grader og falt over på siden i togkollisjonen. De kunne se flammene blusse opp i lokomotivet.

- Dieselen sprutet ut og over vogna vi var i. Det dryppet diesel inn, og flammene sto opp mot vognveggen, forteller Richard Stephenson.

Han ble ikke slått bevisstløs i kollisjonen - fikk bare noen skrammer på høyre fot. Sammen med sin bror var han i stand til å hjelpe flere ut sammen med sin bror.

Men ikke alle.

Som sistemann evakuerte han vogna, kikket på klokka og så at den var 13.10. Redningsmannskaper var på stedet sju minutter seinere.

På rom 71 ligger kjæresten med utslått tann og kutt i panna. Det var ikke slik skiferien i Hodalen skulle ende. Dagsrevyen viser bilder fra de brennende vrakene på Åsta og slipper nyheten om at en kvinne er skåret ut av vraket.

Veldig heldige

- Åh, jeg håper det var henne jeg holdt, sier briten.

Omfanget av tragedien begynner å gå opp for ham.

- Det er fortsatt som en drøm. Men jeg skjønner at vi var heldige. Veldig heldige, sier han.

PÅ RYGGEN: Ambulansen er framme ved Hedmark sentralsjukehus, og engelske Richard Stephenson (31) tar sin skadde kjæreste Fiona Donaldson (31) på ryggen og bærer henne inn til legehjelp.