Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Måtte framskynde Jensen-pågripelse etter gjengrykter: - Faren for lekkasjer var stor

Kriminelle skal ha visst om den hemmelige etterforskningen mot Eirik Jensen. 

I RETTEN: Eirik Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til hasjinnførsel. Denne uka vitner en rekke ansatte i Spesialenheten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN: Eirik Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til hasjinnførsel. Denne uka vitner en rekke ansatte i Spesialenheten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På morgenen 24. februar 2014 ble den tidligere polititoppen Eirik Jensen (59) pågrepet i garasjen på politihuset på Grønland i Oslo.

Før den tid hadde Asker og Bærum politidistrikt og Spesialenheten drevet en hemmelig og lukket etterforskning av nettverket rundt den dømte hasjbaronen Gjermund Cappelen (50).

Leder for etterforskningsavdelingen i Spesialenheten Øst-Norge og tidligere påtaleleder i saken, Liv Øyen, forklarte seg i dag om den innledende fasen av etterforskningen mot Jensen.

- Bekymret for Jensen

12. desember 2013 ble Spesialenheten varslet om den skjulte etterforskningen mot Cappelen i Asker og Bærum politidistrikt. Det var en større sak hvor politiet hadde kommunikasjonskontroll og informasjon om at Eirik Jensen var involvert.

- Det ble uttrykt at Asker og Bærum var bekymret for Jensen, sier Øyen.

Uka etter får Spesialenheten vite om den hemmelige ransakingen av Cappelens hasjlager på Røa. De fikk også vite om tekstmeldingene fra Cappelen like etter innbruddet, som politiet mente var til Jensen.

Saken fortsetter under videoen!

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

- De mistenkte eventuelt Jensen for informasjonsutveksling, men ikke noe konkret, sier Øyen.

Hun forklarer videre at kommunikasjonen var fra en skjult etterforskning, og at materialet ikke var åpnet. Det førte til at Spesialenheten ikke da utløste en egen etterforskning av politimannen.

- Det var veldig lukka

Først i januar begynte ting å skje hos Spesialenheten. Spesialenheten ble kontaktet av politimesteren i Asker og Bærum, Ingrid Wirum 8. januar 2014.

- Vi fikk forklart at Cappelen flere ganger hadde bedt om å snakke med sin kildefører i Oslo, Eirik Jensen.

10. januar var det et møte hos Riksadvokatembete i Oslo. 10. januar. Der ble det besluttet at Spesialenheten skulle ha ansvar for etterforskningen mot Jensen, mens Asker og Bærums skulle fortsette narkotikaetterforskning mot Cappelen og andre.

- I løpet av helga hadde vi flere møter. Det var veldig lukka. Bare noen få personer var involvert og saken ble ikke omtalt utenfor møter, sier Øyen.

- Dere holdt det tett til brystet? spør Spesialenheten-aktor Kristine Schilling.

- Ja, svarer Øyen.

- Faren for lekkasjer var stor

- Det var ikke så mange etterforskningsskritt som ble gjort da. Vi anslo at faren for lekkasjer var stor og brukte perioden for å legge planer for pågripelse, ransaking og avhør.

Spesialenheten hadde avlytting av Jensens elektroniske kommunikasjon, såkalt kommunikasjonskontroll, på Jensen fra 17. januar 2014. Spesialenheten monterte og loggere på to biler Jensen hadde for å finne ut hvor han oppholdt seg.

Men planen om å slå til mot Jensen ble endret.

- Vi hadde i utgangspunktet planlagt pågripelsen av Jensen seinere, sier Øyen.

Spesialenheten hadde imidlertid fått informasjon om at var blitt kjent i kriminelle miljøer før han ble pågrepet på morgenen 24. februar 2014.

- Hvordan kunne det ha seg at det gikk rykter i det kriminelle miljøet om Jensens etterforskning? spør tingrettsdommer Kim heger.

- Politiet var ute og snakket med folk og fått informasjon fra gjengmiljøet i Oslo. Da måtte vi foreta pågripelse, sier hun.

B-gjengen

VG har tidligere skrevet at medlemmer av Norges mest kjente gjeng, B-gjengen, visste om etterforskningen. Slik Dagbladet tidligere har skrevet, skal B-gjengen ha feiret pågripelsen av Jensen.

Jensens forsvare John Christian Elden og Arild Holden opplyser at politifolk fanget det opp i det kriminelle miljøet 21. februar, mens Spesialenheten fikk informasjonen 22. februar - to dager før pågripelsen av den tidligere politilederen.

Hun vil ikke spekulere i hvordan det kriminelle miljøet kan ha kjent til etterforskningen.

- Det som ble formildet er at vedkommende som sa det til politifolka oppga å ha fått vite det fra en av de involverte i narkosaken mot Cappelen, sier Øyen.

Hun forklarte videre at de brukte mye tid på avhør av personer som kan ha visst om saken og dobbeltsjekket informasjon.

- Det var jo en ganske utrolig historie Cappelen forklarte til oss, og det var viktig for oss å ettergå informasjonen Cappelen ga, sier hun.