Renovasjonsetatens direktør i ny jobb på Oslo rådhus:

Måtte gå på grunn av søppelkaos:
Får 75 000 kroner for å bytte jobb

Tar med seg direktør-lønna til sin nye stilling som prosjektleder i Oslo-byrådet.

BETALTE GODT: Pål A. Sommernes blir rikelig kompensert for å slutte som direktør. Fra før er det kjent at samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har presset på for å få i stand avgangen. Foto: © Arne Ove Bergo / Dagsavisen / Samfoto 
BETALTE GODT: Pål A. Sommernes blir rikelig kompensert for å slutte som direktør. Fra før er det kjent at samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har presset på for å få i stand avgangen. Foto: © Arne Ove Bergo / Dagsavisen / Samfoto  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag gikk Pål A. Sommernes av som direktør for Renovasjonsetaten, etter press fra Oslo-byrådet.

- Jeg har ingen kommentarer i forbindelse med min fratreden som direktør i Renovasjonsetaten utover det som fremgår av utsendte pressemelding fra Byrådsavdeling for Miljø og Samferdsel, uttalte Pål A. Sommernes i en pressemelding om saken.

Nå letter likevel eks-direktøren på sløret.

Overfor Dagbladet bekrefter nå Sommernes at søksmål ikke ville vært utelukket hvis ikke Oslo kommune hadde vært villig til å betale han 75 000 kroner for å gå.

- Jeg ville vurdert å ikke inngå avtale dersom jeg ikke fikk denne ytelsen. Om det da hadde blitt søksmål er avhengig av hva min arbeidsgiver ville ha besluttet, sier nå Sommernes i en tekstmelding til Dagbladet.

Lønn og studiepermisjon

Dagbladet har fått innsyn i avtalen mellom Oslo-byrådet og eks-direktøren, som viser at Sommernes:

  • Beholder direktør-lønnen når han nå begynner i ny jobb på Oslo rådhus
  • Skal begynne som prosjektleder i byrådsavdelingen for byutvikling. Arbeidsoppgavene skal «avklares fortløpende» med Oslo-byrådet
  • Får rett til betalt studiepermisjon med alle utgifter dekket av kommunen
  • Får utbetalt 75 000 ekstra-kroner i februar for å unngå en rettslig konflikt

Betaler for å slippe rettstvist

Eks-direktøren er overfor Dagbladet tydelig på at han ikke ville akseptert det han beskriver som en «ensidig endringsbeslutning» fra Oslo-byrådets side.

- Ja, jeg ville da vurdert søksmål. Denne utbetalingen er resultat av en konkret forhandlingssituasjon der det ikke foreligger en kontraktsregulert løsning, sier Sommernes til Dagbladet.

- Jeg er i all hovedsak stolt over de dokumenterte resultater Oslo kommune og Renovasjonsetaten har oppnådd i de 11 år jeg har vært direktør i etaten, sier Sommernes.

Han benytter anledningen til å hilse sine gamle kolleger via Dagbladet:

«Til mine kjære tidligere ansatte vil jeg si - stå på og hold ut!», skriver Sommernes i en tekstmelding til Dagbladet.

«Fratredelsesvederlag»

Et notat fra Kommuneadvokaten i Oslo bekrefter eks-direktørens versjon om hvorfor han fikk 75 000 kroner i ekstra-utbetalinger:

«Dette beløpet er ikke tilknyttet Sommernes’ lønn, men må anses som et beløp som utbetales for å komme arbeidstakeren i møte i forbindelse med arbeidet med å finne en løsning på fratredelsessituasjonen».

Det skriver Kommuneadvokaten i et notat som Dagbladet har fått innsyn i. Her framgår det videre:

«Det vises herunder til at kommunen ved Kommuneadvokaten anser at det vil være forbundet med en prosessrisiko dersom en minnelig løsning ikke nås, og saken i stedet blir en alminnelig rettstvist for domstolen».

Spesialrådgiver Monica Sigurdson ved byrådsavdelingen for miljø og samferdsel i Oslo kommune beskriver de 75 000 kronene som et «fratredelsesvederlag»:

- Etter dialog med Sommernes ble det foretatt en helhetsvurdering hvor det ble konkludert med at kommunens interesser blir best ivaretatt gjennom å inngå en minnelig avtale, og at det var rimelig å gi Sommernes et fratredelsesvederlag.

Søk selv i Dagbladets kart over søppelklager, som nå er oppdatert frem til mandag 9. januar:


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer