Togfast på Bergensbanen

Måtte gå på papptoalett

I over sju timer sto et fullstappa tog fast på Bergensbanen. Nå får vy refs for deres håndtering av situasjonen.

TOGFAST: Direktør i Språkrådet Åse Wetås var en av 350 passasjerer som måtte tilbringe fredagskvelden på bergensbanen. Foto: Språkrådet pressefoto
TOGFAST: Direktør i Språkrådet Åse Wetås var en av 350 passasjerer som måtte tilbringe fredagskvelden på bergensbanen. Foto: Språkrådet pressefoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like før halv seks fredag ettermiddag meldte Bane NOR at et tog hadde problemer mellom Voss og Myrdal på Bergensbanen.

Det fullstappede toget med 350 passasjerer forlot perrongen i Bergen 15.40 og skulle etter planen være i Oslo seint fredag kveld. Slik ble det ikke. Istedenfor måtte passasjerene tilbringe fredagskvelden sin fast på et tog uten strøm, varmmat eller ordentlig toalett.

- Jeg er overrasket over hvor dårlig krisehåndteringen har vært.

Det sier Åse Wetås, direktør i språkrådet. Hun er en av de 350 passasjerene på toget, som like etter midnatt har måtte returnere til Bergen stasjon.

Da hadde toget stått fast i mer enn 6 timer.

- Dette passer nok dårlig for mange inn mot pinsehelga, sier Wetås til Dagbladet.

- Mange er nok trøtte

Hun gikk tidligere fredag kveld ut på Twitter og kritiserte Vys håndtering av saken.

«Over tre timer er i bjørkekrattet nå, og ikke tilbud fra Vy om verken vått eller tørt. Forslaget mitt til konduktøren om at Vy burde spandere brus og sjokolade til alle ungene om bord falt visst også til jorda?» skriver Wetås på Twitter.

Hun forteller at de ikke har fått tilbud om vann eller mat utenom en müslibar som ble delt ut til passasjerene. Høyttaleranlegget har heller ikke funket – noe som har gjort kommunikasjon til passasjerene utfordrende, ifølge Wetås.

- Mange er nok trøtte, sultne og slitne nå.

Ettersom toget har vært strømløst har heller ikke toalettene fungert som de skal. Det skal derimot ha blitt utstasjonert noen alternative papptoaletter, forteller språkrådsdirektøren.

- Det er ikke så gøyalt, sier hun, og legger til at hun har forsøkt å spise og drikke minst mulig.

- Hvordan er stemningen på toget nå?

- Det er litt galgenhumor i dette. Alle syns det er rart at vi sitter så lenge rett ved siden av en vei hvor vi kunne blitt hentet med buss.

- Det sure eplet

Verken hun eller pressevakt i Vy vet når toget vil være tilbake i Bergen.

Wetås har likevel valgt å kjøpe flybillett hjem til Østlandet fra Flesland lørdag morgen.

- Det er vanskelig å planlegge turen uten informasjon. Jeg har bare bitt i det sure eplet og kjøpt flybillett.

Pressevakt i Vy, Kaja Rynning Moen, forteller at det er utfordrende når strømmen går i et tog som dette, men at de har prosedyrer som skal følges i slike tilfeller.

- Vi har ikke ubegrenset plass til beredskapslager. Vi har noe drikke, men mye mat får vi ikke brukt på grunn av strømmangel, sier Moen til Dagbladet.

Hun forteller at togselskapet alltid vil ta en vurdering av en slik situasjon i etterkant.

- Vi har for eksempel aluminiumsteppe som kan gis ut for å holde varmen, men ikke nok til 350 personer. Det er vanskelig å ta beredskapslager til et fullt tog.

- Bør ikke et tog med plass til 350 passasjerer ha stort nok beredskapslager like mange?

- Jo men det kommer an på. Jeg vet ikke hvor mye ekstra toget har. Om det for eksempel er en brusflaske til alle er det vanskelig å vite når den skal gis ut. Det er utfordrende når man blir stående seks til sju timer.

Moen forteller at hun per nå ikke har oversikt over hvor stort beredskapslageret på det aktuelle toget var.

- Vi er veldig lei oss for at dette har tatt så lang tid og oppfordrer alle passasjerene til å ta kontakt med kundesenteret vårt i etterkant.

- Venter i spenning

Tilbake på toget er Wetås mer enn klar nok til å komme seg tilbake til Bergen og flyet tilbake til østlandet.

Dem hun imidlertid føler mest for er brudgommen og følget hans, som etter planen skulle vært fremme i Finse i kveld.

- Vi står på Voss og venter i spenning på om vi kommer oss videre. Vi fikk besøk av en representant fra Vy, som sa at han hadde gode forhåpninger om at vi skulle komme oss til Finse i dag, sa Didrik Sivertsen, brudgommens kamerat, til Dagbladet tidligere fredag kveld.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Vielsen er lørdag ettermiddag, men følget er optimistiske på at de vil rekke det.

- Vielsen er i morgen i 15-tida, så det er litt å gå på. Følget fra Oslo med bruden har kommet fram, så vi skulle gjerne vært der nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer