Måtte gi seg

Opprørerne på Haiti fikk det som de ville. I dag ble president Jean-Bertrand Aristide tvunget av øya, og skal trolig søke asyl i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • 200 år med knuste håp
 • Volden herjer

  (Dagbladet.no): Opprøret på Haiti har blitt beskrevet som helvete på jord. Det er snart slutt på mat og vann, og folk er slaktet ned for fote.

  Fredag sa president Aristide at han ikke kom til å bøye seg for opprørernes krav og trekke seg, to dager etter stakk han av til nabolandet Den dominikanske republikk, melder nyhetsbyrået AP. Da hadde opprørerne kommet for nære, bare 40 kilometer unna hovedstaden Port au Prince, og truet med å angripe.

  Det har hersket lovløse tilstander i byen. Væpnede gjenger har patruljert gatene og tent på barrikader. Ti mennesker har blitt drept siden fredag.

  Ifølge hans minister og rådgiver Leslie Voltaire vil Aristide trolig søke asyl i Marokko, Taiwan eller Panama.

  Demokratisk valgt


  Aristide ble den første demokratisk valgte leder på Haiti på 200 år, likefullt fikk opprørerne sterk støtte da opptøyene startet for tre uker siden.

  Diplomater ga Aristide valget mellom å underskrive på sin egen avgang eller å bli arrestert mistenkt for narkotikahandel, ifølge opposisjonskilder.

  Den amerikanske administrasjonen mener Aristide har tatt en riktig beslutning for det haitiske folk, sa en amerikansk tjenestemann like etter at meldingen om Aristides avgang kom.

  Presten Aristide ble en folkehelt etter sin rolle i folkeopprøret som på 1980-tallet gjorde slutt på mange tiår med diktatur. Han ble president første gang i 1991, men ble avsatt i et statskupp bare noen måneder senere. Etter at USA invaderte landet i 1994 fikk han igjen makten, og ble gjenvalgt i 2000.

  Frankrike og USA sendte 20.000 soldater til Haiti i 1994 etter et kupp mot Aristide, med krav om at han gikk av.

  20 år etter forlot den avsatte presidenten øya i et umerket privatfly sammen med sikkerhetssjefen Frantz Gabriel. Det er ennå ikke klart om Aristides kone befant seg på flyet, parets to barn ble sendt til New York i forrige uke.

BLODIG: Det hersket lovløse tilstander under opprøret.