Måtte gifte seg i utlandet:
- Provoserende

- Jeg føler jeg mistet all tillit til regjeringen og systemet. De viser en holdning jeg ikke liker.

FULLVAKSINERT: Selv om både Jonathan Hol og Noreen er fullvaksinert med Pfizer, måtte de til Georgia for å gifte seg. Foto: Privat
FULLVAKSINERT: Selv om både Jonathan Hol og Noreen er fullvaksinert med Pfizer, måtte de til Georgia for å gifte seg. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Man opplever at man blir satt i en annen kategori når man gifter seg med noen fra et land utenfor Europa, sier Jonathan Hol til Dagbladet.

22. juni giftet han seg med Noreen i Georgia i Kaukasus. Bryllupet skulle egentlig skje i Oslo rådhus, men på grunn av coronarestriksjonene fikk ikke forloveden komme inn i landet.

Sint og frustrert

Etter å ha brukt over seks måneder på å ordne de nødvendige papirene for å planlegge bryllupet, håpet Hol at bryllupet i mars kunne gjennomføres da samfunnet begynte å åpne igjen. Men fra mars til juni i år måtte de utsette giftermålet flere ganger.

- Jeg er en ekstremt rolig person til vanlig, men dette gjorde meg sint og frustrert. Vi var så godt som gift, og det kunne UDI enkelt sjekket gjennom dokumentasjonen og papirene vi hadde fått godkjent, sier Hol.

Noreen bor i Qatar og ble tidlig fullvaksinert med Pfizer.

- Selv om hun var fullvaksinert, fikk hun ikke komme til Norge. Det å se at arbeidere kunne komme inn, men ikke kjærester eller forlovede, var provoserende, sier Hol.

Sykmeldt

Etter over et år med søknader, papirer og godkjenninger forteller han at det fremdeles er mer i vente med søknad om familiegjenforening. Hele situasjonen har gitt store påkjenninger for ham.

- Det har vært mye stress, som gjorde at jeg ble sykmeldt i en periode.

Etter at Hol fortalte at han og Noreen fikk giftet seg i et innlegg på Facebook-gruppen «Oss med familie eller kjæreste i utlandet under covid-19, 2020/2021», har flere henvendt seg til ham.

- Jeg får meldinger om hvor hjelpeløse folk føler seg. Det sliter på dem. Jeg er egentlig målløs. Jeg føler jeg mistet all tillit til regjeringen og systemet. De viser en holdning jeg ikke liker, sier Hol.

- Må ha kontroll

Justisdepartementet har blitt presentert for Hols uttalelser, og statssekretær Hilde Barstad (H) svarer dette i en e-post til Dagbladet:

- Vi forstår at innreiserestriksjonene har skapt problemer og har vært utfordrende for mange mennesker. Vi skal selvsagt ikke ha strengere innreisetiltak og -restriksjoner lenger enn nødvendig, og det gjøres hele tida løpende vurderinger av hvilke grupper som kan få unntak fra innreiserestriksjonene, sier Barstad i e-posten.

Hun skriver videre at Norge i perioder har hatt strengere innreiserestriksjoner fra land utenfor EU/EØS-området på grunn av forpliktelser overfor EU/EØS-landene, og at det er enklere å ha oversikt over smittesituasjonen i disse landene.

- Vi må ha god kontroll på smittesituasjonen, og det har hele tida vært de smittevernfaglige rådene fra helsemyndighetene som har veid tyngst, sier Barstad.

GJØRME: Den tyske reporteren Susanna Ohlen fikk sparken fra TV-kanalen RTL etter å ha smurt gjørme i ansiktet for å gi inntrykk av at hun hadde drevet med oppryddingsarbeid etter flommen i Tyskland. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet / Twitter: @Eddie_1412 @Michael45644934 Vis mer

Fortere enn planlagt

Jonathan Hol og Noreen møttes for første gang i januar 2020, etter å ha snakket sammen siden desember året før. Hol var i utgangspunktet usikker på å date noen som bodde utenfor Norge, men det snudde.

- Jeg likte henne veldig godt. Da hun selv ordnet flybillett til Oslo for at vi skulle treffes, skjønte jeg at hun var en ressurssterk dame, forteller han.

HELDIGE: Jonathan Hol beskriver seg selv som heldig, fordi han og kona har klart å holde sammen til tross for coronarestriksjonene. Foto: Privat
HELDIGE: Jonathan Hol beskriver seg selv som heldig, fordi han og kona har klart å holde sammen til tross for coronarestriksjonene. Foto: Privat Vis mer

Hol forteller at de begge visste hva de var ute etter, og at giftermål var en av tingene. De bestemte seg for å bruke god tid til å bli kjent før det eventuelt ble noe bryllup. Men så kom corona og nedstengning.

- Selv om vi ikke kunne treffes, har vi alltid hatt en god dialog, og snakker sammen hver dag. Der er vi heldige. Jeg har hørt om mange forhold som har gått i stykker, som kanskje ikke hadde gjort det uten restriksjonene, forteller han.

For å gjøre det lettere å treffes måtte paret tenke nytt. De ønsket fremdeles å gifte seg raskt, men siden godkjenning av papirer trolig ville ta seks nye måneder, begynte de å se på andre land i Europa. Valget falt på Georgia.

- Vi dro dit på en søndag og giftet oss på tirsdag. Fredag 25. juni kunne vi begge reise til Norge, forteller Hol.

Noreen er nå tilbake til Qatar, og ekteparet vet ikke når de kommer til å treffe hverandre igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer