- Måtte gjøre seksuelle handlinger for penger

En lettere psykisk utviklingshemmet mann forteller at han kastet opp etter seksuell omgang med Svein Ludvigsen.

I RETTEN: Svein Ludvigsen skal forklare seg om anklagene fra de fornærmede i morgen. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
I RETTEN: Svein Ludvigsen skal forklare seg om anklagene fra de fornærmede i morgen. Tegning: Ane Hem / NTB scanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): I rettens andre dag har vi fått høre forklaringene til de tre fornærmede mennene. De hevder at tidligere fylkesmann og fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) har forgrepet seg på dem.

Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å få seksuell omgang med de mindreårige asylsøkerne. Han nekter straffskyld.

En av de fornærmede mennene møtte ikke selv i retten fordi han er lettere psykisk utviklingshemmet. Det ble dermed spilt av et tilrettelagt avhør der han forteller om de angivelige overgrepene.

TUNG DAG: Beate Arntzen forteller Dagbladet hvordan hennes klient opplevde rettssaken onsdag, der tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling for seksuell omgang. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen / Angelica Hagen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

I tiltalen heter det at Ludvigsen i slutten av mai eller i begynnelsen av juni 2014 skaffet seg seksuell omgang med mannen på et hotellrom i Oslo. Dette ved at han utnyttet at mannen er lettere psykisk utviklingshemmet eller sin stilling som fylkesmann ved at han oppsøkte mannen på et ungdomshjem som var underlagt fylkesmannens tilsyn.

DETTE ER SAKEN: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet unge asylsøkere for sex. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng. Foto: Henning Lillegård / Stein Wilhelmsen. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix Vis mer

- Mye makt

Mannen, som nå er i 20-åra, forteller at han ble kjent med Ludvigsen på ungdomshjemmet da han var 12 år gammel. Han beskriver den tidligere fylkesmannen som en åpen person.

- Han er åpen, snakker mye. Veldig ålreit mann. Han var en voksen mann, en fylkesmann med mye makt, sier mannen.

I en periode etter at han hadde fylt 18 år bodde han i Tromsø. I avhøret forteller han at han da skal ha besøkt Ludvigsen på fylkeshuset. I 2012 flyttet han til Oslo, og det var da de fikk mer kontakt, ifølge den fornærmede. Han sier at de skrev til hverandre på blant annet Facebook.

- Da jeg var blakk spurte jeg etter penger og han spurte: «hva får jeg igjen?» Jeg spurte: «hva mener du?» Han foreslo å gå ut og spise, han bodde på hotell i Oslo. Ting utviklet seg mer og mer, forteller han.

Mannen sier at han ble bedt om å utføre oralsex på Ludvigsen for å få penger.

- Jeg ville ikke, men trengte penger. Han sa jeg kunne få penger for det. Hjemme følte jeg meg hjernevasket. Jeg begynte å spy, og skjønte ingenting. Jeg hadde kjent han lenge, han er en mektig mann.

- Det var en ekkel følelse. Jeg følte meg skitten.

- Fikk 15 000 kroner

Han forteller at de to avtalte å gå ut og spise middag, og at de ble enige om å møtes på hotellet i Oslo.

- Han sa jeg kunne få penger, at vi kunne kose oss, ha et lite selskap her. Han sa han hadde litt euro. At jeg skulle få 15 000 norske kroner, sier han.

Mannen forteller at Ludvigsen ba ham utføre oralsex for å få pengene, men at han egentlig ikke ville.

- Så tenkte jeg på fylkesmannen. Jeg er redd for å miste passet mitt. Jeg hadde aldri sett så mye penger i mitt liv. Du holder kjeft om dette, sa han. Jeg begynte å stresse og tok på klærne mine. Orket ikke spise. Dro fort hjem og dusjet.

TILTALTES FORSVARER: Svein Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, snakket med Dagbladet etter at retten ble hevet tirsdag. Reporter/video: Trym Mogen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Vis mer

Den fornærmede mannen forteller at de to hadde mye kontakt og at de ofte var ute på middag sammen. Ifølge ham møttes de flere ganger i måneden mellom 2012 og 2014.

- Han var veldig glad i gutter, og sa at han likte gutter. Han var ikke homofil, men sa bare at han likte gutter.

Avhøreren lurer på hvorfor Ludvigsen fortalte den fornærmede om dette.

- Jeg spurte jo hva han ville med meg, sier han.

«Du kan få en matburger»

Under innledningsforedraget sitt la statsadvokat Tor Børge Nordmo fram flere meldinger mellom den fornærmede og Ludvigsen fra mai 2014 - i samme tidsrom som overgrepet skal ha funnet sted.

I meldinger sendt på Facebook Messenger, heter det:

Fornærmede: «Får se hva jeg finner på. Tror du at du kan hjelpe meg med noen småkroner?»

Svein Ludvigsen: «Jeg er i USA».

«Daså. Skal ikke forstyrre.», skriver mannen.

«Du kan få en matburger når jeg kommer til Oslo i juni. Spørs hva jeg får igjen forresten», svarer Ludvigsen.

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Vil ikke miste statsborgerskap

Den fornærmede mannen i 20-åra forteller at Ludvigsen tidligere skal ha spurt om han hadde oppholdstillatelse, noe han ikke hadde fått ennå. Ifølge mannen skal Ludvigsen ha sagt at det var fylkesmannen som delte ut statsborgerskap.

Mannen kan ikke huske om Ludvigsen tilbød seg å hjelpe ham med å få statsborgerskapet. En av de andre fornærmede hevder at den tidligere fylkesmannen tilbød seg dette.

Han forteller at det var Ludvigsen som ga ham statsborgerskapet på statsborgerseremonien. Den tidligere fylkesmannen satt i utvalget som laget rammene for statsborgerseremoni i Norge.

Ifølge tiltalen skal Ludvigsen ha forledet mannen til å tro at han også kunne ta statsborgerskapet fra ham.

- Jeg er redd for å miste statsborgerskapet mitt. At dette kan påvirke min situasjon, sier den fornærmede.

- Du er fortsatt redd for at han skal gjøre noe med statsborgerskapet ditt selv om han ikke er fylkesmann? spør avhøreren.

- Ja. Jeg hadde lovet ham å ikke prate med politiet. Han sa at jeg ikke skulle si dette til noen, det er mellom oss to, sier mannen.

Resten av avhøret med den fornærmede mannen skal spilles av for retten i morgen tidlig. Da skal også Svein Ludvigsen forklare seg. Han nekter for å ha misbrukt sin stilling for å ha seksuell omgang med de tre asylsøkerne.