- Måtte Gud forby Per Sandberg som ny justisminister

Arne Johannessen er bekymret for norsk politi. Han var optimist etter 22. juli, men nå er optimismen dalende.

IKKE OPTIMIST:  Arne Johannessen er kritisk til Politianalysens konklusjoner. - Færre politidistrikt løser ikke politiets problemer. Vi trenger flere politifolk og en lokal forankring, sier Johannessen. Foto: Grethe Nygaard
IKKE OPTIMIST: Arne Johannessen er kritisk til Politianalysens konklusjoner. - Færre politidistrikt løser ikke politiets problemer. Vi trenger flere politifolk og en lokal forankring, sier Johannessen. Foto: Grethe NygaardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BØMLO i Sunnhordland (Dagbladet): Norsk politi ble avkledd da terroren inntok Norge den 22. juli 2011. Men da hadde Arne Johannessen og de tillitsvalgte i politiet allerede i mange år ropte varsko. Verken Johannessen eller hans medarbeidere ble hørt av de forskjellige politiske regimene som har styrt Norge de siste ti åra.

- Etter 22. juli var jeg optimist. Jeg trodde på endring. Men nå ser jeg dessverre mange tegn på bekymring. Min optimisme er dalene. Politikerne viser liten vilje til å følge opp nødvendige tiltak, sier den tidligere lederen av Politiets Fellesforbund.

Johannessen har vært topp-tillitsmann i 25 år. Først i Lensmannsetatens Landslag og de 16 åra i Politiets Fellesforbund.

Sentralisering - Gjørv-kommisjonen og Politianalysen er fundamentet for det som skal bli Norges nye politi. Et politi uten lokal forankring. Et politi som er bygget på andre tradisjoner enn hva som har vært vanlig i Norge og resten av Norden. Vi har hatt ett politi som også har hatt andre sivile oppgaver, med nære og gode forbindelser til samfunnet. Nå ser jeg konturene av et sentralisert aksjonspoliti, sier Arne Johannessen til Dagbladet.

Han mener likevel at det mye bra å hente hos både Gjørv-kommisjonen og i arbeidet med Politianalysen.

- Deler av politianalysen er veldig bra. Men svakheten ser ut til å være at de begynte med konklusjonen. Fokus har vært å få ned antall politidistrikt, det preger hele analysen, sier Arne Johannessen.

Skeptisk Den tidligere lederen av Politiets Fellesforbund viser også til at den forrige politireformen - i 2001 - ble kritisert for at man bygget seg bort fra publikum.

- Jeg blir skeptisk når avstand fra publikum, de ansatte og opp til ledelsen blir for stor. Det er nettopp det samme de store helseforetakene blir kritisert for. Avstanden fra brukerne, de ansatte og til de som skal lede politiet blir for stor.

- Hvordan stiller du deg til at Norge deles opp i seks politidistrikt?

- Jeg mener det blir veldig galt. Fra Nordkapp til Bindal helt sør i Nordland er 1300 km. Norsk politi har og bør handle om nærhet til brukerne. Min frykt er at seks politidistrikt vil pulverisere ansvaret. Skal en politimester ha kontroll, kan han ikke ha for mange lensmannskontorer og politistasjoner. Da vil de samme argumentene komme for å legge ned lokale kontorer.

- Politianalysen legger opp til å bygge en politikultur fra toppen. Det tror jeg ikke på. Kultur må bygges fra grunnplanet, sier Arne Johannessen.

Trenger mer politi Fagforeningsveteranen legger ikke skjul på at han synes det er rart at bemanningssituasjonen i politiet ikke er på dagsorden.

- Vi var enige om at vi mangler 2800 tjenestemenn. Dagens bemanning er elendig. Nå ser det ut til at noen tror at norsk politi kan omorganisere seg bort fra problemene. Virkeligheten er at bemanningen har gått ned. Vi mangler flere tjenestemenn enn vi tidligere har gjort. Polititilbudet i Norge er dårligere enn på mange år.

Johannessen er enig i at det må skje endringer i politiet. Men han frykter at resultatet av Gjørv-kommisjonen og Politianalysen ikke vil gjøre det bedre.

- Beredskapen har nok blitt bedre, men politiet i Norge er mye mer enn bare beredskap. Det viktigste er å satse mer på det forebyggende. Bygge kompetansemiljø på ulike etterforskningsmiljø. Og styrke politiets tilstedeværelse og responstid.

- Hvilke ledere trenger politiet?

- Politiet trenger mangfold. Ledere som har forskjellig bakgrunn, utdannelse og erfaring. Dersom samtlige ledere bare skal ha bakgrunn fra Oslo, Svalbard eller Særorganene står vi overfor en stor utfordring. Dessverre er tendensen at politilederne i dag rekrutteres smalere, sier Arne Johannessen.

Politisk korrekt Johannessen forteller at han har registrert at flinke politileder blir satt på sidelinja fordi de sier ifra.

 - MÅTTE GUD FORBY:  Arne Johannessen mener Per Sandberg (Frp), leder av Stortingets justiskomité, er uegnet som justisminister. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- MÅTTE GUD FORBY: Arne Johannessen mener Per Sandberg (Frp), leder av Stortingets justiskomité, er uegnet som justisminister. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

 - Det burde være slik at ureddhet og de som «taler Roma midt i mot» ikke risikerte karrierene sine. Mange våger i dag ikke å si ifra, eller si noe som er politisk ukorrekt.

- Er Odd Reidar Humlegård rett person til å lede politiet inn i framtida?

- Jeg har stor sans for Humlegård. Men han må bli kjent med hele politiet, og politiet må bli kjent med ham. Norsk politi er og skal være mer enn særorganene (Kripos, Økokrim og Utrykningspolitiet, red.anm.) og Oslo.

Frykter Frp-Sandberg Johannessen var optimist, nå beskriver han optimismen som dalende.

- Fokuset må være bemanning, utstyr, metodebruk og lokal forankring. Det er mye viktigere og riktigere enn å kutte antall politidistrikt, sier Arne Johannessen.

- Hvordan stiller du deg til en ny regjering med Fremskrittspartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité Per Sandberg som mulig ny justisminister?

- Måtte Gud forby at Per Sandberg blir justisminister i Norge, sier Arne Johannessen.

- Hvorfor?

 - BEDRE KJENT:  Arne Johannessen mener politidirektør Odd Reidar Humlegård må bli bedre kjent med norsk politi. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- BEDRE KJENT: Arne Johannessen mener politidirektør Odd Reidar Humlegård må bli bedre kjent med norsk politi. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Utspillene og forslagene Sandberg har kommet med de siste fire åra sier sitt. Han vil ha en annen type politiutdanning. Han vil privatisere en rekke funksjoner og oppgaver i politiet. Sandberg er sterkt imot datalagringsdirektivet. Og han er en av de sterkeste talsmennene for å kutte mange politidistrikt og sentralisere.