Måtte ha lyset på i 711 dager

Frode Berg snakket tirsdag for første gang ut om de to årene i russisk fengsel.

- VANSKELIG: Spiondømte Frode Berg forteller om forholdene i tomannscellen i Lefortovo-fengselet. Video: Emilie Rydning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): - Man har vært nødt til ... for å overleve ... Så var det en fantasiverden jeg dykket ned i.

Det sa Frode Berg på spørsmål fra norsk presse om hvordan han har hatt det de siste 711 dagene. De har han tilbragt i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva.

I desember 2017 ble han pågrepet i den russiske hovedstaden, og seinere dømt for spionasje. Fredag kunne han spasere ut fengselsdørene.

Lefortovo-fengselet fikk sitt rykte da det mellom 1936 og 1938 ble brukt av Sovjetunionens sikkerhetstjeneste og hemmelige politi som sted for avhør med tortur. Ofte var det politiske fanger som satt her.

I dag fungerer det i praksis som FSBs «eget» fengsel.

«Lefortovo-fengselet er en institusjon som sender grøss på grøss nedover ryggen på russere,» skrev Dagbladets Morten Strand i 2017.

- Prioritert i fengsel

Frode Berg sier overfor norsk presse at han tidvis har følt seg fortapt i fengselet. Han har blant annet opplevd store problemer hva angår kommunikasjonen i fengselet, da hovedsakelig på grunn av språket.

Han sier han ikke har opplevd vold eller å ha blitt psykisk misbrukt i fengselet. Likevel har det vært fysisk hardt, sier den tidligere grenseinspektøren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.