Måtte håndpumpe redningsflåter

Mannskapet på Sleipner måtte bruke håndpumper for å få redningsflåtene på vannet. - Et horribelt system, sier Sjømannsforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapteinen kan bli tvunget til å vitne

I dag åpner høringene etter «Sleipner»-forliset. Et av spørsmålene som skal besvares er hvorfor redningslåtene ombord på hurtigbåten ikke ble utløst.

I dag skriver Aftenposten at mannskapet måtte bruke håndpumper for å få utløst flåtene. Utløsningen fra broen virket ikke, og mannskapet måtte derfor kjempe med et komplisert og tungvint manuelt utløsningssystem. Systemet, som involverte to håndpumper, fjerning av et deksel og så uttrekking av en line, var ikke tidligere utprøvd i grov sjø.

- Løsningen med håndpumpene og plasseringen av evakueringsstasjonene er horribel, sier Harald Særsten, tariffsekretær i Norsk Sjømannsforbund og tidligere medlem av Redningsmiddelutvalget, til Aftenposten.

Verftet som byge Sleipner var selv klar over at plasseingen av redningsflåtene kunne være uheldig. I et brev til HSD-rederiet i fjor skriver de at hvis båten blir skadet slik at vann renner inn foran og akterenden går oppover, ville det bli vanskelig å komme om bord i flåtene.

(Dagbladet :på nettet)