Måtte hjelpes ut fra retten

Det venstre øyet hennes er fullt av glassbiter, og synet er sterkt redusert. Ansiktet har brannskader. I går vitnet offeret for bilbomba i Drammen. Etterpå ble hun hjulpet ut av rettssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): - Jeg har fremdeles masse glass i netthinna og inne i øyet. Jeg kan kjenne kuler når jeg tar på det. Jeg har spesiallinser, og ser ikke lenger dobbelt. Men jeg ser bare tåke på det ene øyet, fortalte hun i retten.

Tydelig preget, med brannskader i ansiktet, tok hun plass i vitneboksen i Drammen tingrett. Hun har vært gjennom en rekke hudtransplantasjoner etter brannskadene fra brennende bensin som sprutet over store deler av kroppen. Hun brakk den venstre armen på 11 steder, og legene trodde lenge de måtte amputere hånda.

Så ikke bomba

Dagen før bomba smalt, 22. januar 2003, skulle de to ha møtt til skilsmissemekling hos en advokat. 41-åringen kom ikke. Etter å ha ventet på ham gikk Drammens-kvinnen på restaurant og kino med sin nye kjæreste. De dro deretter hjem til Åssiden. På kvelden flyttet hun bilen til parkeringsplassen utenfor blokka. Morgenen etter gikk hun ut klokka 07.57. Det var kaldt, og hun var tynnkledd, for hun skulle trene. Hun børstet et tynt lag snø av bilen og låste hun opp døra med nøkkelen. Hun åpnet først bakdøra og la to bager i baksetet. Hun så ikke bomba i førersetet, koblet til førerdøra.

Tårene renner, og den hardt skadede kvinnen må ta en pause i sitt vitnemål da hun må beskrive eksplosjonen.

- Alt skjedde jo veldig fort. Jeg var bevisst hele tida. Jeg ble slengt bakover, det smalt, og det kom et voldsomt lys. Jeg kjente ingen smerte. Jeg skjønte det var en eksplosjon, og det første jeg tenkte, var «Har han virkelig gjort det her?». Han hadde truet med det lenge. Jeg var ikke overrasket. Jeg var forberedt, fortalte hun retten.

Psykologisk makt

Offeret fortalte hvordan hun fra tidlig i forholdet av ønsket å gå fra ham, men at frykt, og eksmannens psykologiske makt over henne, hindret henne i å bryte totalt.

- Når jeg hadde kontakt med ham, holdt han seg rolig. Da skjedde det ikke noe. Når vi ikke hadde dialog, ikke kontakt, da skjedde det ting hele tida. Kjøleskapet mitt ble ødelagt, TV-en eksploderte, bilen ble ripet opp. Jeg var overhodet ikke i tvil om at det var ham, sa kvinnen.

I tida før bomba hørte ikke offeret noe fra sin eksmann.

- Det ble stille fra ham. Og når det blir stille fra ham, da vet jeg at det kan skje noe, sier hun.

Skiftet adresse

Hun forklarte at hun kort tid etter at de møttes, ble gravid selv om hun gikk på p-piller. De flyttet sammen, og planla å gifte seg. Men nesten umiddelbart ble det klart for kvinnen at samlivet ikke fungerte.

Gang på gang flyttet kvinnen fra mannen og hjem til sin mor. Ved en anledning oppdaget hun at eksmannen hadde skiftet adresse til hennes bolig, uten å si noe. Dette gjorde det umulig å få skilsmisse, fordi de to sto oppført med samme adresse i folkeregisteret.

Hun fortalte om en rekke drapstrusler, skadeverk og tyverier fra eksmannens side. Mannen skal ha sagt «Det kommer til å smelle så jævlig at du aldri kommer til å glemme det». På SMS skal han en rekke ganger ha skrevet «Du skal dø» og «Du er ferdig».

- Han vekslet mellom å være sentimental og truende. Jeg fikk jo meldinger hele tida om at han skulle drepe meg, ta meg av dage, sa kvinnen i retten.

SKADET: Den 36-årige kvinnen som ble offer for bilbomba, har fått skadet synet så mye at hun måtte leies av politieskorten til rettssal 10 i Drammen tingrett. Den tiltalte eksmannen måtte sitte i en annen sal og få lydoverføring av hennes vitnemål.