SVERDET: I juli ble det gjort et spektakulært funn av et jernaldersverd i en sjø i Vidöstern. Foto: Jönköpings Länsmuseum.
SVERDET: I juli ble det gjort et spektakulært funn av et jernaldersverd i en sjø i Vidöstern. Foto: Jönköpings Länsmuseum.Vis mer

Måtte holde funnet hemmelig - Saga (8) fant 1500 år gammelt sverd

Jenta skulle bare leke i sjøen, slik som hun pleier. Plutselig fant hun en skatt fra jernalderen.

Saga (8) lekte i sjøen Vidöstern i Sverige i sommer. Hun pleier å grave rundt med hendene etter stener og pinner, forteller hun til SVT. En dag trodde Saga hun fant en pinne.

- Jeg dro den opp og sa pappa at jeg hadde funnet et sverd, sier hun.

Det viste seg at jenta hadde gjort et kjempefunn.

- Uvanlig velbevart

- I sommer ble det gjort et spektakulært funn av et jernaldersverd i en sjø i Vidöstern, skriver Jönköpings Länsmuseum i en pressemelding.

Jentas familie kontaktet Arkeolog Annie Rosén ved Jönköpings Länsmuseum, som kunne bekrefte at dette var et merkverdig og veldig interessant funn.

- Sverdet er uvanlig velbevart. Slira er laget i tre og lær. Det er foreløpig beregnet å være fra jernalderen, sannsynligvis omtrent 1500 år gammelt, står det i pressemeldingen. Sverdet skal være rundt 85 centimeter langt.

Vannet var omtrent en halv meter dypt der jenta fant det.

- Det hører jo ikke hverdagen til at man finnet er slikt sverd, sier Mikael Nordström, arkeolog ved museet, til SVT. Han forteller at sverdet er veldig viktig for dem, både rent vitenskapelig og kulturhistorisk.

SJØEN: Funnet av sverdet førte til at arkeologene fattet interesse for sjøen. Det har også blitt funnet en brosje i vannet. Foto: Jönköpings Länsmuseum.
SJØEN: Funnet av sverdet førte til at arkeologene fattet interesse for sjøen. Det har også blitt funnet en brosje i vannet. Foto: Jönköpings Länsmuseum. Vis mer

Funn av brosje

- Hun plukket det opp, løftet det høyt over hodet og ropte som om hun var Pippi Langstrømpe: Pappa! Jeg fant et sverd!, skriver Sagas far på Facebook.

Han forteller videre at arkeologen, med gåsehud på armene, tok bilder av sverdet og la det i vann for å passe på at det ikke ble ødelagt av å være i lufta for første gang på over tusen år.

Sverdet befinner seg nå hos en konservator. Det er uvisst hvorfor sverdet en gang havnet vannet. Men ytterligere forhistoriske funn har blitt gjort i september, blant annet en brosje fra 300-400 tallet e.Kr.

- Vi vet ikke enda, men kanskje det var en offerplass. Først trodde vi det kunne være graver i nærheten av sjøen, men det tror vi ikke lenger, sier Nordström.

Holdt funnet hemmelig

Familien måtte holde på hemmeligheten fra dagen Saga fant sverdet, 15. juli, til nyheten ble offentliggjort i begynnelsen av oktober.

- Vi var redd for at hvis offentligheten skulle få vite det tidlig, ville det kommet mange mennesker hit, som muligens kunne ødelagt vår mulighet til flere funn seinere, forklarer Nordström til The Local.

Saga selv røper til The Local at hun valgte å si det til sin beste venn, som hun virkelig stoler på. Da nyheten ble kjent, arrangerte læreren hennes en liten fest for klassen.

Sagas funn har også fått oppmerksomhet i internasjonal media. Blant annet BBC, Washington Post og The Guardian omtaler saken.

OVERRASKENDE: Da en Jesus-statue fra 1800-tallet skulle restaureres, ble en hemmelig beskjed funnet inne i rumpa på statuen. Video: Da Vinci Restauro Vis mer