DROPPES:  Den lokale redningsgruppens talsmann Magnus Bøckman diskuterer med flygerne Dennis Deroscho (til venstre) og Stephen Pape hva som må kastes ut av flyet for avreise til Island og Grønland. FOTO: PER FLÅTHE.
DROPPES: Den lokale redningsgruppens talsmann Magnus Bøckman diskuterer med flygerne Dennis Deroscho (til venstre) og Stephen Pape hva som må kastes ut av flyet for avreise til Island og Grønland. FOTO: PER FLÅTHE.Vis mer

Måtte kaste ut broren til en av de savnede og dykkerutstyr

Forsinket fly til Grønland med pårørende og lokal letegruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||SOLA/GRØNLAND/OSLO (Dagbladet): Flyet med lokalt redningsmannskap og pårørende til de tre savnede Grønland-turistene fra Jæren kom avgårde fra Sola ved 18.30-tiden i kveld, en time forsinket.

Problemet var overvekt og den lokale aksjonsledelsen måtte ta en kjapp avgjørelse på hva som måtte lastes ut igjen. Det endte med at alt dykkerutstyret og en av letemannskapet - broren til en av de savnede - måtte bli igjen hjemme.

Det betyr at det er 14 mann istedenfor 15 som etter planen kommer fram til Kangerlussuaq (Sønsdre Strømfjord) nær leteområdet på Grønland ved 01-tiden i natt norsk tid.

- Vi kom fram til at det er det tunge dykkerutstyret vi trenger minst. Dersom det blir aktuelt for våre dykkere å lete i elva, regner vi med at slik utstyr blir tilgjengelig.

Måtte sette igjen stige - Vi måtte prioritere kommunikasjonsutstyr som VHF, UHF og satellittelefoner, sa aksjonens talsmann Magnus Bøckman til Dagbladet da det tomotors Metroliner-flyet fra North Flying var klar til avgang.

De to pilotene regner med å bruke 3,5 timer til Keflavik på Island og deretter tre timer til hovedflyplassen på Grønland etter tanking av drivstoff.

Flyet var så fullpakket ved avreise fra sola at en enkel klatrestige til bagasjerommet måtte settes igjen.

Det er Karl Haarr og Svein Åge Haarr, far og bror til savnede Magnar Haarr, som representerer de pårørende under turen til Grønland.

Ingen av de to andre savnede norske sportfiskerne er funnet inntil i kveld, og politiet på Grønland har ennå ikke fastslått om det var en av nordmennene som ble funnet død i elva i går ettermiddag lokal tid.

Men ingen andre har vært meldt savnet i det populære fiskeområdet i Paradisdalen den siste uke, og det er sannsynlig at personen som er funnet, er enten Magnar Haar (24), Tormod Aniksdal (24) eller Jonas Reiestad.

En av de prioriterte oppgavene for far og sønn Haar når de kommer fram til Grønland, er å bidra med identifiseringen av den døde.

De andre 12 fra Jæren som er med på den frivillige har bakgrunn fra redningsvirksomhet, dykking og ambulanse fra blant annet Forsvaret og Røde Kors.

- Hvis de trenger oss Visepolitimester Morten Nielsen  på Grønland uttrykte tidligere i dag skepsis til at velmenende frivillige skulle sette i gang egen leteaksjon i et terreng de ikke har erfaring fra.

- Det er viktig for oss å presisere at vi ikke drar ut i terrenget på eget initiativ. Både politi og redningsmannskap har gjort en fantastisk jobb, og vi står til disposisjon hvis de trenger oss til noe, sa talsmannen Magnus Bøckman til Dagbladet ved avreise fra Sola.

Grønland ligger fire timer bak, og klokka på flyplassen i Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) er bare ca. 21 lokal tid når flyet etter planen lander.

Men nordmennene regner ikke med med at de får gjort noe før i morgen lokal tid.

 PÅ VEI TIL GRØNLAND:  Karl Haarr (nummer to fra venstre) diskuterer vekt og bagasje før avreise fra Sola i kveld til Island og videre til Grønland. De pårørende og redningslaget fra Jæren vil være fram over midnatt norsk tid.  FOTO: PER FLÅTHE.
PÅ VEI TIL GRØNLAND: Karl Haarr (nummer to fra venstre) diskuterer vekt og bagasje før avreise fra Sola i kveld til Island og videre til Grønland. De pårørende og redningslaget fra Jæren vil være fram over midnatt norsk tid. FOTO: PER FLÅTHE. Vis mer