- Måtte kjempe i seks år

Åge Lind (43) skulle bare fjernemandlene. To dager seinere døde fembarnsfaren av styrtblødning. Det tok seks år før enken fikk erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/LILLESTRØM (Dagbladet): - Jeg har både tapt og vunnet fram i en mangeårig kamp. Men jeg er ikke fornøyd, og jeg føler meg bitter. Det har kostet enormt med krefter i tillegg til den voldsomme tragedien som rammet oss alle for over seks år siden, sier Audhild Lind (51) til Dagbladet.

Kampen mot Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har vært lang og hard.

NPE erkjente tidlig erstatningsansvar, det er beløpet striden har stått om.

Etter én dag i Oslo tingrett økte NPE beløpet med 350000 kroner. Denne uka ble det inngått forlik.

Gir andre håp

Audhild får til sammen 1,5 millioner kroner i erstatning etter sykehustabben som kostet mannen livet.

- Jeg kunne ført saken videre, men jeg orker rett og slett ikke. Jeg har oppnådd en del og vil legge erstatningssaken bak meg, sier Audhild Lind. Nå står hun fram for å gi inspirasjon til andre i samme situasjon.

- Det føles så unødvendig, så uvirkelig. Han skulle jo bare fjerne mandlene, en enkel operasjon.

Så farens dødskamp

Før jul i 1996 fikk Kjell Åge Lind fjernet mandlene under en operasjon på Lovisenberg sykehus i Oslo. Det er klarlagt at det oppsto en mindre blødning etter den enkle operasjonen, men 43-åringen ble likevel sendt hjem dagen etter. Den var 19. desember, og alle gledet seg til jul. To dager etter fikk operasjonen katastrofale konsekvenser. Fembarnsfaren kastet opp og ble rammet av styrtblødning. Han stupte ut av senga.

- Det var blod overalt. Kjell Åge virret rundt og kom seg ut på badet. Der døde han etter få minutter - før ambulansen kom, forteller enken.

Sterkt inntrykk

Familiens advokat Edmund Asbøll har 25 års erfaring med pasientsaker. Han mener denne saken burde vært løst mye raskere.

- Denne saken har vært spesielt traumatisk for de etterlatte. Det har gjort et sterkt inntrykk å høre familien fortelle om dette, sier Asbøll til Dagbladet.

TAPT OG VUNNET: Audhild Lind (51) er enke med fem barn. Nå har hun fått erstatning og en innrømmelse om at det var en sykehustabbe da ektemannen Kjell Åge Lind døde.