- Måtte klare oss selv

HAUGESUND (NTB): Da «Sleipner» plutselig begynte å synke, var passasjerene på egen hånd. - Vi måtte klare oss selv, forteller trebarnsmoren Sølvi Litleskare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 37 år gamle trebarnsmoren fra Bergen overlevde mirakuløst det dramatiske forliset i Bømlafjorden fredag kveld. Til tross for at det meste gikk galt, ble hun reddet etter en time i sjøen.

Ble med ned

Like etter grunnstøtingen fikk passasjerene beskjed over høyttaleren om at det var skjedd en ulykke. Da hurtigbåten begynte å synke, hjalp passasjerene hverandre med å få på redningsvester. Blant annet trengte en gutt som reiste alene, hjelp med flytevesten.

- Vi passet på at han kom seg ut av båten, forteller Litleskare. Hun puster dypt før hun forteller om hvor bratt veien mot utgangsdøren var fordi båten hadde fått sterk slagside da den begynte å synke.

- Det var helt uvirkelig. Jeg trodde ikke at båten ville synke, sier hun. Alle kravlet seg ut på dekk. Men da båten var i ferd med å gå under, kom de ingen vei. Et høyt rekkverk og høyden ned til sjøen gjorde det umulig å hoppe.

- Vi ble bokstavelig talt med båten ned, alle sammen, sier Litleskare. Etter litt kaving i dragsuget etter båten, klarte hun å få hodet over vann.

Redningsbøye

20.10 viser klokka til Litleskare. Det er tidspunktet hun forsvant med ferja ned i det mørke isvannet. En time seinere var hun på vei til Fylkessjukehuset i Haugesund i god behold.

Da hadde hun kjempet en time for å holde redningsvesten sammen. Selv om hun hadde knyttet dobbelt rundt seg, gikk redningsvesten opp.

- Jeg kjente ikke kulden før jeg ble heist opp i helikopteret. Det var egentlig ganske godt å ligge i vannet, forteller hun.

Sølvi Litleskare fikk fatt i en liten redningsbøye. Tre andre passasjerer fikk også hektet seg fast.

- Jeg vet ikke hvordan det gikk med én av dem. Han var litt vekk, og vi fikk ikke kontakt med ham. Men alle fire ble reddet opp i helikopteret, sier trebarnsmoren stille.

Tomme båter

Litleskare observerte flere passasjerer som fløt rundt og sannsynligvis hadde mistet bevisstheten. Mens hun klamret seg til bøyen, så hun flere ganger båter like i nærheten. Hun så også en livbåt langt unna, men kunne ikke se at det var noen oppi den. Men hver gang hun og de andre trodde at de ble reddet, snudde båtene. Til slutt ble de heist opp i helikopteret.

- Det var en skremmende opplevelse. Vi fikk flere ganger store bølger over oss. Det var så mørkt at vi ikke kunne se dem før de slo over oss, forteller Sølvi Litleskare.

Tung venting

I mørket omgitt av bølger tenkte hun bare på hvor glad hun var fordi hun ikke hadde med seg barna på tre, ti og tolv.

Litleskare hadde vært på besøk hos sin søster Helene Litleskare og svoger Tor Borge i Stavanger. Fredag skulle hun hjem igjen til mann og tre barn i Bergen.

- Jeg hørte om ulykken på nyhetene klokka 20.00, forteller Borge. For kona Helene og sønnen Aslak på ni år ble det lang ventetid. Helene ble sittende foran TV-en for å følge nyhetssendingene. Uroen gnaget.

- Klokka 22.00 ringte Sølvi fra sykehuset. Hun hadde prøvd å ringe hjem, men der var det bare opptatt, forteller svogeren. Det var en utrolig lettelse for ham å kunne ringe til Sølvis familie i Bergen og fortelle at Sølvi var blant dem som var reddet.

<B>OVERLEVDE: </B>Sølvi Litleskare kunne lørdag forlate Fylkessjukehuset i Haugesund sammen med nevøen Aslak.