Måtte kontakte skattekontoret

Magnhild Meltveit Kleppa kan skylde staten rundt 9 000 kroner for armbåndsgaven.

SKATTETRØBBEL: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har nå sendt opplysninger til skattemyndighetene om armbåndsgaven hun fikk i 2007. Foto: Espen Røst
SKATTETRØBBEL: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har nå sendt opplysninger til skattemyndighetene om armbåndsgaven hun fikk i 2007. Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa måtte i går kveld innrømme at hun hadde mottatt et armbånd som gave fra Fiskerstrand verft da hun var gudmor for ferja «Sand» i 2007.

Gaven er ikke taksert, men verdien blir anslått til å være i underkant av 15 000 kroner. Armbåndet ble aldri rapportert inn til likningsmyndighetene fordi Kleppa hevder hun aldri hadde noen intensjon om å beholde gaven hun fikk som stortingsrepresentant. Armbåndet har hele tida ligget på Kleppas kontor, først på Stortinget, siden i regjeringskvartalet.

Flere eksperter slår fast overfor Dagbladet at Kleppa har brutt skatte- og likningsloven og dermed risikerer straffeskatt for dette.

Regnestykke - Gaven skal føres som inntekt i selvangivelsen hvis man mottar den som en gave i forbindelse med jobb, sier skatteeksperten Otto Risanger, som på stående fot kan regne ut omtrent hvor mye omtrent Magnhild Meltveit Kleppa burde ha betalt i skatt for 2007.

I dag tjener en stortingsrepresentant 724.100 kroner i godtgjørelse. Kleppas inntekt lå noe lavere i 2007.

- Hvis man i 2007 tjente mellom 400.000 og 600.000 kroner i året blir,  ville skatten på en gave verdt 10.000 kroner blir skatten på 4480 kroner, sier han til Dagbladet.

Tjente hun mer enn 600.000, ville skatten bli på 4780 kroner. Er det snakk om en gave på 15.000 kroner, blir skatten Kleppa skulle ha betalt for 2007 på hele 6720 eller 7170 kroner.

Kommer skattemyndighetene fram til at Kleppa burde ha betalt skatt, risikerer hun normalt en straffeskatt på 30 prosent skattesummen som eventuelt er unndratt. For samferdselsministeren blir det i overkant av to tusenlapper til. Totalt kan altså Kleppa skylde staten 8736 eller 9321 kroner.

Venter på svar Ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet, Anne Marie Storli, bekrefter overfor Dagbladet at Kleppa i dag tidlig tok kontakt med skattemyndighetene for å rydde opp i saken.

- Hun vil komme tilbake til saken når hun har fått et svar fra skattemyndighetene, sier Storli.