Brannen på Sotra:

Måtte løpe fra flammene: - Skremmende

Linn Ekren ble kalt ut for å bistå brannmannskapene i slokkingen, og ble sendt til sykehuset etter å ha kjempet mot flammene som slukte en enebolig på Sotra.

BISTO UNDER BRANNSLOKKINGEN: Linn Ekren ble kalt ut av Sivilforsvaret til å hjelpe brannmannskapene i å få kontroll på Sotra-brannen. Her fra et tidligere oppdrag. Foto: Privat
BISTO UNDER BRANNSLOKKINGEN: Linn Ekren ble kalt ut av Sivilforsvaret til å hjelpe brannmannskapene i å få kontroll på Sotra-brannen. Her fra et tidligere oppdrag. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det var intenst, sier Linn Ekren (31) til Dagbladet.

Da gress- og markbrannen på Sotra tiltok torsdag ettermiddag, var hun blant dem som ble utkalt av Sivilforsvaret til å bistå brannmannskapene i arbeidet med å få kontroll på situasjonen.

Rundt klokka 14 møtte 31-åringen opp på Ågotnes brannstasjon. Hun var ikke forberedt på det som ventet henne utover ettermiddagen.

- Turte ikke snu meg

Ekren og hennes patrulje fikk beskjed om å dekke området Kårtveit, der flammene nærmet seg en enebolig. Der ble de utplassert rundt i området med brannslanger, før de ble kalt tilbake til huset da vinden snudde og flammene tok seg opp.

31-åringen forteller at alt gikk svært raskt de neste minuttene. De slet med å få vann i slangene, før de raskt ble beordret å komme seg unna flammehavet.

- Jeg tenkte bare «holy shit» - løp, løp, løp, sier Ekren.

- Det var skremmende, jeg kjente at det ble varmere og varmere i nakken. Jeg turte ikke å snu meg.

Til Bergensavisen, som først snakket med Ekren, har industrivernleder Daniel Høydal fra Coast Center Base fortalt at brannmannskapene måtte kappe slangene og komme seg i sikkerhet da flammene ble for intense.

Huset de forsøkte å redde ble totalskadd i brannen. Huseier Jan-Ove Kårtveit fortalte fredag til Dagbladet at familien og deres leieboere mistet alt de eide. Han roste samtidig brannmannskapene for innsatsen.

- De gjorde en kjempeinnsats. De fukta ned alt så godt de kunne, men jeg så på tv at de til slutt måtte springe. I den farten brannen kom hadde de ikke noen sjans.

OVERTENT: Da vinden snur får brannvesenet en stor utfordring. Video: Brannvesenet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Sendt til sykehus

Linn Ekren har vært i Sivilforsvaret siden 2012, og har rykket ut til flere branner tidligere. Hun beskriver brannen på Sotra som den mest intense, særlig på grunn av vinden. Situasjonen opplevdes som kaotisk.

Vel i trygg avstand fra flammene, etter å ha løpt gjennom busker og kratt, kjente hun hvor varm hun var i ansiktet. Så kom kvalmen.

- Jeg ble utrolig kvalm, og skalv som en idiot, forteller hun.

I motsetning til brannvesenet har ikke de vernepliktige i Sivilforsvaret utstyr som beskytter i oppdrag der de er så tett på flammene, forteller Ekren. Blant annet har de ikke masker som holder unna røyken.

Ekren fikk branngelé i ansiktet, tilførsel av oksygen og intravenøs væske, før hun ble sendt videre til Haukeland universitetssykehus etter en legesjekk. Fredag ettermiddag ble hun skrevet ut.

- Alle testene var fine, unntatt pusteprøven. Jeg er fortsatt hes i stemmen, men har blitt fortalt at det kommer til å gå over, sier Ekren.

Hun legger til at hun i ettertid har opplevd god oppfølging og støtte fra Sivilforsvaret, samt fra familie og venner.

Politiet jobber etter tre hypoteser

Rundt 150 brannfolk har deltatt i slokkearbeidet, sammen med Sivilforsvaret. Huset på Kårtveit og ei hytte ble totalskadd av flammene.

Politiet har startet en etterforskning for å kunne fastslå årsaken til brannen. Lensmann Torgils Lutro ved Askøy og Øygarden lensmannskontor uttalte fredag at politiet vet hvor brannen startet. Det var da ingen indikasjoner på at brannen kunne være påsatt.

Mandag forteller Lutro til Bergensavisen at de ikke har kommet noe nærmere å kunne fastslå hvordan brannen oppsto, men at de jobber etter tre hypoteser:

  • Naturlig årsak, for eksempel som følge av sollys som treffer glass eller liknende
  • Uaktsomhet, for eksempel engangsgrill eller sigarettsneip
  • Påsatt

Foreløpig er to vitner avhørt. Avhørene fortsetter utover uka. Politiet har i tillegg fått inn tre tips om observasjoner i området, som skal sjekkes ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer