Måtte lure advokat-kollega for å finne alibi

Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersen kan rote og røre i fylla, men hans advokat Steinar Wiik Sørvik understreker at han ikke er tatt i en eneste løgn under etterforskningen og rettssaken.

Advokaten påpeker at heller ikke ruskompisene, som gir Andersen alibi for ransdagen, er bløffmakere. 


- Aktoratet har ikke klart å presse noen av disse inn i solnedgangen. De er ikke tatt i en eneste løgn, sa Wiik Sørvik.

Og advokaten la vekt på hvor vanskelig det har vært å få vitner til å stå fram i denne saken.

- De skyr jo Nokas som pesten, fordi de vet hvordan det har gått med folk som er blitt mistenkt eller siktet i denne saken, sa Wiik Sørvik.

Ihlebæk raste

Han innrømmet å ha brukt tvilsomme advokatmetoder for å få Andersens kronvitne til å stå fram. Denne personen har også et tvilsomt rulleblad, og har Oschar Ihlebæk som sin advokat.

- Jeg visste at Ihlebæk ville råde ham til å ikke å si et ord. Derfor måtte jeg gå bak ryggen på min kollega for å få vitnet til å si at han var sammen med Andersen ransdagen. Rapporter meg gjerne til advokatforeningens etiske råd, men i denne saken var en slik framgangsmåte nødvendig, mente Wiik Sørvik.

Han opplyste også at han ble hudflettet av Ihlebæk da de møttes etter at personen hadde avgitt forklaring.

- Ihlebæks ansikt var tre centimeter fra mitt og han snakket med 20.000 hertz styrke, humret Ihlebæk.

Nå kan det vise seg at nettopp dette vitnet berger Andersen fra en streng fengselsstraff.

Psykisk ubalanse

Advokat Steinar Wiik Sørvik var i sin prosedyre opptatt av at Andersens DNA ikke er påvist på våpen, kjeledresser eller annet spesifikt ransutstyr. Men hans DNA er påvist på hetter og hansker, mer dagligdagse plagg som Andersen skal ha brukt mens han var på besøk hos Toska.

Lars-Erik Andersen har i det lengste håpet at hans gode venn David Toska skulle bekrefte at han ikke var med på ranslaget. Men Toska avkrefter eller bekrefter ikke noe som knyttes til andre tiltalte, og har sagt at det er bedre at han medvirker til at en uskyldig blir dømt enn at mange skyldige blir straffet.

Andersen har hatt tunge psykiske lidelser etter måneder i varetekt og isolasjon. Advokat Wiik Sørvik sa i sin prosedyre at han aldri har hatt en klient som har slitt så mye psykisk i fengsel.

- IKKE TATT I EN ENESTE LØGN: Det hevder forsvarer Steinar Wiik Sørvik om sin klient.
HAR HATT PSYKISKE PROBLEMER: Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersen.