- Måtte mase på lånte NRK-penger

Gro Holm hevder at Marit Christensens eksmann tok opp to lån på til sammen 12 000 kroner av NRKs kasse i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Pengene ble lånt med Marit Christensen som garanti. Det tok to-tre år før de ble betalt tilbake, vitnet Gro Holm i retten i går.

Marit Christensens NRK-kollega var sjef på Moskva-kontoret etter at Christensen hadde hatt den samme stillingen. Da smykkesaken ble kjent gjennom Dagbladet, tok Gro Holm kontakt med politiet og fortalte at Christensen og eksmannen Elfad Badirkanov skal ha forsøkt å overføre 460 000 dollar, eller 3,8 millioner kroner fra en konto i Moskva til Norge.

I Oslo byrett i går spurte aktor, Anne Maria Haarr, om Gro Holm hadde opplevd andre episoder med det tidligere ekteparet. Holm fortalte da om to pengelån Christensens eksmann skal ha fått av NRKs Moskva-kontor.

NRK betalte

- Ved to anledninger lånte Badirkanov penger da han arbeidet som konsulent for NRK. Den første gangen spurte han om å få låne 1000 dollar, svarte Holm. Hun mente at Christensens eksmann da arbeidet for NRKs dokumentarredaksjon.

- Jeg tok kontakt med dem og de svarte ja, svarte Holm. Hun fortalte retten at det varte og rakk med tilbakebetalingen av pengene.

- Det var ikke så enkelt å få dem tilbake. Det ble sagt at de ikke hadde penger. Så vidt jeg husker fikk Moskva-kontoret til slutt overført pengene fra NRK i Norge, forklarte hun.

Deretter kom, ifølge Gro Holm, Badirkanov og ba om enda et lån, denne gangen på 500 dollar. Holm hevder at NRK-kollega Christensen garanterte for dette lånet.

- Det tok en haug med tid og mye masing, men vi fikk pengene tilbake. Jeg gikk til Marit våren før jeg skulle slutte på Moskva-kontoret, og da fikk jeg pengene. Tonen var hele tida at jeg skulle få pengene. Jeg fikk inntrykk av at de hadde en dårlig økonomi, men de sa «1000 dollar er da ikke så mye, og 500 dollar er ikke så mye». Jeg tok dette opp igjen gjentatte ganger, sa Holm i retten. Hun mente lånene ble tatt opp seinest i 1996.

Dårlig økonomi

- Fikk du inntrykk av at de hadde dårlig økonomi? spurte politiadvokat Haarr.

- Ja, det fikk jeg vel. Det var ting rundt levestandarden. Det virket som om den hadde sunket, sa Holm.

I går bekreftet Holm at eksoffiser Anar Agaev i KGB hadde fortalt henne om pengene han skal ha gitt til Badirkanov til bilkjøp i Norge, og som han påstår han aldri fikk igjen.

- Han virket opprørt, sa hun. Gro Holm understreket at hun ikke kunne gå god for at Agaev hadde gitt Badirkanov 200000 kroner, men at hun fikk se en kvittering der bilfirmaet på Skøyen hadde tilbakebetalt en del av håndpengene til Badirkanov. Hun passet også på å refse politiet for det hun kalte lekkasjer til pressen fra sin egen politiforklaring.