Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte møte i retten etter anti-muslimsk tale

Sammenliknet muslimsk bønn med nazisters okkupasjon.

 I RETTSSALEN: Lederen av det franske partiet Nasjonal Front, Marine Le Pen, måtte møte i retten tirsdag 20. oktober 2015. I 2010 ble hun anklaget for å ha oppfordret til rasehat, etter å ha sagt at muslimer som ber på gaten okkuperer fransk territorium, og at dette var som nazistenes okkupasjon. Kommentarene falt i forbindelse med valgkampen i desember 2010, da hun gjorde seg klar til å ta over partiet fra sin far. Foto: AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
I RETTSSALEN: Lederen av det franske partiet Nasjonal Front, Marine Le Pen, måtte møte i retten tirsdag 20. oktober 2015. I 2010 ble hun anklaget for å ha oppfordret til rasehat, etter å ha sagt at muslimer som ber på gaten okkuperer fransk territorium, og at dette var som nazistenes okkupasjon. Kommentarene falt i forbindelse med valgkampen i desember 2010, da hun gjorde seg klar til å ta over partiet fra sin far. Foto: AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonal Front-leder Marine Le Pen måtte i dag møte i retten, anklaget for å ha fremmet diskriminering, vold og hat mot muslimer. Dette forteller The Guardian.

Sammenlignet muslimer og nazister Fire antirasistisme- og menneskerettighetsorganisasjoner har gått til sak mot Nasjonal Front-leder Marine Le Pen etter at hun i desember 2010 holdt en tale der hun sa at muslimer som ber på gaten er å regne som okkupanter. 

Hun sammenliknet dette med nazistenes okkupasjon av Frankrike.

BBC skriver at Le Pen helt siden hun overtok partiet i 2011, har forsøkt å styre vekk fra dets rasistiske og antisemittiske fortid. Kritikerne mener at partiet i stedet for å skifte kurs har skiftet fokus fra jøder til muslimer.

Moskémangel i Frankrike Kommentarene om muslimenes bønn falt etter at det ble kjent at muslimer ved tre ulike tilfeller måtte be på gaten, da det ikke var noen tilgjengelige moskeer eller nok plass i moskéene.

Det er første gang Le Pen har måttet møte i retten anklaget for hatprat. Hennes far, Jean-Marie Le Pen, har derimot flere slike dommer bak seg. Dette inkluderer en dom for å ha betvilt forbrytelser mot menneskeheten, som han ble anklaget for etter å ha sagt at nazistenes okkupasjon av Frankrike ikke var «spesielt inhuman».

Marine Le Pen på sin side er, i følge BBC, kritisk til at rettssaken foregår en knapp måned før regionsvalget skal holdes i Frankrike. Hun har også sagt at hun vil bruke ytringsfriheten for å forsvare uttalelsene hun kan bli dømt for. Slik Nasjonal Front ligger an på meningsmålingene nå, håper de på å vinne to regioner når valget holdes i desember.

I forbindelse med etterforskningen av uttalelsene, ble Le Pen i 2013 strippet for immunitet av Europaparlamentet.

I Frankrike kan det å bli dømt for å ha oppfordret til diskriminering, vold og hat gi en bot på oppmot 33 000 Euro (omkring 300.000 NOK).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!