<strong>VENTET OVER FEM TIMER:</strong> Over 120 mennesker ble innbrakt og samlet i en garasje på politihuset på Grønland i Oslo etter demonstrasjonene lørdag kveld. Flere mener politet ikke var klare nok i beskjedene om å fjerne seg fra området ved opptøyene og derfor fikk med mange uskyldige. I tillegg forsvant mange av de mest standhaftige steinkasterne og rakettskyterne over taket på politibilene og ut i Slottsparkens mørke. Flere ble sett i sentrum mens de knuste butikkruter. Foto: Privat.
VENTET OVER FEM TIMER: Over 120 mennesker ble innbrakt og samlet i en garasje på politihuset på Grønland i Oslo etter demonstrasjonene lørdag kveld. Flere mener politet ikke var klare nok i beskjedene om å fjerne seg fra området ved opptøyene og derfor fikk med mange uskyldige. I tillegg forsvant mange av de mest standhaftige steinkasterne og rakettskyterne over taket på politibilene og ut i Slottsparkens mørke. Flere ble sett i sentrum mens de knuste butikkruter. Foto: Privat. Vis mer

- Måtte pisse i et hjørne og politiet nedverdiget jente

Det hevder ungdommene som ble innbrakt av politiet lørdag. De ventet lenge fem-seks timer i en iskald garasje uten do og mange er rasende på politiet. Se bilder og videoer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Det som startet med en rolig pro-Gaza markering på Eidsvolls plass endte med gatekamper mellom politi og ungdommer ved slottsparken. 160 personer fikk et opphold hos politiet.

For mange var deres første opplevelse med lovens lange arm ikke av den gode sorten.

Fem timer uten drikke
Underveis ringte flere til media med klager om politiets håndtering. Flere bilder og videoer ble sendt inn til Dagbladet.no på MMS og epost fra mobil.

- Vi satt 120 mennesker, mange uskyldige, inni en garasje på Grønland politihus med strips rundt hendene. Der skulle vi være i fem-seks timer, uten mat, drikke, toalett og hendene bundet fast, sier en 17-åring til Dagbladet.no.

Selv ble han innbrakt fra området utenfor ambassaden etter at politiet hadde gitt beskjed om at alle som ikke fjernet seg måtte belage seg på en reaksjon fra øvrigheten.

- Umulig å høre noe
Beskjeden om å trekke seg unna ble blant annet gitt fra et helikopter som sirklet lavt over demonstrantene.

- Det var umulig å høre hva de sa på grunn av støyen fra helikopteret, tåregassgranatene og rakettene som smalt konstant. Folk ropte kraftig overalt. Jeg hadde ikke noe ønske om å bli tatt med og dekket jo faktisk opptøyene for skoleavisa jeg jobber i, sier videregående-eleven.

Smeltet med lighter
Gutten ønsker ikke å stå frem med navn, fordi han ikke vil akseptere et eventuelt forelegg fra politiet og frykter at prosessen med å slippe forelegget blir vanskeligere av et åpent intervju.

Flere ungdommer fikk raskt åpnet plast-stripsene rundt håndleddene med lighter.

- Det var varmt. Smeltet plast er ikke noe behagelig å få på huden. Men alternativet var å stå slik, med lite blodgjennomstrømning i hendene i mange timer, sier han.

Urinerte i hjørnet
Garasjen de over 120 ungdommene ble holdt i var ikke varmet opp. Bare et gitter skilte den fra kulda utenfor. Det var ikke toalettfasiliteter og flere som etterspurte det ble bryskt avvist, eller ignorert, forteller samtlige ungdommer Dagbladet.no har vært i kontakt med.

- Det endte med at mange urinerte på gulvet, i hjørnet og opp etter veggen for å prøve å sende det utenfor gitteret langs veggen, sier en annen ungdom som ble innbrakt av politiet.

Dagbladet.no er kontaktet av flere som etterlyste tilgjengelig helsepersonell. Ingen kan huske at pågrepne fikk tilbud om tilsyn, selv om mange hadde oppholdt seg i det som lignet mer på en kampsone enn Slottsparken, de siste timene.

Fikk slengkyss fra politimann
Han forteller også at en jente som innstendig spurte politiet flere ganger om å få gå på toalettet ble ignorert.

- Til slutt snudde han seg mot henne og ga et slengkyss. Det var veldig nedverdigende for henne og jeg synes det var stygt gjort. Det var lettere for oss gutta, selv om det var ekkelt og tisse på gulvet der alle stod. Jentene måtte holde seg i fem timer, det er jo sinnssykt, sier han.

Historien bekreftes av Oslo-gutten Hicham Banouni (15), som også var tilstede i det i det han kaller «buret» - garasjen i politihuset på Grønland.

- Han gjorde en trutmunn mot en arrestert jente og så en kysselyd, før han snudde seg og gikk, sier Banouni til Dagbladet.no.

Sovnet på glattcelle
Klokken halv tolv ble han sluppet ut av rommet og havnet på glattcelle.

- Til slutt sovnet jeg på jakka mi som jeg brukte som madrass, sier han.

<strong>STAKK FØR POLITIET TOK DEM:</strong> For å slippe unna området stakk flere over taket på politibilene som sperret veien og ut i Slottsparkens mørke skygger. Foto: Privat
STAKK FØR POLITIET TOK DEM: For å slippe unna området stakk flere over taket på politibilene som sperret veien og ut i Slottsparkens mørke skygger. Foto: Privat Vis mer

• Les hele hans beretning i dagens papirutgave av Dagbladet.

Banouni, som er 15 år gammel, gikk hjem gjennom Oslo by aleine i totida lørdags-natta.

- Den «harde kjernen» raserte jo sentrum etterpå
Flere er opprørte over at politiet uttalte til media at de hadde isolert og innbrakt den «harde kjernen» blant demonstrantene, etter knipetangsmanøveren som avsluttet opptøyene ved den israelske ambassaden.

- Det er feil. De gutta stakk i hovedsak av over taket på politibilene som sto rundt oss og reiste ned til byen og laget masse bråk, det ser man jo av alle ødeleggelsene der i etterkant, hevder 17-åringen.

- Får ikke tatt alle
I et intervju med Dagbladet.no om gatekampene torsdag kveld, etter den pro-israelske demonstrasjonen foran Stortinget, forteller lagfører og styremedlem i Oslo politiforening, Erik Eriksen, om hvilke vurderinger de gjør når det er som hetest under opptøyene.

- Vi kan som regel ikke bryte ut av formasjonen for å hente ut enkeltpersoner. Det kan også bli veldig voldsomt dersom vi skal gjøre det til stadighet, sier Eriksen.

Eriksen opplevde at en ung mann kastet en jernstang rett i munnen på den nærmeste kollegaen, som fikk kraftige kutt. Eriksen og de andre kollegene så hvem som kastet, men nådde ham ikke.

Ukritisk voldsbruk
Også på lørdag ble det kastet mange gjenstander og avfyrt fyrverkeri mot politiet, som lenge holdt god avstand og avventet situasjonen, for å se om den ville roe seg.

De voldelige demonstrantene står lavt i kurs blant politifolkene.

- Vi er overrasket over at det går an å være så ukritiske i sin voldsbruk som motstanderne våre var på torsdag. At man kaster alt man kan finne av løsøre ukritisk mot politifolk, sier Eriksen.

• Se videointervju med Eriksen og opptøyene torsdag nederst i saken.

Rasende på politiet
17-åringen og flere andre sier de lørdag kveld ikke oppfattet politiets beskjed om at de måtte forlate stedet for ikke å bli pågrepet.

- Politiet dannet raskt en mur av uniformerte rundt oss. Jeg og kameratene min som var der spurte om å få komme ut. Vi fikk til svar at «det får dere, bare forhold dere rolig fram til da». Vi tolket det som at hvis vi fortsatte å stå i ro, skulle vi få reise derifra, ikke bli buret inne med plastikkremser rundt henda og uten toalett, sier han.

- Svært mange av de som ble innbrakt var rolige folk som observerte opptøyene. Da politiet fortalte oss i plenum at vi ble innbrakt fordi vi «ikke hadde fjernet oss på politiets oppfordring» ble det masse protester. Folk var veldig sinte, raste og mente de aldri hadde fått den beskjeden, sier 17-åringen.

Dagbladet.no kjenner blant annet til at en ung mann som skal søke politihøyskolen ble pågrepet. Han frykter nå at utdanningen går i vasken, selv om han, ifølge egne utsagn, ikke støttet volden som fant sted.

Flere vil slippe
- Vi trenger beviser i hvert enkelt tilfelle for å kunne ilegge disse bøtene. Flere vil trolig slippe på grunn av manglende bevis, eller fordi de faktisk bare var på feil sted til feil tid, sier politijurist Kai Spurkland til Dagbladet.no.

Politiet vil bruke videomateriale og sammenholde politifolks egne rapporter for å avgjøre hvem som ilegges bøter.

Dersom samtlige av de 160 innbrakte bli ilagt bøter og betaler vil de bidra til statskassen med over 1,4 millioner kroner.

Alt skal evalueres
Informasjonssjef i Oslo-politiet, Unni Grøndahl, vil ikke kommentere enkelthendelser eller forholdene i politiets garasje, men lover en gjennomgang og tilbakemelding.

<strong>BRANT AV STRIPS MED LIGHTER:</strong> Politiet fjerent ikke stripsene de påførte de innbrakte. For å i slippe å vente i flere timer fant flere rundt lightere som etter hvert gikk på rundgang. Foto: Privat
BRANT AV STRIPS MED LIGHTER: Politiet fjerent ikke stripsene de påførte de innbrakte. For å i slippe å vente i flere timer fant flere rundt lightere som etter hvert gikk på rundgang. Foto: Privat Vis mer

- Politiet skal evaluere håndteringen av alle demonstrasjonene forrige uke. En del resultater vil vi ha klare mandag, og da vil vi gi svar på flere av tingene som tas opp av de innbrakte.

Grøndahl vil heller ikke kommentere 15-åringen Hicham Banouni sitt opphold på glattecelle.

- Jeg kan ikke bekrefte at vi har hatt en 15-åring på glattcelle i helgen.

Grøndahl sier at politiet også vil redegjøre for om det fantes kompetent helsepersonell tilgjengelig for de rundt 160 menneskene som var samlet i garasjeanlegget.

Har du opplevelser, bilder, video eller tips du vil dele med Dagbladet.no fra demonstrasjonene eller seinere? Send dem til oss på 2400@db.no, SMS/MMS 2400 eller ring +47 2400 00 00.

<strong>REAGERER PÅ POLITIET:</strong> Hicham Banouni (15) forteller at en politimann lagde trutmunn og kysse-lyder mot en jente som ba om å få gå på do. Historien bekreftes av flere uavhengige kilder. - Politihundene ble sluppet nesten opp i ansiktet på oss, forteller han i dagens papirutgave av Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
REAGERER PÅ POLITIET: Hicham Banouni (15) forteller at en politimann lagde trutmunn og kysse-lyder mot en jente som ba om å få gå på do. Historien bekreftes av flere uavhengige kilder. - Politihundene ble sluppet nesten opp i ansiktet på oss, forteller han i dagens papirutgave av Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
<strong>KNUSTE BUTIKKER:</strong> Mens rundt 160 satt innesperret på politihuset fortsatte noen hundre ungdommer fordelt på flere grupper sin ferd gjennom Oslo sentrum. Flere McDonalds ble ramponert og andre butikker knust. Her sees en gjeng på vei opp mot Sentrum politistasjon, som tilsynelatende fikk stå i fred, før de la marsjen mot Eidsvolls plass. Ved politistasjonen ga veiarbeider anledning til steinsanking.  Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.no
KNUSTE BUTIKKER: Mens rundt 160 satt innesperret på politihuset fortsatte noen hundre ungdommer fordelt på flere grupper sin ferd gjennom Oslo sentrum. Flere McDonalds ble ramponert og andre butikker knust. Her sees en gjeng på vei opp mot Sentrum politistasjon, som tilsynelatende fikk stå i fred, før de la marsjen mot Eidsvolls plass. Ved politistasjonen ga veiarbeider anledning til steinsanking. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.no Vis mer
<strong>FRILUFT:</strong> I garasjen var det kaldt, flere forteller at de frøs de fem timene mens de ventet på å bli registrert med navn, bilde og nedtegning av klesdrakt, før løslatelse. Foto: Privat
FRILUFT: I garasjen var det kaldt, flere forteller at de frøs de fem timene mens de ventet på å bli registrert med navn, bilde og nedtegning av klesdrakt, før løslatelse. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer