REISTE HJEM: Dagbladet traff utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i Vancouver før hun plutselig ble bedt om å reise hjem til Norge. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
REISTE HJEM: Dagbladet traff utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i Vancouver før hun plutselig ble bedt om å reise hjem til Norge. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Måtte plutselig forlate Nord-Korea-møte i Canada

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide ble bedt om å reise hjem til Norge like før det planlagte ministermøtet om Nord-Korea hun skulle delta på i Vancouver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VANCOUVER (Dagbladet): Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte sine ministerkolleger til middag mandag kveld lokal tid for å diskutere situasjonen rundt Nord-Korea. Men før det offisielle møtet i Vancouver skulle starte tirsdag morgen, var hun blitt bedt om å reise hjem til Norge.

Årsaken skal være knyttet omstendigheter rundt regjeringsforhandlingene. Etter det Dagbladet kjenner til, skal det ikke være dramatikk rundt Søreides egen posisjon i regjeringen, men på grunn av utvidelsen av regjeringen til også å inkludere Venstre, er det oppstått en situasjon hvor Søreide må være til stede i Oslo som en del av regjeringskollegiet.

På hennes plass i møterommet i Vancouver Convention Center sitter i stedet ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet, Tine Mørch Smith.

Uformell middag

Den norske utenriksministeren kom mandag til Vancouver på den canadiske vestkysten for å diskutere atomtrusselen fra Nord-Korea med USAs utenriksminister Rex Tillerson og representanter fra atten andre land. Mandag kveld var de samlet til middag, og Dagbladet traff ministeren like etterpå.

- På selve møtene sitter folk der med talepunktene sine. På middagene blir det mer samtale og dialog, sier Søreide til Dagbladet.

MØTTES: USAs utenriksminister Rex Tillerson i samtale med sin sør-koreanske kollega, Kang Kyung-wha under ministermøtet i Vancouver. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward
MØTTES: USAs utenriksminister Rex Tillerson i samtale med sin sør-koreanske kollega, Kang Kyung-wha under ministermøtet i Vancouver. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward Vis mer

Hun har fulgt utviklingen i Nord-Korea tett de siste fire åra som forsvarsminister. Nå er hun opptatt av å opprettholde presset for å få til en politisk og diplomatisk løsning.

- Oslo nærmere

- Det er viktig å vise det samholdet som er for å finne diplomatiske og politiske løsninger på det som er en stor regional og global trussel. Den underliggende grunnen til at vi samles er den utviklingen som finner sted i Nord-Korea med atomvåpenprogrammet. Vi samles nå til diplomatiske samtaler og for å finne politiske løsninger som kan øke virkningen av sanksjonene, sier Søreide til Dagbladet.

På møtet hvor den norske ministeren ikke er til stede understreket alle deltakerlandene at sansjonene må opprettholdes for å tvinge det nord-koreanske regimet til å kvitte seg med sitt sine atomvåpen. USAs utenriksminister, Rex Tillerson, som er en av vertene for møtet understreket hvordan trusselen fra Nord-Korea er global.

- Oslo er nærmere Pyongyang enn Seattle. Vi ser et globalt problem som trenger en global løsning, sier Tillerson.

MØTTES: Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sammen med USAs utenriksminister Rex Tillerson. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MØTTES: Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sammen med USAs utenriksminister Rex Tillerson. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

OL-samtaler

​I år har det vært samtaler mellom Nord-Korea og Sør-Korea for første gang siden desember 2015. Så langt har det resultert i at den svært isolerte kommuniststaten i nord skal få delta i vinter-OL som arrangeres hos nabolandet i sør i februar. Eksperter mener også samtalene kan føre til avtaler om familiegjenforeninger av familier som ble separert etter Korea-krigen på 1950-tallet.

- Er situasjonen bedre nå enn den var for et halvt år siden?

- Det er for tidlig å si ennå. Jeg synes det er veldig positivt at det er samtaler mellom Nord- og Sør. Det er en viktig del av tillitsbyggingen og kan legge grunnlaget for å få til diplomatiske og politiske løsninger. Men vi må ikke la oss blende av en diskusjon om OL-deltakelse. Det som er realiteten her er at Nord-Korea fortsetter sitt atomprogram. Det er det som utgjør trusselen her. Hva samtalene til slutt kommer til å resultere i, er for tidlig å si, sier Søreide.

- Global trussel

Hun understreker at problemet er manglende tillit.

- Vi har hatt flere avtaler tidligere. Men så har de konsekvent blitt brutt fra Nord-Koreas side.

- Hva kan Norge bidra med i denne sammenhengen?

- Først og fremst kan vi bidra til å holde trykket opp for å finne en diplomatisk løsning. Samtidig er det også viktig for oss å vise at vi ser veldig alvorlig på situasjonen. Dette er ikke bare en regional situasjon, det er også en global trussel. Det undergraver veldig mye av ikke-spredningsarbeidet globalt, sier Søreide.

Møtte Trump

Søndag sa Donald Trump til Wall Street Journal at han har et godt forhold til Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un, og han ville ikke si hvorvidt han hadde hatt direkte samtaler med Kim eller ikke. I ettertid hevdet Det hvite hus at Trump bare hadde sagt at han kunne få et godt forhold til Kim.

UKLART FORHOLD: USAs president, Donald Trump (t.v.) og Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un. Foto: AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / JIM WATSON AND -
UKLART FORHOLD: USAs president, Donald Trump (t.v.) og Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un. Foto: AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / JIM WATSON AND - Vis mer

I forrige uke var Søreide med da statsminister Erna Solberg møtte Trump i Det hvite hus. Hun har også hatt møter med blant andre USAs utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James Mattis.

- Hva er din forståelse av hva slags forhold de to statslederne har?

- Det har jeg ingen formening om. Jeg aner ikke. Jeg forholde meg til de signalene jeg har fått fra Rex Tillerson og James Mattis. Det er en veldig tydelig amerikansk vilje til å finne diplomatiske og politiske løsninger. Det at Canada og USA tar dette initiativet mener jeg er både viktig og riktig. Det er viktig å gjøre det nå. Utviklingen av atomprogrammet går veldig raskt framover.

MØTTE PRESSEN: Sør-Koreas president Moon Jae-in holdt pressekonferanse natt til onsdag. Latteren satt løst blant publikum da han begynte å rose Donald Trump. Video; NTB Scanpix/CNN Vis mer

- Mye større knapp

2. januar skapt USAs president nok en gang oppstandelse da han på svært ukonvensjonelt vis langet ut mot Nord-Korea og Kim Jong-un på Twitter.

- Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker, skrev Trump.

- Er Trumps tvitring positivt for å gjøre noe med situasjonen i Nord-Korea?

- Jeg tenker først og fremst at vi må fortsette i det diplomatiske og politiske sporet hvor Norge er involvert. Det er det vi forholder oss til, sier Søreide.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

«HOTLINE»: Direktelinjen på telefon mellom nord og sør blei nedlagt i februar 2016. Nå skal det etter planen etableres direkte kommunikasjonslinje mellom Nord- og Sør-Korea. Video: CNN Vis mer