Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Måtte prioritere de eldre

SKI (Dagbladet): Det er fire år siden Stortinget vedtok at kommunene skal bygge 3400 nye omsorgsboliger for psykisk syke innen år 2006. Staten skal finansiere dette med 6,3 milliarder kroner. Ski kommune har ennå ikke søkt om noen av pengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke kommet så langt. Vi måtte starte med å bygge ut eldreomsorgen, sier helse- og sosialsjef Eli Thomassen.

Sist søndag gikk en mor med en ung psykisk syk sønn ut i Dagbladet og uttrykte sinne og fortvilelse over den behandlingen hun og sønnen hadde fått av Ski kommune da sønnen skulle rehabiliteres og tilbakeføres til samfunnet etter opphold på psykiatrisk sykehus.

Ifølge moren hadde Ski kommune ingen planer eller opplegg for sønnens rehabilitering, heller ikke et botilbud som er det mest grunnleggende behov i en slik situasjon.

- Vi møtte en skremmende uvilje, uforstand og mangel på kunnskaper, sier moren.

Ikke bra nok

- Det var trist å lese, og det offentlige må erkjenne at tilbudet som ytes til psykisk syke mennesker ikke er bra nok. Likevel mener jeg at kritikken er urimelig fordi den gjelder flere områder som kommunen enten ikke har ansvar for, eller bare et svært begrenset ansvar for, svarer Thomassen.

Hun vil ikke gå inn på detaljer i morens kritikk, men sier hun vil ta kontakt med henne.

Siden opptrappingsplanen ble iverksatt i 1998, har Ski kommune mottatt 16 millioner kroner i øremerkede driftstilskudd fra staten.

Botilbudet

Hovedsatsingsområdene i kommunens psykiatriplan kan sammenfattes i tre punkter:

  • Å gi et trygt botilbud som er faglig godt i forhold til de særlige behovene psykisk syke har.
  • Å gi meningsfulle aktiviteter, noe å fylle livet med.
  • Å drive forebyggende tiltak.

Thomassen opplyser at Ski kommune med ca. 25000 innbyggere i dag har elleve samlokaliserte leiligheter med døgnvakt beregnet på mennesker med psykiske lidelser. I tillegg har man 134 trygdeboliger for vanskeligstilte.

Boligplan

Kommunen har ennå ikke søkt om midler til omsorgsboliger for psykisk syke i henhold til Opptrappingsplanen.

- Vi har ikke kommet så langt ennå. Vi måtte starte med eldreomsorgen. Kommunen har dessuten hele tida hatt tilgjengelige leiligheter for vanskeligstilte, deriblant psykisk syke, sier Thomassen.

- I boligplanen for 2002- 2010, legges det opp til at det skal søkes om midler til bygging av åtte- ti nye samlokaliserte leiligheter, oppgradering av de elleve vi har, samt ombygging av ytterligere seks leiligheter for psykisk syke.

- Lager Ski kommune individuelle planer slik kommunen har plikt til, og psykisk syke pasienter har krav på?

- Vi utarbeider individuelle planer, men vi har ikke fått gjort den jobben for alle. Vi er nok ikke halvveis der.

Thomassen understreker at kommunen har en rekke tiltak og jobber med bedre tilbud.

- Staten krever at vi skal bruke 20 prosent av de øremerkede midlene til forebyggende arbeid, og det oppfyller vi, sier helse- og sosialsjef Thomassen.

ELDRE FØRST: Ski kommune har ennå ikke søkt om å få noe av milliardene som staten gir til bygging av omsorgsboliger for psykisk syke. Helse- og sosialsjef Eli Thomassen i Ski kommune begrunner dette med at kommunen måtte prioritere eldreomsorgen.
Hele Norges coronakart