VANT I HØYESTERETT: Høyesterett bestemte i desember at Annelin Kreutzer (27) skal ha nær en million kroner mer i erstatning enn det hun hadde fått utbetalt etter ulykken for sju år siden. Pappa Espen Johnsen får æren for at alle skadde nå vil få høyere erstatning. 
Foto: Bjørn Jørgensen
VANT I HØYESTERETT: Høyesterett bestemte i desember at Annelin Kreutzer (27) skal ha nær en million kroner mer i erstatning enn det hun hadde fått utbetalt etter ulykken for sju år siden. Pappa Espen Johnsen får æren for at alle skadde nå vil få høyere erstatning. Foto: Bjørn JørgensenVis mer

Måtte punge ut 51 mill. ekstra: 1000 pasienter har fått høyere erstatning etter Annelins seier

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) blar opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 12 desember i fjor skrev Dagbladet at en viktig prinsippdom i Høyesterett fører til at forsikringsselskapene må utbetale rundt 500 millioner kroner mer i året etter personskader.

Høyesterett bestemte i storkammer at Annelin Kreutzer (27), som ble 100 prosent ufør etter en trafikkulykke for sju år siden, skulle ha ytterligere 966 000 kroner i erstatning enn det hun hadde fått utbetalt.

Dommen fører til at skadde får høyere erstatningsutbetaling fordi Høyesterett valgte å sette ned den såkalte kapitaliseringsrenta fra fem til fire prosent, ei rente som hadde ligget på fem prosent siden 1993.

51 mill. Både forsikringsselskapene og pasientskadeordningen hadde et stort antall saker hvor endelig utbetaling ble satt på vent i påvente av Høyesteretts avgjørelse.

Nå viser det seg at Norsk pasienskadeerstatning (NPE) har utbetalt 51 millioner kroner ekstra i erstatninger siden dommen falt i  desember i fjor. NPE har nå etterbehandlet nesten 1000 saker for å justere erstatningen ut fra den nye rentesatsen.

- I alle sakene vi sluttbehandlet etter at det ble klart at Høyesterett ville se på kapitaliseringsrenta, har vi varslet at vi vil foreta en ny beregning av erstatningen dersom Høyesterett satte reta ned. Nå har vi gått gjennom nesten 1000 slike saker. I de aller fleste av disse sakene, har erstatningssøkerne fått en større erstatning. Totalt har erstatningsnivået økt med sju prosent i disse sakene, sier NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad.

Venter øknig NPE-direktøren legger ikke skjul på at renteendringen vil føre til at framtidige erstatningsutbetalinger også blir høyere.

- Vi venter en økning i erstatningene framover. Erstatningene i sakene vil sannsynligvis øke mellom sju og ti prosent, sier Jørstad.

Han er ikke bekymret for dette.

- Det er et viktig grunnleggende prinsipp at erstatningssøkerne får dekket tapet sitt fullt ut.

- Utrolig flott Både Personskadeforbundet LTN og advokatfirmaet Ness Lundin gir Annelin Kreutzers pappa Espen Johnsen mye av æren for at skadde nå får høyere erstatnig.

- Jeg har kjørt denne saken mot alle råd jeg har fått. Når dattera di blir påkjørt på denne måten, setter du deg jo inn i hvordan erstatningsutbetalinger blir beregnet. Jeg fant en systemsvikt og ga meg ikke, uttalte Johnsen til Dagbladet etter at dommen falt.

MÅ BETALE MER:. Direktør i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), Rolf Gunnar Jørstad. Foto: Asle Hansen
MÅ BETALE MER:. Direktør i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), Rolf Gunnar Jørstad. Foto: Asle Hansen Vis mer

Han er glad for at alle skadde nå får høyere erstatning, selv om han mener kapitaliseringsrenta burde vært satt enda lavere, noe som ville gitt enda høyere erstatningsutbetalinger.

- Dette er utrolig flott. For ikke lenge siden, ble jeg oppringt av en far med ei skadd datter. Hun hadde fått 700 000 kroer mer i erstatning som følge av høyesterettsdommen. Det er artig å se at dette fungerer, sier Espen Johnsen og legger til:

- De som drar nytte av dette er de som trenger det mest. Det får meg til å føle at det var verdt all jobben, sier han.

500 mill. i året Finans Norge beregnet i forbindelse med høyesterettssaken ut hvor mye en nedsettelse av kapitaliseringsrenta til fire prosent vil bety i økte erstatningsutbetalinger for forsikringsselskapene.

I prosent er denne økningen satt til å være på 10,5 prosent i året. I kroner og øre må forsikringsselskapene nå regne med å betale ut rundt 500 millioner kroner mer i året i erstatningsutbetalinger.