Måtte reise uten pappa

Etter utenriksministerens gladmelding satte Stian Rasmussen kursen mot Tyrkia med familien og et nyanskaffet ID-kort. Han kom ikke lenger enn til passkontrollen.

SKUFFET: Lucas og Aili koser seg i bassenget i Tyrkia med storfamilien, men skulle gjerne hatt pappa Stian Rasmussen med seg. Foto: Privat
SKUFFET: Lucas og Aili koser seg i bassenget i Tyrkia med storfamilien, men skulle gjerne hatt pappa Stian Rasmussen med seg. Foto: Privat Vis mer
Publisert

15. juni meldte NRK at Tyrkia godtar nasjonalt ID-kort i stedet for norske pass ut 2022, for nordmenn som ikke får fornyet passene sine.

Dagen etter proklamerte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at hun var «så glad» for avtalen om midlertidige endringer i reglene som hun og den tyrkiske utenriksministeren, Mevlüt Cavusoglu, hadde blitt enige om.

I de første meldingene kom det ikke fram når endringene ville tre i kraft.

Foreløpig har det ikke skjedd.

Mandag omtalte VG Henrik Hippe Kristiansen (20) som lørdag reiste i god tro til Tyrkia med ID-kort. Siden har han ikke fått forlate flyplassen i Antalya.

Samme dag skulle Stian Rasmussen reise med storfamilien fra Lakselv via Finland til samme flyplass. En god stund i forkant oppdaget han at passet var utgått. Med lange ventetider lyktes han ikke i forsøket på å erstatte det med et nytt, ei heller med et nødpass, men et nytt ID-kort kom i posten dagen før avreise.

Finnmarkingen, som først uttalte seg til iFinnmark, kom seg ikke lenger enn til passkontrollen ved bagasjeinnsjekken i finske Ivalo, før han ble bedt om å snu.

- Det var egentlig bare flaks at de stoppet meg, framfor at også jeg ble sittende fast på flyplassen, men der og da føltes det ikke mye flaks. Det føltes helt forjævlig, sier Rasmussen til Dagbladet.

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Kjennes feil

Etter utenriksministerens annonsering av det midlertidige unntaket i passreglene, satt Rasmussen igjen med et bestemt inntrykk av at ID-kortet ville duge omgående.

- I tillegg gjorde vi ytterligere undersøkelser via bekjente i Finland, som bekreftet at det skulle være i orden, sier han.

I stedet måtte han sende barna Lucas (5) og Aili (7) på flyet med besteforeldrene. Det opplevde han som tungt. Spesielt sønnen var veldig lei seg for at faren ikke kunne bli med.

Selv om han vet de blir godt ivaretatt, skulle han gjerne vært med dem.

- Det kjennes helt feil. Det er ikke sånn det skulle bli. De venter fortsatt på at jeg skal komme.

ID-KORT: Stian Rasmussen trodde ID-kortet skulle ta ham til Tyrkia, men den gang ei. Foto: Privat
ID-KORT: Stian Rasmussen trodde ID-kortet skulle ta ham til Tyrkia, men den gang ei. Foto: Privat Vis mer

Rasmussen forsikret dem om at han ville forsøke å skaffe seg et nødpass og komme etter. Da hadde han ikke fått med seg at kravene for å få innvilget nødpass er midlertidig strammet inn.

For å sikre at personer som er i en nødsituasjon skal få tilgang på nødpass, faller feriereiser fra 30. mai ikke under kriteriene.

Det kommuniseres på politiets nettsider.

Politiet opplyser også at ordningen om å godkjenne norske ID-kort for innreise i Tyrkia ennå ikke er implementert. Det kommer fram av Utenriksdepartementets nettsider om reiseinformasjon at pass som er gyldig i minst seks måneder kreves ved innreise.

Mener reglene kommer dårlig fram

- Nå kan jeg selvfølgelig alt om reglene, men det er etter en solid innsats for å finne ut av ting. Inntrykket av informasjonen som har kommet fram i media har vært feil, sier Rasmussen.

Han sikter spesielt til utenriksministerens og medienes formidling av nyheten om det midlertidige unntaket i innreisereglene til Tyrkia.

Dagbladet er blant mediene som gjenga nyheten fra NRK.

Nå håper tobarnsfaren at de nye reglene skal tre i kraft i løpet av de nærmeste dagene. I så fall vil han komme seg på første fly til Antalya og være med familien resten av det 14 dager lange oppholdet.

- Hvis jeg skal reise igjen vil jeg si at jeg har lært mye av dette, men det er synd at det måtte bli sånn.

Utenriksdepartementet er forelagt Rasmussens kritikk.

I en skriftlig uttalelse opplyser pressetalsperson Siri Svendsen at norske myndigheter fortsatt venter på en bekreftelse fra tyrkisk hold, om at de formelle prosessene rundt ordningen om å godkjenne norske ID-kort for innreise er gjennomført.

- Det gjenstår noe arbeid før detaljene rundt ordningen er på plass, blant annet å avklare tidspunkt for oppstart, sier Svendsen.

Hun skriver videre at departementet noterer seg uttalelsen om at dette kunne vært kommunisert enda tydeligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer