SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Philip Manshaus

Måtte rett på sykehus etter pågripelsen

Politiet mener Philip Manshaus (21) ville ramme det muslimske miljøet i Norge og hadde med flere våpen og Gopro-kamera for å gjennomføre det. Endte opp mørbanket på sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En terrorsiktet 21-åring med blåveiser på begge øynene og tydelige merker på halsen møtte i dag opp til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Der stilte Philip Manshaus seg opp på tiltalebenken og gliste flere ganger til pressen.

Den draps- og terrorsiktede Bærumsmannen ble varetektsfengslet i fire uker, på tross av at han nekter straffskyld og begjærte seg selv løslatt. Retten begrunner fengslingen i både gjentakelsesfare og med hensynet til etterforskningen.

Manshaus sitter nå på Ila fengsel i Bærum.

Hjelm, Gopro og flere våpen

Ifølge politiet drepte han sin 17 år gamle stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen hjemme i deres felles bolig på Eiksmarka i Bærum før han tok med seg flere våpen hjemmefra.

Han hadde blant annet på seg en hjelm og et Gopro-kamera montert på den. Da han angrep Al-Noor-moskeen hadde han skrudd på opptak og filmet hendelsen med hjelmkameraet. Politiet sitter nå på disse opptakene og omtaler de som viktige bevis.

FORSLÅTT: Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus var tydelig forslått da han møtte i fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag. Her med forsvarer Unni Fries i bakgrunnen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FORSLÅTT: Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus var tydelig forslått da han møtte i fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag. Her med forsvarer Unni Fries i bakgrunnen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Flere av våpnene var trolig lovlige jaktvåpen som tilhørte husstanden, og politiet mener han gjennomførte angrepet for å ramme Norges muslimske befolkning.

Politiet vet imidlertid ikke ennå om det er avfyrt med forskjellige våpen under terrorforsøket. På grunn av sikringer utenfor moskeen, kom han seg ikke umiddelbart inn. I stedet forsøkte han å skyte seg inn, før han ble overmannet av Mohammed Rafiq (65) og en annen mann i moskeen.

OSLO: Politiadvokat Fredrik Hjort Kraby sier at gjerningsmannen filmet hele hendelsen med et GoPro-kamera. Reporter: Trym Mogen. Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Måtte på sykehus

Politiet fikk melding om skyting i moskeen 16.07 lørdag og var på plass 16.27. Da hadde den tidligere offiseren i det pakistanske luftforsvaret Rafiq, og den andre mannen klart å overmanne og få kontroll på Philip Manshaus.

INTENS ETTERFORSKNING: Visepolitimester Bjørn Vandvik og politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby kunne i dag fortelle at politiet sitter på videoopptak av moskéangrepet. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
INTENS ETTERFORSKNING: Visepolitimester Bjørn Vandvik og politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby kunne i dag fortelle at politiet sitter på videoopptak av moskéangrepet. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han bar tydelig preg av basketaket med blåveisene og de andre sårene han viste i fengslingsmøtet i dag. Hans forsvarer Unni Fries sa til Dagbladet tidligere i dag at Manshaus hadde «fått litt medfart i den situasjonen».

Politiet opplyser til Dagbladet at den draps- og terrorsiktede 21-åringen måtte på sykehus etter pågripelsen.

- Vi antar at skadene skyldes pågripelsen og at det gikk tøft for seg. Man kan jo tenke seg at de som i moskeen var ganske redde. Han ble behandlet av lege og var på Ullevål sykehus flere timer lørdag kveld, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet mandag kveld.

Vil ikke bli observert

Politiet forsøkte deretter å avhøre ham natt til søndag, og ønsket også dette søndag kveld. Manshaus nektet imidlertid å forklare seg, og gjorde heller ikke det i fengslingsmøtet i dag.

VURDERTE FEIL: - I dag har jeg ikke problemer med å se, at vi gjerne skulle forfulgt dette konkrete tipset tettere, vedgår Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for kontraterror i PST overfor Dagbladet. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Malene Storrusten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Vi har forsøkt i to avhør og bare forholder oss til at han ikke ønsker å forklare seg, slik han har rett til. Vi vil ha siktedes forklaring, både fordi det er et viktig bevis, men også om han har noen motsetninger til politiets versjon, sier politiadvokaten.

Politiet har ønsket å gjennomføre en såkalt prejudisiell observasjon av Manshaus, som kan avklare hvorvidt de må engasjere sakkyndige for å vurdere hans tilregnelighet. Det har ikke 21-åringen ønsket å samarbeide til.

- Han ønsket ikke å samarbeide om prejudisiell observasjon. Vi har en mulighet til å gjennomføre det, men da blir det observasjon av hans hverdag. Vi får ikke mulighet snakke med ham selv og få svar på spørsmål, sier Kraby.

Ukjent motiv for søsterdrap

Politiet vil foreløpig si lite om hvordan de mener drapet i boligen i Bærum skjedde. De har en klar formening om dødsårsak, men den foreløpige obduksjonsrapporten, som kan være med på å fastslå dødsårsak og dødstidspunkt, er foreløpig ikke ferdigstilt.

Han sier de imidlertid ikke kjenner til motivet for drapet på hans stesøster, 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

- Vi ser ikke noe umiddelbar knytning mellom dem bortsett fra at offeret og siktede hadde samme adresse, sier Kraby.

- Nå jobber vi for fullt videre med avhør og tekniske undersøkelser, sier politiadvokaten.

Gjentakelsesfare

Oslo tingrett sier det er fare for liknende angrep om mannen ikke blir fengslet, og begrunnet fengslingen i det. Politiet har blant annet saumfart Manshaus' omgangskrets og bekjente på internett.

Politiet beskriver Manshaus' ønske om å ramme den muslimske befolkningen som en sentral del av gjentakelsesfaren.

- Vi har fra første minutt vært opptatt av om han var alene. Den informasjonen vi har så langt tyder på at han var alene. Men det kan endre seg, sier Kraby.

Han sier politiet ikke har noen indikasjoner på at Manshaus hadde planlagt angrep mot noen flere mål.

- Det er ikke informasjon om ytterligere anslag eller opplysninger om medvirkere, men vi holder hele tida muligheten åpne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer