Måtte rive tilbygg på 30 kvadratmeter

Thor G. Kamfjord fikk rive hytta og bygge en dobbelt så stor på ei øy i Sandefjord. En kilometer unna måtte Jan Erik Haavi rive et tilbygg på 30 kvadratmeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD/OSLO (Dagbladet): -  Her har den ene hytteeieren hatt flaks, mens den andre har hatt maksimal uflaks, sier bygningssjefen i Sandefjord kommune, Hans Erik Hoberg.

Kamfjord fikk trolig bygge fordi klagesaken ble behandlet av Fylkesmannen i Østfold. Fylkesmannen i Vestfold varslet tidlig at en eventuell godkjenning fra Sandefjord kommune ville klages inn. Det gjorde at de ble inhabile, og at Fylkesmannen i Østfold måtte brukes som settefylkesmann, som godkjente søknaden.

-  Vi er forbauset over at det går an å tolke regelverket så ulikt, sier Hoberg.

Jan Erik Haavi søkte Sandefjord kommune om å få bygge tilbygg på hytta i 1999. Han fikk tillatelse, men Sandefjord Naturvern klaget saken inn for Fylkesmannen i Vestfold.

Bygde i god tro

-  Kommunen bagatelliserte at saken skulle opp hos Fylkesmannen. Jeg bygde i god tro, sier han.

Saken kom opp i tingretten i Sandefjord i 2001. Haavi tapte både der og i lagmannsretten.

-  Hele saken har kostet meg 700 000- 800 000 kroner. Det er ingen rettferdighet i at sakene skal behandles så ulikt, mener Haavi.

Hadde ei rønne

Thor G. Kamfjord er selvsagt fornøyd med utfallet av sin sak.

-  Jeg hadde en 70 år gammel hytte, og vi er veldig fornøyd med at vi fikk bygge en ny. For øvrig synes jeg ikke dette er forskjellsbehandling, men et bevis på at det er et komplisert og vanskelig regelverk, sier han.

Fylkesmannen i Østfold mener at de ikke fører en mer liberal praksis enn i nabofylket Vestfold.

-  Ingen dispensasjonssak er lik, og alle må vurderes selvstendig. sier Anita Kotte Syversen, hos Fylkesmannen i Østfold.

«JA»: Thor G. Kamfjord fikk lov til å rive den gamle hytta, og bygge denne på øya Sandholmen i Sandefjord.
«NEI»: Jan Erik Haavi startet å bygge tilbygg til denne hytta ved Mefjorden. Taket til venstre er rester av tilbygget som måtte rives. Foto: Torbjørn Grønning