Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte selge leilighet etter feilaktig Nav-dom

Kvinnen måtte sone i fire måneder.

FORSVARER: Solveig Høgtun i Advokatfirmaet Elden. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FORSVARER: Solveig Høgtun i Advokatfirmaet Elden. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

En av de 48 personene som til nå er identifisert som trolig feilaktig dømte i Nav-skandalen, er en 62 år gammel kvinne bosatt på Østlandet.

Hun ble i februar 2017 dømt til seks måneders fengsel for det påtalemyndigheten og domstolen mente var trygdebedrageri av 600 270 kroner i perioden 2012-2014.

Kvinnen fikk da arbeidsavklaringspenger. Samtidig hadde hun nettopp blitt enke. I perioder etter ektemannens dødsfallet bodde hun hos noen nære venner i Europa. Det gjorde at hun brøt det Nav trodde var gjeldende rett.

STØRRE OMFANG: Olav Lægreid, advokat og ekspert på trygderett, mener langt flere kan være rammet av Nav-skandalen. Vis mer

- Mistet alt

I retten nektet kvinnen straffskyld og forklarte at hun ikke kjente til regelverket, men ble dømt til seks måneders fengsel (to av disse betinget) og sonet med fotlenke.

Allerede før dommen falt, fikk hun et krav om å betale 5000 kroner i måneden. For å ha råd til å betale måtte hun selge leiligheten sin.

- Jeg mistet alt. 5000 kroner i måneden er mye når det du har å leve av er arbeidsavklaringspenger, sier kvinnen til Dagbladet.

Da hun ble mistenkt for trygdebedrageri, stoppet også utbetalingene fra Nav i en periode. Kvinnen sier hun måtte trygle familie og venner om hjelp for å ha noe å leve for fram til hun fikk solgt leiligheten.

Hun husker rettssaken som fornedrende.

- Jeg ble jo stemplet som kriminell. Jeg snakket med noen få om situasjonen, bare noen nære venner og få innen familien. Noen trodde nok at jeg måtte ha gjort noe svært kriminelt. Norge behandler jo ikke folk slik hvis man er en ærlig borger.

Hun har til nå betalt tilbake totalt 444 393 kr.

Kvinnens forsvarer Solveig Høgtun sier kvinnen har fått tapt livsutfoldelse som følge av saken.

- Hun fikk et stort økonomisk tap, hun måtte sone i fire måneder, omdømmetapet hun opplevde ved være en straffedømt for bedrageri og hun ble urettmessig forhindret fra å besøke gode venner som bodde i Europa, sier Høgtun til Dagbladet.

- Etter ektemannens dødsfall bodde hun i perioder hos noen nære venner i Europa ikke minst for å bearbeide sorgen og ensomheten etter at han ble borte, sier advokaten.

Kvinnen sier hun har brukt flere år på å komme seg etter dommen, soningen og tapet av leiligheten.

- Jeg ble stort sett isolert den perioden jeg sonet med fotlenke. De få timene jeg hadde til «fri disposisjon» ble for lite til å besøke barn, barnebarn eller venner. De måtte brukes til matinnkjøp, ettersom jeg bor og bodde alene.

Praktisert feil

Til sammen 48 Nav-brukere er feilaktig dømt for trygdemisbruk som følge av skandalen som nå er rullet opp, 36 er idømt fengselsstraff. Oversettelsesfeil er lansert som en årsak til at det norske lovverket fikk feil ordlyd.

EUs nye trygderegler ble implementert i norsk lov i henhold til EØS-avtalen i 2012. Fra 2017 kom det en rekke signaler om at loven ble praktisert feil, og departementet ble varslet i desember i fjor.

Etter dette ble problemstillingen utredet, og allerede i mars kom departementet til at praksisen for framtidige saker måtte endres. Påtalemakten ved Riksadvokaten ble først varslet nå i oktober, og har uttalt seg kritisk til at de seint ble koblet inn.

Arbeidsminister Haugile har beklaget feilen, men har samtidig uttrykt full tillit til Nav-direktør Sigrun Vågeng. Blant andre Rødt har varslet mulig mistillit mot ministeren, mens BI-professor Petter Gottschalk har uttalt at Vågeng må gå av.

Hauglie skal orientere Stortinget om saken 5. november.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media