Måtte selv saksøke voldtekts- mannen

En Oslo-mann er dømt til å betale en kvinne (61) 100 000 kroner for å ha voldtatt henne. Dommen vekker oppsikt fordi kvinnen måtte saksøke mannen, etter at politiet henla hennes anmeldelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Oslo tingrett skjedde voldtekten lørdag 8. juni 2002 i forbindelse med en båtfest, og ble anmeldt 12. august samme år. Anmeldelsen kom etter at kvinnen hadde forsøkt å få mannen til frivillig å betale erstatning.

I begynnelsen av januar sendte politiet saken til statsadvokaten med forslag om henleggelse.

-  Vi finner under tvil at det ikke foreligger et tilstrekkelig sikkert bevisgrunnlag for å reise tiltale for voldtekt, skrev politijuristen.

Beviskrav

Statsadvokaten sluttet seg til denne vurderingen. Kvinnen benyttet seg av sin rett til å klage, uten å vinne fram.

Kvinnen søkte deretter Fylkesmannen om voldsoffer-erstatning. Fylkesmannen avslo søknaden 28. oktober 2003.

-  Vi ser ikke bort fra at kvinnen har vært utsatt for en straffbar handling, men vi finner ikke dette godtgjort med klar sannsynlighetsovervekt, konkluderte Fylkesmannen. Kvinnen klaget også over dette vedtaket, uten å vinne fram.

7. juni 2004 tok hun ut stevning ved Oslo tingrett. Kvinnen har vunnet fram, fordi kravene til bevis i en sivil sak ikke er like strenge som i en straffesak. I en straffesak må bevisene være tilnærmet 100 prosent sikre, mens det i et sivilt søksmål kreves sannsynlighetsovervekt. Ved en så alvorlig anklage som voldtekt, vil retten likevel være streng i bevisvurderingen. Det vil si at kvinnen måtte vise at det var betydelig mer enn 50 prosent sikkert at hun ble voldtatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer