Måtte sende hjem «friske» elever i dag

Kom til skolen for tidlig etter svineinfluensa. Halvparten av 1.-4. klasse syke ved Sagene skole.

MANGE TOMME PULTER: Lærer Laila Endresen prøver å få en så normal undervisningssituasjon som mulig i 3. klasse på Sagene skole, men med flere syke kolleger og halvparten av elevene borte er opplegget noe amputert. Foto: KRISTER SØRBØ
MANGE TOMME PULTER: Lærer Laila Endresen prøver å få en så normal undervisningssituasjon som mulig i 3. klasse på Sagene skole, men med flere syke kolleger og halvparten av elevene borte er opplegget noe amputert. Foto: KRISTER SØRBØ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Jeg må nok gå hjem, sier kontorlederen ved Sagene skole og holder hånda til hodet idet Dagbladet ankommer.

Hun ble den fjortende ansatte  som på grunn av svineinfluensasymptomer nå må holde seg hjemme, i tillegg til flere ansatte som ikke er smittet men i risikogruppa. Barne- og ungdomsskolen i Oslo merket for alvor at smittespredningen var blitt omfattende etter helga.

I formiddag var omlag halvparten av elevene i 1.-4.klasse borte. 6.-10.-klasse, som holder til i et annet bygg, har sluppet større spredning til nå, med unntak av en 10.-klasse der ti av 23 elever er syke.

Totalt er rundt 115 av omlag 500 personer ved skolen nå syke, de fleste med feber og andre symptomer, ifølge rektor Line Andreassen. Hun må i sin tredje uke i jobben håndtere den foreløpig største kjente opphopningen av tilfeller på en skole i Norge.

Ifølge Utdanningsetaten hadde osloskolene per i ettermiddag rapportert om minst 319 elever og 63 ansatte som antas å være smittet.

Stort infobehov
Rektoren forteller at de gjeldende retningslinjene fra helsemyndighetene medførte at noen tilsynelatende friske elever som troppet opp i klassene sine i morges, måtte sendes hjem igjen.

- Det er regelen om minst sju dager hjemme for alle med symptomer som gjelder, og det er ikke nok at de er symptomfrie, sier Andreassen til Dagbladet.

På de lavere trinnene er flere klasser slått sammen, og de gjenværende lærerne prøver å gjøre undervisningen så meningsfull som mulig.

- Men det er mye det er lite poeng å begynne på, siden alt må repeteres når alle de syke elevene er tilbake, sier lærer Laila Endresen, som i dag tok seg av både 3A og 3B, der over halvparten er hjemme.

På et bord ved siden av rektoren ligger informasjonsmateriell om svineinfluensa på 12 språk, og lærere haster fram og tilbake for å sikre at elever og foreldre med varierende norskkunnskaper får fakta om situasjonen og tar nødvendige forholdsregler.

- Jeg trenger brosjyrer på åtte forskjellige språk til mine elever, sier Ragnhild Vasland ved mottaksgruppa til ungdomstrinnet

Les oppdatert informasjon fra helsemyndighetene på Pandemi.no

Kontoret satt i kne
Andreassen understreker at mange får milde symptomer, og at det derfor er viktig å ikke komme for tidlig tilbake på skolen.

- En elev hos oss som var syk på lørdag ble oppfattet som frisk av foreldrene på mandag, men da han ble testet av lege hadde han ennå viruset i kroppen og var smittebærer, sier rektoren, som håper at antalelt smittede nå har flatet ut.

HEKTISK: Også kontorpersonalet til rektor Line Andreassen er sendt hjem med svineinfluensa symptomer, og mye av dagen i dag gikk med til å få ut fersk informasjon, telle syke elever og håndtere media. Foto: KRISTER SØRBØ
HEKTISK: Også kontorpersonalet til rektor Line Andreassen er sendt hjem med svineinfluensa symptomer, og mye av dagen i dag gikk med til å få ut fersk informasjon, telle syke elever og håndtere media. Foto: KRISTER SØRBØ Vis mer

Etter at den syke kontorlederen kastet inn håndkleet i 11-tida kom en erfaren rektor fra en annen skole til Sagene på oppdrag fra Utdanningsetaten for å fungere som telefonvakt for de mange foresatte som ringer.

- Det var ikke så lett når også alle på kontoret ble syke, sier Andreassen.

Utbrudd ved 12 osloskoler
I tillegg til Sagene er rundt sju skoler i Oslo nå hardt rammet av svineinfluensa. Ifølge smittevernoverlegen i hovedstaden har omlag 12 skoler utbrudd - det vil si sykdom i større deler av en klasse eller andre opphopninger utover spredte tilfeller.

- Det har vært mye smitte blant barn de siste dagene, sier smittevernoverlege Tore W. Steen til Dagbladet.

Ved blant andre Manglerud og Marienlyst skoler er flere elever syke etter å ha vært på samme leirskole i forrige uke

- Leirskoler er tydeligvis noe som går igjen i større opphopninger av smittetilfeller, sier assisterende direktør Kjell Richard Andersen i Utdanningsetaten i Oslo kommune

Ifølge ham opprettholdes driften ved alle osloskolene foreløpig.

- Pågår dette over tid må vi vurdere mer omfattende tiltak, men vi er ikke der ennå, understreker Andersen.

Fra flere andre steder i landet, blant annet i bergensområdet, kommer det nå meldinger fra skoler som sliter tungt med svineinfluensaen.

- En del skolebarn er smittet i vårt område nå, og det vil være besyndelig om det bare dreier seg om et par skoler. Men det at barn blir smittet først er noe vi har vært forberedt på, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen.

KOMPLISERT INFOARBEID: - Jeg trenger brosjyrer på åtte forskjellige språk til mine elever, sier Ragnhild Vasland ved mottaksgruppa til ungdomstrinnet på Sagene skole. Foto: KRISTER SØRBØ
KOMPLISERT INFOARBEID: - Jeg trenger brosjyrer på åtte forskjellige språk til mine elever, sier Ragnhild Vasland ved mottaksgruppa til ungdomstrinnet på Sagene skole. Foto: KRISTER SØRBØ Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer