Måtte sitte på do

De to flyvertene skulle hjem fra ferie, men flyet var fullt. De ble med likevel - på hver sin do. Nå er de suspendert, og kapteinen har sagt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyvertene fra Ryanair hadde vært på ferie i Barcelona og skulle sist søndag tilbake til London på jobb, men flyet var fullt. I stedet for å vente på neste fly eller kjøpe billetter av et annet selskap, ble de enige med kapteinen om at de kunne sitte på hvert sitt toalett bak i flyet.

-  Dette er et brudd med alle Ryanairs ombordstignings- og driftsprosedyrer, sier informasjonssjef Paul Fitzsimmons.

Nå er flyvertene suspendert og kapteinen, med mer enn 30 års flygererfaring, har sagt opp.

Første gang

Ryanair ser svært alvorlig på hendelsen.

-  Ryanair har de siste fem dager ført en gransking av hendelsen. Dette er den første hendelsen der ansatte har reist med et allerede fullt fly i Ryanairs tjueårige historie, heter det i en uttalelse fra selskapet, signert av Fitzsimmons. Videre står det:

-  Som et resultat av etterforskningen har kapteinen tilbudt sin oppsigelse fra selskapet med umiddelbar virkning. De to kabinansatte (som begge var førsteoffiserer og dermed fullstendig klar over våre sete- og ombordstigningsregler) har avslått et tilbud om å slutte og har blitt suspendert for alvorlig tjenesteforseelse.

Politioppgave i Norge

De irske luftfartsmyndighetene, Irish Aviation Authority, er ikke ferdig med sin uavhengige gransking.

I Norge ville en tilsvarende hendelse trolig utløst politietterforskning.

Luftfartstilsynet opplyser at det er en politioppgave å gi bøter eller annen straff i saker som denne, og at tilsynet skriver til politiet for å be om etterforskning når de får vite om alvorlige brudd på sikkerhetsforskriftene.

I tillegg kan tilsynet ta fra enkeltpersoner eller flyselskaper tillatelse til å fly.

Å fly med passasjerer på toalettet er brudd på minst to forskrifter: Det er tatt om bord flere passasjerer enn flyet er godkjent for, og ikke alle har hatt på setebeltet under letting og landing.

-  Dette vil jeg betegne som et alvorlig brudd på sikkerhetsforskriftene, sier Jan Bengtson, leder for tekniskoperativ avdeling i Luftfartstilsynet.

<!--BTEK0--> BRØT REGLENE : Ryanair brøt minst to sikkerhetsforskrifter da de hadde to personer sittende på do hele veien fra Barcelona til London.