Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte skjære av sin egen arm

Med armen hengede fast under en 350 kilos kampestein hadde Aron få andre alternativer enn å amputere. Nå forteller foreldrene hans dramatiske historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske Aron Ralston på 27 var på klatretur i Rocky Mountains da armen hans ble sittende fast under en 350-kilos tunge steinen i forrige uke. Slik hang han desperat i hele fem dager. Da han gikk tom for vann skjønte han at noe måtte gjøres. Smertene var forferdelige, men han reddet seg selv ved å amputere armen.

Ralston brukte lommekniven sin og amputerte den skadde armen under albuen. Deretter forbandt han armen, og rapellerte ned fjellveggen.

Døden var aldri en utvei

Han har nå fortalt foreldrene sine at han hadde fire muligheter. Men ingen av dem var særlig attraktive. Han valgte den som virket best: amputasjon.

Ralston har gått gjennom flere operasjoner for å forkorte et bein i armen med et par centimeter og for å dra hud over det åpne såret. Han skal få armprotese og må bli på sykehuset i hvert fall til fredag. Da han ble innlagt for en uke siden var han i elendig forfatning. Han hadde nærmest hakket av seg armen, og sårene var skitne. Nå har formen bedret seg betraktelig.

De fire alternativene han så for seg var at noen kunne finne han, at han kunne bevege på kampesteinen med klatreustyret sitt, han kunne hogge i vei på steinen eller han kunne kutte av sin høyre forarm med lommekniven. Å dø var ikke et alternativ, forteller faren nå til Salt Lake Tribune.

- Han visste at det fantes et femte alternativ, men det var ikke på lista, sa Larry Ralston på en pressekonferanse på St. Mary's Hospital der sønnen er innlagt.

Har lært å si i fra hvor han går

Aron amputerte armen sin under albuen på torsdag i forrige uke i Canyonlands National Park i Utah. Dekket i blod gikk han i 8 kilometer før to turister fant han.

Et lag på 13 stykker oppsøkte på søndag kampesteinen som krevde klaterens arm. Med en vinsj fikk de fjernet steinen og hentet ut restene av Arons arm. De er nå brakt til et likhus.

Redningsmannskapet som hentet ut Aron er over seg av godord:

- Han var så rolig som man kan bli, sier Mitch Vetere ved sheriffkontoret i Emery County i Utah til Denver Post.

- Til å være en som har sittet fast i flere dager og kuttet av seg armen, var han bemerkelsesverdig rolig. Jeg har sett folk med kutt i fingeren som har vært i dårligere form enn han, sier Mitch Vetere ved sherrifkontoret som sto bak leteaksjonen.

Foreldrene som bor i en forstad til Denver forteller at sønnen har spist som en gal siden han våknet opp fredag morgen. Han forsvarer også eventyrsjelen sin, men han angrer på at han ikke varslet om hvor han skulle før han dro på tur.

Mor Donna forteller at hun ofte har kjeftet på sønnen fordi han ikke har fortalt om planene sine. Nå mener mor han har lært hvor viktig fjellvettregelen er. I de siste åra har Aron jobbet som redningsmannskap i New Mexico, og har selv forstått at det er lurt å varsle hvor man skal.

Ivrig friluftsmann

Da Donna fikk vite at sønnen ikke kom på jobb på tirsdag i forrige uke begynte hun å bekymre seg. Sønnen er av den punktlige og ansvarsfulle typen. Men hjelp fra en venn kom de seg inn på e-mailen til sønnen. De håpet slik å finne ut hvor han hadde dratt.

- Jeg må vel bare akseptere at det å bekymre seg bare gjør det verre, men det påvirker ikke han, sier mor, med sønnens lykkesmykke rundt halsen. Aron hadde en elfenbensfarget talisman på seg gjennom torturdøgnene.

Mens Aron var fanget av steinen tenkte han på å spørre familien sin om ville spre asken hans over Handies Park, et fjell sørvest i Colorado som han har overbevist resten av slekta si om å klatre sammen med han.

Aron flyttet til Aspen i november etter at han sluttet i ingeniørjobben sin. Han ville bruke mer tid utendørs. I februar overlevde villmarksmannen en snøskred. Han håper å bli den første til å klatre alle de 50 høyeste fjellene i Colorado i vintersesongen. Han planlegger også å klatre Alaskas Mount McKinley.

- Jeg tror den enste utfordringen er å se hvordan han tilpasser seg og går videre, sier Larry Ralston. - Men jeg ser ikke for meg noe forandring for hans del.

<B>FJELLVANT TYPE:</B> Dette bildet har Aron tatt av seg selv på en ukjent fjelltopp. 27-åringen elsker friluftsliv.
<B>GLADE FORELDRE: Larry og Dolly Ralston er lettet over at sønnen er i live. Her er de avbildet på pressekonferansen på sykehuset i går.
<B>KLAGER IKKE:</B> Da Aron endelig ble reddet og innlagt på sykehus fortalte han først sin historie. Deretter fikk han smertestillende. Friluftsmannen klager ikke til tross for store smerter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media