Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utvikling av kunstig intelligens

Måtte skru av Facebook-robotene da de begynte å snakke til hverandre på «hemmelig» språk. Nå raser forsker

Rister på hodet av dommedagsprofetier.

SMARTE ROBOTER: At roboter begynner å snakke sitt eget språk, er ikke ukjent innen utvikling av kunstig intelligens, opplyser Facebook-utvikleren Dhruv Batra. Her er et bilde av en menneskelignende robot vist fram i Tokyo tidligere i sommer. Foto:<span style="font-family: inherit; background-color: inherit;"> Alessandro Di Ciommo / ZUMA Press / Splash News /NTB Scanpix</span>
SMARTE ROBOTER: At roboter begynner å snakke sitt eget språk, er ikke ukjent innen utvikling av kunstig intelligens, opplyser Facebook-utvikleren Dhruv Batra. Her er et bilde av en menneskelignende robot vist fram i Tokyo tidligere i sommer. Foto: Alessandro Di Ciommo / ZUMA Press / Splash News /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da roboten Bob sa «you i i i i everything else», svarte motparten Alice «balls have 0 to me to me to me to me to me to me to me to me to», hvorpå en noe monoton Bob fulgte opp med «you i i i everything else ».

Det var en av flere samtaler som frustrerte Facebooks utviklere, ifølge Independent. Den britiske nettavisa skriver at de to robotene hadde fått i oppgave å diskutere seg fram til en fiktiv byttehandel.

Det klarte de. Men ikke på forståelig menneskespråk.

Skapte dystre overskrifter

Derfor valgte konsernet å stoppe hele prosjektet, noe som førte til en rekke illevarslende overskrifter.

- Urovekkende Facebook-roboter snakket til hverandre på et hemmelig språk, utbasunerte New York Post.

- Facebooks kunstige intelligens skaper sitt eget språk i en ekkel smakebit av vår mulige framtid, lyder Forbes' variant.

ET UNIKUM: Den kattelignende krabaten mangler kanskje hals og hale, men det hindrer den ikke fra å te seg som en huskatt. Video: EPFL News Vis mer

- Velkjent fenomen

Nå har Dhruv Batra, en forsker som hadde en ledende rolle i prosjektet, fått nok.

Han mener at den noe underlige historien framstilles som langt mer illevarslende enn den i realiteten er.

- Da jeg kom hjem fra CVPR (en teknologikonferanse. red. anm.), oppdaget jeg en enorm mengde artikler som beskriver apokalyptiske dommedagsvisjoner, skriver Bartra på sin Facebook-profil, før han utdyper:

- Mens selve idéen om at kunstig intelligens utvikler sitt eget språk kan virke skremmende, er det velkjent fenomen innen utvikling av kunstig intelligens.

Tviler på fullverdig språk

Overfor Independent forklarer Batra at det ikke er uvanlig at smarte roboter utvikler sine egne kodeord. Hvis de for eksempel sier «den» fem ganger, kan det bety at de ønsker fem stykker av et bestemt objekt, forklarer Facebook-forskeren om det relativt enkle språket.

Selv om det ga mening, var det forvirrende for leserne. Derfor satte de foten ned.

Og lingvisten Mark Liberman har liten tro på at samtalen mellom Alice og Bob noen gang kunne ha utviklet seg til et fullverdig menneskespråk.

Selv ikke hvis kranglefantene hadde fått holde på i all evighet.

- For det første: samtalen var fullstendig tekstbasert. Alle menneskespråk blir kommunisert med lyd, mens skriftlige varianter bare er et tillegg. Ellers er det også uklart om denne prosessen noen gang kan gi et system av de ordene, uttrykkene og setningene som karakteriserer menneskespråk, sier Liberman til Independent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!