DREPT: Jonny André Risvik ble mishandlet til døde i Stavanger. Nå forklarer de tiltalte seg i Stavanger Tingsrett. Foto: Privat.
DREPT: Jonny André Risvik ble mishandlet til døde i Stavanger. Nå forklarer de tiltalte seg i Stavanger Tingsrett. Foto: Privat.Vis mer

- Måtte slå, sparke og brenne ham

Den 15 år gamle jenta følte seg tvunget til å mishandle Jonny Andre Risvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Den nå 16 år gamle jenta forklarte seg i Stavanger Tingrett i dag, fra vitneboksen bare noen meter fra foreldrene til den avdøde Jonny Andre Risvik. De sitter hoderystende og hører vitneforklaringene om hvordan sønnen deres ble utsatt for grov vold i Kampens gate 58 i Stavanger.

Jenta, som nå bor på en barnevernsinstitusjon i Rogaland, ble ledsaget av en ansatt fra institusjonen. Hun var sterkt preget i retten. Hun snakket lavmælt og tok ofte til tårene under sin forklaring.

Samme dag som hun flyttet inn i huset ble hun bedt om å sparke Risvik i skrittet.

- Han (26-åringen) sa at vi måtte slå eller sparke Risvik dersom han ikke oppførte seg. Dette fordi at han skulle skjønne det, sa hun i retten.

Jenta forklarte også hvordan hun hadde vært med på mishandle Risvik dagen før han døde. Etterpå hadde han blitt sparket. Hun tegner et bilde av 26-åringens autoritære lederstil, og hvordan alle var redd for å bli utsatt for vold selv.

Hun forteller hvordan Jonny Andre Risvik ble kledd ut i dameklær hvor de skrev obskøne ord i pannen og nakken, mens de selv dro på bytur. Da de kom hjem ble han bundet fast i en stol og mishandlet.

Han opplevde noen fryktelige døgn før han døde på et teppe i gangen i Kampens gt. 58 i Stavanger.

Bakgrunnen for volden mot avdøde skal være at han ble beskyldt for å ha kastet en av de tiltaltes katt i veggen. Samt at han hadde vasket noen krøllete klær og stjålet noen sigaretter.

En av jentene så at ofret var underernært og dehydrert og ville gi han vann, men dette fikk hun ikke lov til. Dagen etter døde Risvik.

De to guttene på 26 og 25 har sittet i varetekt siden de ble pågrepet 13. august i fjor. De to viser få følelser i retten.

Tørket tårer De tiltalte jentene er tydelig preget av alvoret i saken, og tørker tårer og er svært nervøse overfor det som skal skje.

Aktor, statsadvokat Arvid Malde, sa i sitt innledningsforedrag at avdøde til tider var tapet fast i en stol og fikk lite mat og drikke, særlig de siste dagene før han døde.

Må bevise rollene For aktoratet blir det en oppgave å bevise den enkeltes rolle i dramaet, og hva slags vold hver enkelt utøvde mot kameraten. Aktor vil gå inn på i hvilken grad noen har tilskyndet andre til å utøve vold, og hvorvidt noen innså at 28-åringen kunne dø på grunn av behandlingen han ble utsatt for.

Mor, far og søster til avdøde følger rettssaken sammen med sin bistandsadvokat Kari Idsøe. Aktor varslet at svært sterke bilder vil bli lagt fram for retten under bevisførselen.

Risvik ble holdt innesperret og mishandlet grovt i opp til tre uker. Da han en gang rømte, ble han tatt igjen i byen og ført tilbake til leiligheten, og helvetesdøgnene fortsatte.

Aktor mener at mishandlingen skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter og på en måte som påførte offeret ualminnelige lidelser.   

Hvordan kunne det skje? Advokat Atle Helljesen, som forsvarer 26-åringen, mente det måtte være en oppgave under rettsforhandlingene å finne ut hvorfor noe så tragisk kunne skje.

- Det er klart at det har begynt med noe, og så har det utviklet seg. Hvordan kunne det skje? spurte Helljesen.

- Det var aldri meningen at det skulle gå så galt som det gjorde, framholdt flere av forsvarerne, som vil belyse motsetninger mellom avdøde og de andre. Forsvarerne vil også vise til at flere av de tiltalte ikke hadde andre steder å dra til, de var nødt til å oppholde seg der mishandlingen skjedde.

Vil ha utsettelse Styrkeforholdet mellom de tiltalte, som alle hadde tilhold i Kampens gt. 58, vil ble belyst. Den yngste tiltalte, ei jente på 16 år, ønsker at den med tiltalte 26-åringen skal forlate rettslokalet under hennes vitnemål.  Samtlige fem forsvarere protesterte heftig mot at rettssaken i hele tatt startet. Årsaken er at det lille rettslokalet er sprengfullt av tiltalte, advokater, politivakter, pårørende, sosialt personell og presse. - Dette er uverdig og i strid med menneskerettighetene. Hvis en rettssak hadde blott ført under slike forhold andre land, ville vi ha protestert. Jeg sitter omtrent med klienten på fanget, og har andre aktører tett opptil meg på alle kanter, hevdet advokat Odd Rune Tostrup.

  Klient på fanget Retten avviste begjæringen om utsettelse, saken går som planlagt mens Tinghuset sjekker om saken kan flyttes til mer romslige lokaler.

Imens krabber tiltalte under bordet for å komme ut i gangen mens vinduene står vidåpne for å få litt frisk luft inn i det smekkfulle lokalet, Tinghuset største rettssal.