GLEMT: Et fly fra selskapet Southwest Airlines måtte snu da noen hadde glemt igjen et menneskehjerte om bord. Dette bildet er tatt på en flyplass i Los Angeles. Foto: Daniel Slim / AFP / NTB Scanpix
GLEMT: Et fly fra selskapet Southwest Airlines måtte snu da noen hadde glemt igjen et menneskehjerte om bord. Dette bildet er tatt på en flyplass i Los Angeles. Foto: Daniel Slim / AFP / NTB ScanpixVis mer

Måtte snu da de oppdaget det gjenglemte menneskehjertet

Heldigvis var det ikke en pasient som ventet på donorhjertet, som skulle sikres for framtidig bruk.

De fleste har hørt om fly som må snu på grunn av tekniske problemer eller syke passasjerer. Men har du noensinne hørt om et gjenglemt organ på et passasjerfly?

En nokså uvanlig hendelse fant sted på et fly som skulle gå fra Seattle til Dallas i USA søndag ettermiddag.

Plutselig valgte et fly fra Southwest Airlines å ta en u-sving og å sette kurs tilbake til flyplassen de kom fra. Kapteinen informerte passasjerene om at noen hadde glemt et menneskehjerte om bord, skriver Seattle Times.

- Grov uaktsomhet

Hjertet skulle ha blitt levert til et sykehus i Seattle etter å ha blitt transportert fra California. I stedet ble hjertet med flyet videre. Flyet hadde allerede kommet seg over 900 kilometer på vei da de ansatte oppdaget donorhjertet.

En talsperson for flyselskapet sier ifølge Sky News at «da vi innså feilen satte vi umiddelbart i gang med å returnere til Seattle.»

En lege, som ikke hadde noe å gjøre med transporten av hjertet, var en av passasjerene om bord i flyet.

Han beskriver hendelsen som «en forferdelig historie om grov uaktsomhet», og forteller til Seattle Times at medpassasjerene ble sjokkerte.

Når sjokket ga seg, skal alle om bord ha godtatt den store forsinkelsen snuoperasjonen ville medbringe, da alle var «glade for å redde et liv».

Etter rundt tre timer i lufta landet flyet i Seattle igjen, og hjertet ble fraktet ut av flyet.

Skulle sikres for framtidig bruk

Det var et selskap som spesialiserer seg på forsendelser som er «livskritiske», altså for eksempel transport av organer for transplantasjon eller medisiner, som hadde sendt hjertet til Seattle.

Det var hjerteklaffene som skulle sikres for framtidig bruk, de var altså ikke lovet bort til en pasient på det tidspunktet, ifølge avisa.

- Det viktigste er at ingen ventet (på hjertet journ.anm.), sier en talsperson for selskapet Sierra Donor Services i Sacramento.

Når klaffene har blitt bevart på en vevsbank, kan de oppbevares lenge før en donor får dem. Men hjertet må bli levert innen 48 timer etter at donoren omkom. Hjertet ble levert tolv timer før det hadde blitt ubrukelig, informerer Seattle Times, som har snakket med selskapet og en kirurg.