Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iditarod-vinner Wærner

Måtte snu etter flytrøbbel

Iditarod-vinner Thomas Wærner skal fly et veteranfly hjem til Norge fra Alaska. Men etter en halvtime i lufta måtte det snu og lande igjen.

PÅ VEI: Thomas Værner vant Iditarod, men ble sittende fast i Alaska i månedsvis. Foto: Marc Lester / Anchorage Daily News / AP / NTB scanpix
PÅ VEI: Thomas Værner vant Iditarod, men ble sittende fast i Alaska i månedsvis. Foto: Marc Lester / Anchorage Daily News / AP / NTB scanpix Vis mer

I tre måneder har hundekjører Thomas Værner vært coronafast i Alaska.

Han vant Iditarod, men rakk ikke siste flyet hjem til Norge hvor det var plass til hundene hans.

- Jeg sa at jeg ikke ville dra før jeg fant en løsning for hundene. Jeg tror det var riktig avgjørelse siden jeg tror at hundene ikke ville vært tilbake før i oktober eller noe sånt, sa Wærner til KTUU-TV.

Så fant han løsninga. Et gammelt DC 6-veteranfly skulle fly fra Alaska til Stavanger, for å stilles ut på flymuseet på Sola.

Flyet har tidligere gått i rute for Braathens S.A.F.E.

Flyet tok av som planlagt 1. pinsedag, men måtte snu.

SNUDD: Det gamle Braathens-flyet måtte snu for å fikse en teknisk feil på en motor. Foto: Robert Everts via Ole Johan Berg
SNUDD: Det gamle Braathens-flyet måtte snu for å fikse en teknisk feil på en motor. Foto: Robert Everts via Ole Johan Berg Vis mer

Motorfeil

Årsaken var en feil med en av motorene, opplyser prosjektleder Ole Johan Berg til Dagbladet. Han har ansvaret for å få flyet til Flyhistorisk museum på Sola.

Han sier at feilen var på en såkalt «propeller governor», som styrer hastigheten på propellene.

- Det er den tekniske innretningen som sørger for at propellen ikke får en «over speed», som kan resultere i at propellen ryker av og fyker av gårde. Siden vi skal fly så langt, så valgte vi å returnere til Fairbanks, hvor vi har fulle verksteder. Det er egentlig er en mindre sak å fikse, sier Berg.

Han skriver at det er ventet at det tar et par timer å utbedre feilen. Flyet skulle egentlig landet på Sola tirsdag klokka 12, og Berg sier at de foreløpig holder på det anslaget, siden det fortsatt er så fint vær.

IDITAROD: Thomas Wærner vant Iditarod foran flere hundre tilskuere. Video: KameraOne/Rødt Kort. Vis mer

Kona venter

Hjemme i Norge sitter kona til Wærner og venter.

- Kona mi har tatt hånd om 35 hunder, barna og jobben sin som veterinær. Når jeg kommer hjem, blir «ja, kjære» svaret mitt på alt, sa Wærner humoristisk i et nylig intervju med det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!