Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte sone fordi hun ville se volleyball: Nå har Iran løslatt Ghoncheh (25)

Ble dømt for «antiregime-propaganda».

AKTIVIST:  Ghoncheh Ghavami (25) tok seg i sommer inn på en volleyballkamp for menn i Iran, noe hun ikke har lov til siden hun er kvinne. Handlingen oppfattes som aktivisme, og Ghavami beskyldes for å ha forbindelser til opposisjonen. Bildet skal være tatt i den iranske byen Esfahan. FOTO: NTB SCANPIX
AKTIVIST: Ghoncheh Ghavami (25) tok seg i sommer inn på en volleyballkamp for menn i Iran, noe hun ikke har lov til siden hun er kvinne. Handlingen oppfattes som aktivisme, og Ghavami beskyldes for å ha forbindelser til opposisjonen. Bildet skal være tatt i den iranske byen Esfahan. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britisk-iranske Ghoncheh Ghavami, som ble pågrepet etter å ha forsøkt å se en menn volleyballkamp i Iran, er blitt løslatt mot kausjon, sier hennes familie.

Det melder flere britiske medier, blant dem BBC. 

Hun er løslatt frem til saken skal opp for lagmannsretten. Ghavami skal ha sultestreiket i fengselet, og løslatelsen skal skyldes helseproblemer. Hun bor nå hos sine foreldre i hovedstaden Teheran. 

Beløpet for løslatelsen skal ha vært på 38 000 dollar. 

Aktivisme Ghoncheh Ghavami har både iransk og britisk statsborgerskap. Hun blir omtalt som en «spirende advokat» med utdanning fra London. 

Hun ble tidligere i høst dømt til ett års fengsel av en domstol i Teheran. Hun beskyldes for «propaganda mot regimet» etter at hun var en del av en gruppe kvinner som 20. huni forsøkte å ta seg inn på en volleyballkamp mellom Iran og Italia. I Iran har ikke kvinner lov til å se volleyballkamper for menn, og handlingen oppfattes som aktivisme. 

BBC skriver at iranske påtalemyndigheter siden har anklaget henne for å ha forbindelser til opposisjonen. 

En støttegruppe på Facebook har så langt fått 28 500 medlemmer. Amnesty International har beskrevet Ghavami, som er fra Shepherds Bush i Vest-London, som en samvittighetsfange, og har bedt om at hun løslates umiddelbart. Mer enn 700.000 mennesker har signert en underskriftskampanje på internett som har oppfordret myndighetene i Iran til å slippe henne fri. 

«Utuktig adferd» Det internasjonale volleyballforbundet har utestengt Iran fra å kunne avholde internasjonale arrangementer så lenge forbudet mot å la kvinner se volleyballkamper opprettholdes. Kunngjøringen kom én uke etter dommen av Ghoncheh Ghavami.

Iranske myndigheter på sin side har hevdet at kvinner trenger beskyttelse mot «utuktig atferd» av mannlige fans. 

Forbudet mot at kvinner kan overvære slike arrangementer ble innført etter den iranske revolusjonen i 1979. Ifølge The Independent har forbudet vært løftet under «spesielle omstendigheter», men såkalte hauker i systemet har imidlertid stått fast på at forbudet er nødvendig for å forhindre, ja nettopp, utuktig adferd. 

Iran utestengte kvinner fra volleyballkamper for menn i 2012. Fra før av hadde ikke kvinner lov til å overvære fotballkamper for menn.

Lovverket i Iran begrenser også menns muligheter til å overvære arrangementer der kvinner opptrer. 

PROTESTERTE:  Arrestasjonen av Ghoncheh Ghavami har vakt stort engasjement over hele verden. Her demonstrerer en person i forbindelse med Irans president Hassan Rouhanis besøk i New York tidligere i høst. FOTO: NTB SCANPIX
PROTESTERTE: Arrestasjonen av Ghoncheh Ghavami har vakt stort engasjement over hele verden. Her demonstrerer en person i forbindelse med Irans president Hassan Rouhanis besøk i New York tidligere i høst. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling