BEKYMRINGSMELDING: Skibotn pensjonistforening i Storfjord har varslet myndighetene om forholdene ved Åsen omsorgssenter. Foto: Tore Figenschau/iStorfjord.com
BEKYMRINGSMELDING: Skibotn pensjonistforening i Storfjord har varslet myndighetene om forholdene ved Åsen omsorgssenter. Foto: Tore Figenschau/iStorfjord.comVis mer

- Måtte spise frokost på do

Skibotn pensjonistforening har sendt bekymringsmelding til Fylkesmannen i Troms om forholdene på Åsen omsorgssenter i Storfjord kommune etter at en kvinne i 80-åra ble plassert på et baderom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14. mars sendte Skibotn pensjonistforening en skarp bekymringsmelding til Storfjord kommune og Fylkesmannen i Troms om forholdene ved Åsen Omsorgssenter, skrev Nordlys i går.

Problemer med overbelegg av pasienter skal ha ført til at en kvinnelig pasient i 80-åra ble plassert på et baderom.

- Hun tok selv kontakt med oss og følte det gikk utover hennes verdighet. Hun hadde aldri opplevd gjennom sitt lange liv å måtte spise frokosten sin på dobenken, sier leder for Skibotn pensjonistforening, Karl Nyland, til Nordlys.

Til Dagbladet forteller Nyland at kvinnen oppholdt seg på Åsen omsorgssenter i et par døgn som rehabilitering etter en sykehusinnleggelse.

- Vi har ikke gått ut med noe vi ikke kan stå inne for, og vi er spente på hva Fylkesmannen vil foreta seg i saken, sier Karl Nyland.

Bekrefter Ordfører Sigmund Steinnes i Storfjord sier det har forekommet at folk har måttet bo på baderom på omsorgssenteret.

- Det har vært slik i noen tilfeller, og det er ikke en god løsning. Dette er det imidlertid slutt på nå, etter at andre rom er tatt i bruk, sier Steinnes til Dagbladet.

Ordføreren viser til at to kontorer ved omsorgssenteret er gjort om til soverom for beboere, etter at han selv var på befaring på omsorgssenteret i fjor høst.

Steinnes synes det er flott at pensjonistforeningen i Skibotn er aktiv og passer på.

- Jeg synes også at det bare er fint om Fylkesmannen undersøker forholdene ved Åsen omsorgssenter. Dersom de velger å kjøre en tilsynssak der, er de hjertelig velkomne, sier Sigmund Steinnes.

- Råte og lukt I brevet fra pensjonistforeningen framkommer det også at det skal være store vannlekkasjer på omsorgssenteret, noe som skal ha medført råte, muggskader og en uheldig lukt.

Pensjonistforeningen skriver at det tas i bruk bøtter, spann og tette fiskekasser for å holde lekkasjen i sjakk.

- Vannlekkasjen er der fremdeles og har vært der siden i høst. Det er ikke slik at vi overdrevet noen forhold. Vi har fått inn informasjonen vår fra beboerne og deres pårørende over lengre tid, sier Nyland til Nordlys.

Ordfører Sigmund Steinnes sier det er avsatt midler til å reparere vannlekkasjen, og dette arbeidet vil komme i gang til sommeren.

Helse- og omsorgssjef Stine Jakobsson Strømsø i Storfjord avviser muggproblemene.

- Når det gjelder mugg og råte, ble det gjort en måling av ekstern aktør i 2013, og denne viser at det ligger innenfor normalområdet (0-100). Den største konsentrasjonen som ble funnet var på 10 mugg/100 liter luft, skriver hun i en epost til den lokale nettavisa iStorfjord.

- Glitrende Generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet sier de ikke har noen oversikt over andre slike saker deres lokallag engasjerer seg i.

- Noen lokallag, som Skibotn pensjonistforening, engasjerer seg veldig i lokalsamfunnet, og det synes jeg er glitrende, sier Harald Olimb Norman.
 

BEKREFTER: Ordfører Sigmund Steinnes i Storfjord bekrefter at beboere på Åsen omsorgssenter i noen tilfeller er blitt plassert på baderom. Foto: Bernt Sønvisen
BEKREFTER: Ordfører Sigmund Steinnes i Storfjord bekrefter at beboere på Åsen omsorgssenter i noen tilfeller er blitt plassert på baderom. Foto: Bernt Sønvisen Vis mer