Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte stanse spekulasjonene

Beslutningen om ikke å sende spesialstyrker til Afghanistan ble tatt i all hast for å stanse de politiske spekulasjonene, sier forsvarsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen om ikke å sende spesialstyrker til Afghanistan ble tatt i all hast onsdag for å stanse de politiske spekulasjonene, sier forsvarsministeren.

Spørsmålet har vært til diskusjon lenge, og spekulasjonene har gått over en periode nå. Derfor fant vi det riktig å ta en beslutning, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Tirsdag signaliserte finansminister Kristin Halvorsen (SV) at det ikke ville bli tatt en beslutning om Afghanistan denne uka. Onsdag troppet plutselig Strøm-Erichsen og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) opp i Stortingets vandrehall.
Atskilte saker
Det har vært mye spekulasjoner fram og tilbake om hva regjeringen mente, som gjorde det nødvendig for oss å klargjøre, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hevder at Mongstad-striden og Afghanistan-beslutningen er to helt atskilte saker, og avviser at Norge sier nei til NATO etter SV-press.

Men det var etter SVs nederlag i Mongstad-saken i forrige uke, at spekulasjonene om de norske spesialstyrkene blusset opp igjen.


Nerveproblemer
Opposisjonen på Stortinget er overbevist om at miljønederlaget førte til at SV fikk gjennomslag i sikkerhetspolitikken.

Nervene i SV holdt ikke lenger. En beslutning måtte tas raskt, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg er enig.

Jeg tror det er vanskelig for våre mest fremtredende forsvarsfolk i dag å forklare at fordi vi bygger et gasskraftverk i Bergen, så kan vi ikke delta i Sør-Afghanistan, sier Solberg.


Ikke nei til NATO
Forsvarsministeren sier hun er overrasket over at regjeringens nei til å sende spesialstyrker blir tolket som en norsk avvisning av NATO.

Dette er slett ikke et bastant nei til NATO. Det kommer hele tiden spørsmål fra NATO om hvor mye vi kan bidra med i Afghanistan, og vi vil vurdere situasjonen fortløpende, sier hun. (©NTB)

image: Måtte stanse spekulasjonene