Tatzmania fornøyelsespark:

Måtte stenge hakekors-karusell i Tyskland

Eieren av parken beklager, og sier han ikke var klar over likhetstrekket.

VEKKER OPPSIKT: Flere tyskere satt kaffen i halsen etter at bilder og video av attraksjonen «Easy Fly» ble spredd i sosiale medier, ifølge EkstraBladet. Video: Reddit. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Man vil selvfølgelig spørre seg, hvordan noen kan bygge noe sånt som dette nå til dags? På den ene sida er det fortsatt et veldig følsomt emne, på den andre siden har du teknologien, som tilfeldigvis ser sånn ut, forteller en gjest i fornøyelsesparken til det tyske kringkastingsselskapet SWR.

Fornøyelsesparken Tatzamania som ligger i Löffingen i Schwarzwald-området sørvest i Tyskland, har fått mye oppmerksomhet etter at en av deres attraksjoner nå blir sammenliknet med et hakekors.

- Det sjenerer meg ikke, for det falt meg ikke inn at den liknet på et hakekors. Jeg tror slett ikke at barn vil legge merke til det, forteller Doris Wolf, en annen gjest.

Et historisk no-go

Karusellen, som går under navnet «Ørnens flukt» består av to store armer. Hver arm holder igjen fire mindre armer som roterer rundt i en hakekors-form.

Michael Werner fra det regionale kontoret for folkeopplysning, undrer seg over at verken parkeieren eller produsenten la merke til det nazistiske likhetstrekket.

- Denne geometriske formen er et historisk no-go, uttaler han SWR.

I Tyskland er det ulovlig å vise hakekors offentlig. Det er ulovlig å «bruke symboler av ukonstitusjonelle organisasjoner» utenfor konteksten av kunst eller vitenskap, forskning eller undervisning.

I loven nevnes ikke hakekorset eksplisitt, men den har primært blitt brukt mot nazi- og kommunistsymboler.

Stengt

Mandag stengte attraksjonen med umiddelbar virkning, grunnet ombygging. Parken tar opp saken med den italienske produsenten for å gi karusellens metallarmer en ny utforming.

Bakgrunnen for beslutningen er et videoopptak av karusellen som ble publisert på nettstedet Reddit, ifølge NTB.

- Dermed vil vi ha problemet under kontroll. Alle de som følte seg støtt og fornærmet av designet, får herved alle tenkelige unnskyldninger, forteller Rüdiger Braun, eieren av parken.