Måtte svare afghansk journalist i tårer

Under en pressekonfranse i ettermidag ble generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato stilt til veggs av en afghansk journalist i tårer. Hun ba ham forklare grunnen for Natos avgjørelse om å trekke seg ut i Afghanistan.

BØNN TIL JENS: Journalisten Lailuma Sadid fra Brussels Morning var svært berørt da hun stilte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg spørsmål om situasjonen i Afghanistan tirsdag 17. august. Video: Nato Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato varslet en pressekonferanse klokka 15 i dag, etter krisemøte i Brussel tirsdag.

Her fikk Stoltenberg spørsmål av journalisten Lailuma Sadid fra Brussels Morning. Sadid kommer opprinnelig selv fra Afghanistan.

Hun var svært berørt da hun stilte Nato-generalsekretæren spørsmål om situasjonen i Afghanistan.

Sadid stilte med et banner i bakgrunnen der det står «Afghan Lives Matter» mens hun stilte et langt spørsmål om grunnen for Natos avgjørelse om å trekke seg ut i Afghanistan.

MØTTE PRESSEN: Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato. Foto: Torstein Bøe / NTB
MØTTE PRESSEN: Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Tryglet

Journalisten var svært opprørt mens hun spurte om framtiden for kvinner i Afghanistan. Hun avsluttet med å trygle Stoltenberg om ikke å anerkjenne Taliban-regjeringen som nå har makten i landet.

Stoltenberg svarte at det var en svært vanskelig avgjørelse for Nato å trekke seg ut av Afghanistan og kalte det en tragedie, men sa også at Afghanistans nye ledere vil holdes til ansvar for kvinners og andres rettigheter.

- Flere generasjoner menn og kvinner, særlig kvinner, i Afghanistan har fått utdannelse og tar del i politiske prosesser, og det vil ikke være lett for de nye lederne å utslette disse framskrittene, sa generalsekretæren.

RØMMER: Statsminister Erna Solberg (H) kommenterer de dramatiske bildene fra flyplassen i Kabul, hvor flere tusen mennesker prøver å forlate landet. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Twitter, Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

Taliban tok lørdag makten i Afghanistans hovedstad Kabul, og eksperter omtaler krisa som den verste Stoltenberg har stått i som generalsekretær i verdens største militærallianse.

- Dette er svært alvorlig og uforutsigbart. Kabul har falt og Taliban har tatt kontroll over det meste av landet. Jeg er svært lei meg over det jeg ser utfolde seg i Afghanistan, sa Stoltenberg.

- Døgnet rundt

Stoltenberg uttalte videre at Natos hovedfokus nå er å sikre at personell kommer seg trygt ut av landet, og at de har jobbet døgnet rundt med å sikre at flyplassen fortsatt er operativ.

- Rundt 800 sivilt personell fra Nato har blitt igjen for å fylle nøkkelroller i en veldig vanskelig situasjon, sa Stoltenberg og rettet samtidig en takk til de som har blitt igjen.

Aktiviteten på flyplassen er gradvis gjenopptatt de siste to dagene.

- Vi fortsetter å evakuere våre afghanske kolleger så snart som mulig. Taliban må fortsatt respektere de som ønsker å forlate landet, sa Stoltenberg.

- Internasjonal utfrysning

Videre uttalte generalsekretæren at han mener det må være en fredelig overføring av makt, uten hevn.

- En regjering som ikke respekterer fundamentale rettigheter for alle afghanere og gjeninnsetter et regime basert på frykt, risikerer internasjonal utfrysing, sa Stoltenberg, og la til at det militære oppdraget ikke var lett.

- Vi sto overfor et dilemma. Enten forlate og risikere og se at Taliban gjenvant kontrollen. Eller bli og risikere nye angrep og en væpnet konflikt. Vi planla aldri å bli i Afghanistan for alltid, sa generalsekretæren.

- Det vi har sett de siste ukene var en militær og politisk kollaps i en fart som vi aldri hadde forutsett.

- Vil følge med

Stoltenberg uttalte også at den politiske ledelsen maktet ikke å stå imot Taliban og sikre den fredelige løsningen det afghanske folket ønsket.

- Denne svikten i lederskap førte til den tragedien vi nå er vitne til.

- Verden vil følge med, og må fortsatt støtte et stabilt og fredelig Afghanistan, avsluttet han og det åpnes for spørsmål.

På spørsmål fra nyhetsbyrået AP om hvor mye Natos militæroperasjon i Afghanistan har kostet, og om det vil bli foretatt en evaluering av feil, svarte Stoltenberg:

- Det er mange ting å lære av dette. Når vi har vært der i 20 år og investert milliarder av dollar og også ofret egne soldaters liv, må vi selvfølgelig se hva vi kan lære av dette, fordi vi trenger fortsatt å kjempe mot internasjonal terrorisme.

Han la til at Natos fortsatt har tro på at det i det lange løp er bedre å bygge opp lokale styrker og kapasitet.

- Men det store spørsmålet vi må stille oss er hvorfor kunne ikke strykene vi har trent og utstyrt gjennom så mange år stå imot Taliban på en sterkere og bedre måte enn det de gjorde. Det var alltid risiko for at Taliban igjen kunne ta makten. Det ble sagt klart da vi bestemte oss for å avslutte det militære oppdraget. Men det var en overraskelse at det kollapset så fort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer