Sverige - coronaviruset

Måtte svare etter dette

Sveriges statsminister Stefan Löfven innrømmer at han besøkte kjøpesentre i jula.

SHOPPING: Bildet viser Sveriges statsminister Stefan Löfven på handletur 20. desember. Foto: Expressen
SHOPPING: Bildet viser Sveriges statsminister Stefan Löfven på handletur 20. desember. Foto: Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges statsminister Stefan Löfven har vært på handletur på shoppingsenteret Gallerian i Sverige - stikk i strid med sin egen anbefaling til det svenske folk. Det skriver den svenske avisa Expressen.

- Vi kan selvfølgelig ikke ha romjulshandel som vi pleier, uttalte statsministeren under en pressekonferanse 18. desember.

To dager seinere var han selv innom kjøpesenteret. Statsministeren skal ha besøkt kjøpesenteret fire ganger i løpet desember.

VIL IKKE OPPGI NÆRKONTAKTER: - Det er veldig alvorlig. Det sier Espen Nakstad om at to smittede personer i Trondheim nekter å oppgi hvem de har hatt som nærkontakter. Vis mer

- Ikke julegaver

Statsministerens pressesjef Mikael Lindström sier Löfven var på senteret i et «planlagt ærend».

- Statsministeren var ikke på Gallerian for å handle julegaver, men for å hente noe han hadde lagt igjen tidligere i desember. Han har fulgt Folkhälsomyndighetens råd, og sine egne oppfordringer om å unngå trengsel, sier han til Aftonbladet.

Expressens avsløring kom kort tid før statsepidemiolog Anders Tegnell møtte pressen for å orientere om coronasituasjonen i Sverige tirsdag.

Det er registrert 205 nye dødsfall i Sverige siden forrige onsdag. Totalt er nå 8484 døde i løpet av pandemien i Sverige.

Siden onsdag er det også registrert 32 485 nye smittetilfeller.

På spørsmål om Löfvens handletur under pressekonferansen, hadde Tegnell følgende å si, ifølge Aftonbladet:

- Vi bedømmer ikke individuelle tilfeller, vi jobber med å få ned smittespredningen.

Han understreket imidlertid at det er et generelt råd å unngå kjøpesentre så langt det lar seg gjøre, men at den største smitterisikoen er knyttet til hjemmet og arbeidsplasser.

Folkhälsomyndighetens nasjonale råd, som trådte i kraft 14. desember, fraråder besøk til folksomme utsalgssteder.

Før 14. desember gjaldt lokale råd. Under den første av de fire handleturene, 1. desember, var det gjeldende rådet for det aktuelle området at alle butikker unntatt dagligvarebutikker og apotek burde unngås, skriver Expressen.

Tidligere statsepidemiolog kritisk

Tidligere statsepidemiolog Annika Linde er blant dem som reagerer på avsløringen.

- Inntil videre er butikkene åpne, og vi har ikke munnbindpåbud, så teknisk sett har verken han eller Morgan Johansson gjort noe feil. Men rent omdømmemessig synes jeg at dette gjelder: En statsminister har ansvar for et helt folk, og bør derfor ikke utsette seg for den minste fare, sier hun til Dagens Nyheter.

Hun viser til at Löfven selv har frarådet handleturer, og sier avsløringen kan ha en uheldig signaleffekt.

- Om dette så er gjort med alle sikkerhetsforanstaltninger, så bør vel selv han klare å bestille saker og ting på nettet som oss andre.

Refset kollega

Avsløringen kommer også kort tid etter at Löfven refset sin egen justisminister Morgan Johansson for at han dro på «mellandagsrean».

Før jul uttalte Sveriges statsminister Stefan Löfven at den tradisjonelle «mellandagsrean» - romjulssalget - burde innstilles på grunn av coronapandemien.

Det stanset imidlertid ikke Socialdemokraternas Morgan Johansson fra å begi seg ut på forsinket julegavehandel andre juledag.

- Jeg besøkte et kjøpesenter andre juledag for å handle en forsinket julegave til mine foreldre. Det var uforsiktig, og jeg burde planlagt innkjøpene bedre, skrev ministeren i en SMS til SVT.

Löfven var raskt i dialog med Johansson om hendelsen.

- Statsministeren har hatt kontakt med justisministeren, som har redegjort for hendelsen andre juledag og muligheten for å holde sikker avstand under handlingen. Statsministeren deler justisministerens oppfatning om at det var uforsiktig, skriver regjeringssjefens pressesjef Mikael Lindström i en SMS til Dagens Nyheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer