Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte svare for Trumps Obama-anklager:
- Det var «avlytting» i anførselstegn

Sier at Trump ikke tror at Obama personlig skal ha avlyttet ham. 

OBAMA OG TRUMP: Her sammen på innsettelsesseremonien i januar. Foto: AFP / NTB Scanpix
OBAMA OG TRUMP: Her sammen på innsettelsesseremonien i januar. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag 4. mars tok Donald Trump til Twitter og hevdet at tidligere president Barack Obama hadde avlyttet ham i Trump Tower like før valgseieren i november.

Videre fulgte han opp med en rekke andre meldinger:

«Er det lovlig for en sittende president å avlytte en valgkamp rett før et valg? Avslått av retten tidligere. ET NYTT LAVMÅL!»

«Jeg vedder på at en god advokat kunne gjort en god sak ut av at president Obama avlyttet telefonene mine i oktober, rett før valget!»

«Hvor lavt har president Obama sunket når han avlytter telefonene mine i løpet av den veldig hellige valgprosessen. Dette er Nixon/Watergate. Dårlig (eller syk) mann!»

Krever svar

KLANDRER OBAMA: I et intervju med Fox News ga Trump tidligere president Obama skylden for lekkasjene som har preget Det hvite hus den siste tiden. Video: CNN Vis mer Vis mer

Det hvite hus har ikke villet kommentere grunnlaget, eller bevisene, for anklagene til president Donald Trump. Natt til i går gjorde imidlertid etterretningskomitéen i Representantenes hus, at de ville at Trump skulle utdype påstandene sine.

De ba om å få svar på forespørselen sin i løpet av dagen i dag.

John McCain var blant dem som ba Trump om å legge fram beviser.

- Jeg har ingen grunn til å tro at dette er sant, men jeg mener også at USAs president kan rydde opp i dette på ett minutt. Alt han trenger å gjøre er å ta opp telefonen, ringe direktøren i CIA, direktøren for nasjonal etterretning og si, ‘OK, hva skjedde?’. Fordi de burde vite om den forrige presidenten avlyttet Trump Tower.

I tillegg skal tidligere FBI-direktør James Comey, ha bedt det amerikanske justisdepartementet om å tilbakevise påstandene Trump har kommet med.

Gjennom talsmann Kevin Lewis, har Obama selv avvist at en avlytting har funnet sted.

- En grunnleggende regel i Obama-regjeringen var at ingen tjenestemann i Det hvite hus noensinne blandet seg inn i uavhengig etterforskning ledet av Justisdepartementet. Som en del av den praksisen, beordret verken president Obama eller noen annet stabsmedlem i Det hvite hus overvåking av noen amerikansk borger. Å antyde noe annet, er rett og slett usant, hevdet Lewis.

«Avlytting» i anførselstegn

På dagens pressebriefing, fikk pressetalsmann Sean Spicer, flere spørsmål om presidentens avlyttingsanklager.

Videre sa Spicer at om man ser nøye på Trumps twittermelding, har han skrevet «avlytting» i anførselstegn.

- Dette har vært en diskusjon i flere rapporteringer. Flere medier har snakket om bevis for avlytting, og andre typer former for overvåkning som har funnet sted. Presidenten var klar på Twitter, det var «avlytting» i anførselstegn. Det betyr mange ulike overvåkningsmetoder. Nå kommer blant annet etterretningskomitéen til å se på dette, og legge fram en rapport. Men jeg tror at flere rapporteringer i mediene tyder på at flere typer overvåkning har funnet sted i løpet av valget i 2016.

- Så det du sier er at presidenten ikke er nødt til å legge fram bevis?, blir Spicer spurt.

DE MYSTISKE TALLENE: Nå hyller USAs president, Donald Trump, de samme tallene han kalte for «falske» under Obama-tida. Sean spicer forsøkte å forklare dette til pressen, da satt latteren løst. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Nei, det er ikke det jeg sier. Det jeg sier er at forespørselen ble oversendt til justisdepartementet. Det var justisdepartementet som ble bedt om å viderebringe informasjon til Kongressen, ikke Det hvite hus. Da skal man stille spørsmål om bevis til justisdepartementet. Fra vårt perspektiv er det ikke tvil om at flere artikler om overvåkning og annen aktivitet fant sted under valget.

- Og det medfører at vi skal tro at presidentens eneste bevis er disse artiklene?

- Nei, det gjør at du tror det. Det vi gjorde klart den dagen var at det må settes igang en etterforskning og det må rapporteres tilbake til oss.

Spicer blir etterpå konfrontert med at han først sa at presidentens Twitter-melding talte for seg selv. Seinere gjør han tilsynelatende en tolkning av den samme Twitter-meldinga. Spørsmålet ble dermed: Når er en Twitter-melding åpen for tolkning, og når taler den for seg selv?

- Noen ganger spør jeg han hva han mener med en Twitter-melding. Her sa han at han siterte andres rapportering og at han mente overvåkning generelt, ikke nødvendigvis avlytting.

Pressetalsmannen understreker også at Trump ikke tror at Obama personlig avlyttet mobilen hans, men at noe skjedde under 2016-valget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media