MALLORCA: Minst fire personer skal være omkommet i et kraftig uvær på den spanske ferieøya Mallorca. Video: InfoEmergencias Vis mer

Flommen på Mallorca

- Måtte svømme for å berge livet da vannet flommet inn i biler og hus

To briter druknet i en taxi på Mallorca. De er blant de ni som foreløpig er meldt døde. Mange er fremdeles savnet.

To briter skal være blant de som foreløpig er bekreftet døde etter uværet som herjer på Mallorca, melder Sky News.

De to skal ha druknet i en taxi i byen Sant Llorenc, etter at strie strømmer med vann ble dannet som følge av det kraftige regnværet.

Det kraftige uværet kom brått på innbyggere og turister i byen. Overlevende har fortalt at de måtte svømme ut av biler og hus da voldsomme vannmengder flommet inn.

TATT AV VANNET: Biler og trær ble tatt av de voldsomme vannmengdene. Overlevende forteller at de måtte forlate bilene sine og svømme i sikkerhet for å berge livet.Foto: Juan Pedro Martinez / AP / Mallorca
TATT AV VANNET: Biler og trær ble tatt av de voldsomme vannmengdene. Overlevende forteller at de måtte forlate bilene sine og svømme i sikkerhet for å berge livet.Foto: Juan Pedro Martinez / AP / Mallorca Vis mer

Manuel Torrescusa er en av dem. Til avisa Diario de Mallorca forteller han at han svømte 500 meter i regnvannet etter at bilen hans ble tatt av vannmengdene.

- Jeg hadde nesten ingen klær på meg da jeg kom i sikkerhet, sier han ifølge Daily Mail, og forteller at klærne festet seg i et metallgjerde under svømmeturen og ble revet av.

Savnet

Borgemester Antonia Bauza, i Sant Llorenç, bekrefter overfor the Guardian at de to ofrene i taxien som ble tatt av vannmengdene, var britiske.

Til lokal radio sier han at drosjesjåføren fortsatt er savnet.

Totalt er 15 mennesker savnet etter uværet.

I tillegg til de to britene, skal en eldre kvinne og to lokale være blant de omkomne, skriver Guardian.

Totalt er ni personer bekreftet omkomne som følge av uværet, ifølge El Pais.

- Varte hele natta

Like ved Sant Llorenc befinner Rannveig Kjempehol og familien seg på et hotell.

- Vi opplevde et forferdelig uvær i går, med regn, torden og lyn, som startet i 16.00-tida og varte hele natta, forteller Kjempehol til Dagbladet.

Hun forteller at de ikke opplevde oversvømmelser i forbindelse med uværet, men at deler av hotell-taket falt ned under et show for gjestene i går kveld.

SÅ UVÆRET: Rakel Therese Trondal kunne i går kveld se hvodan dt voldsomme uværet beveget seg sørover på øya Mallorca. Foto: Privat
SÅ UVÆRET: Rakel Therese Trondal kunne i går kveld se hvodan dt voldsomme uværet beveget seg sørover på øya Mallorca. Foto: Privat Vis mer

- Det regnet gjennom taket, så takplata falt ned, sier hun - og tilføyer at ingen ble skadd i hendelsen.

Som følge av at veiene i området er skadet av kraftig nedbør, har de i dag fått beskjed om å holde seg på hotellet. De har blitt frarådet å leie bil.

- Lokalbefolkning i sjokk

Kjempehol forteller at de ansatte på hotellet, som bor i - eller har venner og familie boende i Sant Llorenc, omtaler uværet som det verste i området på minst 30 år.

- De lokale er oppskjørta. Vi ante ikke at det var så ille, sier hun.

Rakel Therese Trondal er på ferie i El Muro på Mallorca, som ligger noen mil fra de hardest rammede områdene på øya.

- I SJOKK: Rakel og familien var vitne til det voldsomme uværet som rammet Mallorca tirsdag kveld og natt til onsdag. - De som bor her er i sjokk over hva som har skjedd. Video: Privat Vis mer Vis mer

Hun og familien opplevde også det voldsomme uværet i går kveld og i natt, og forteller at gatene i gamlebyen, Alcudia, ble fylt med vann.

- På kvelden kunne vi se uværet fortsette sørover langs kysten. Det kraftige tordenværet oppfattet vi som unormalt, sier hun.

Også hun forteller at uværet har gått svært hardt innpå lokalbefolkningen.

- Nede i resepsjonen sto en kvinne og gråt. De som bor her er i sjokk over hva som har skjedd på øya, sier Trondal.

Reddet fra tak og trær

Lokale myndigheter har holdt et krisemøte. Det er foreløpig 100 redningsarbeidere og 80 soldater som har blitt sendt inn til området som er rammet av uværet, melder nyhetsnettstedet.

Flere mennesker skal så langt ha blitt reddet ned fra tak og trær, etter at de har klatret opp i høyden i et forsøk på å komme seg unna flomvannet.

ØSTKYSTEN: Byen Sant Llorenc ligger på østkysten av Mallorca. Foto: Google Maps
ØSTKYSTEN: Byen Sant Llorenc ligger på østkysten av Mallorca. Foto: Google Maps Vis mer

Spanske værmeldinger forteller at det falt 20 centimeter med regn på fire timer. Dette førte til at biler ble skylt vekk fra gatene, i vannstrømmer som var høyere enn én meter.

Strømmen skal også ha forsvunnet fra området, og telefondekningen forsvant, melder Spaniaavisen.

I Cala d'or, cirka 2 mil fra de hardest rammede områdene, er Kristian Odberg på ferie. Han forteller at uværet i går og i natt var voldsomt, men at det i dette området likevel gikk relativt udramatisk for seg.

LYN: Ifølge Kristian Odberg var uværet på sitt kraftigste fra klokka 16.00 til 20.00 i går. Foto: Kristian Odberg
LYN: Ifølge Kristian Odberg var uværet på sitt kraftigste fra klokka 16.00 til 20.00 i går. Foto: Kristian Odberg Vis mer

- Det var et helsikkets vær, med regn lyn og torden, sier han.

- Det var først da vi dag så nyhetene at vi skjønte hvor dramatisk det har gått utover områdene som er hardest rammet, sier Odberg.

Kondolerer på Twitter

Den spanske statsministeren har skrevet en melding på Twitter, hvor han uttrykker sin medfølelse for alle som er rammet av flommen.

- Mine tanker og min støtte går ut til alle som har blitt berørt av denne katastrofen, skriver han.

Kraftig regn skal også ha ført til oversvømmelser i andre deler av Spania, som Barcelona og Costa del Sol.