HEMMELIGHOLD: SVs Torgeir Knag Fylkesnes måtte reise ens ærend fra Tromsø til Oslo og Stortingets ekspedisjonskontor for å lese risikoanalysen om Luftambulansen. Mobilen måtte han la ligge igjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HEMMELIGHOLD: SVs Torgeir Knag Fylkesnes måtte reise ens ærend fra Tromsø til Oslo og Stortingets ekspedisjonskontor for å lese risikoanalysen om Luftambulansen. Mobilen måtte han la ligge igjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

SV reagerer på hemmelighold

Måtte ta fly for lese hemmelig rapport om luftambulansen

SVs Torgeir Knag Fylkesnes måtte fly fra Tromsø til Oslo for å få lov til å lese en rapport om luftambulansen - som Stortinget selv har bedt om innsyn i.

- Stortinget har vedtatt at sentrale dokumenter skal offentliggjøres. I stedet får vi hemmelighold og mistenkeliggjøring av stortingsrepresentanter, sier Fylkesnes til Dagbladet.

- Sikkerheten rundt dette dokumentet er langt større enn når Stortinget får sensitiv informasjon om rikets sikkerhet. Og det eneste dokumentet skal inneholde er helsetjenestens risikovurdering om bytte til ny operatør for luftambulansen, fortsetter han.

Ingen mobil

Det var 7. juni at flertallet på Stortinget ba regjeringen offentliggjøre en risikoanalyse som Helse Nord har utarbeidet i forbindelse med overgangen til ny operatør.

Nå har helseminister Bent Høie (H) i forståelse med stortingspresidenten satt en rekke betingelser for stortingsrepresentantenes lesing av risikoanalysen. Dokumentene vil for eksempel bare være tilgjengelige på Stortingets ekspedisjonskontor, i den ordinære åpningstiden, fram til 29. juni.

- Det er ett eksemplar av dokumentene tilgjengelig, og disse må leses i ekspedisjonskontorets lokaler. Det er ikke anledning til å benytte mobiltelefon under gjennomlesingen, heter det i brevet som er sendt partigruppene.

Narrespill

Fylkesnes reagerer på det han beskriver som et narrespill om hemmelighold.

- Dette handler om offentligheten skal få innsyn i om helsemyndighetene gjorde skikkelige vurderinger om risikoen for liv, helse og beredskap ved bytte av operatør. Da er det spesielt at regjeringen går så langt i å holde opplysningene unna offentligheten og befolkningen, framholder han.

I brevet til partigruppene vises det til at dokumentene inneholder "informasjon belagt med taushetsplikt". Helseminister Bent Høie (H) forklarer hemmeligholdet slik overfor Dagens Medisin, som først omtalte saken:

Helseminister Bent Høie (H) har valgt en uvanlig framgangsmåte for å gi Stortinget innsyn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) har valgt en uvanlig framgangsmåte for å gi Stortinget innsyn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Rapporten har opplysninger som private aktører kan bruke for å styrke sin forhandlingsposisjon dersom det blir behov for å sette inn ekstra tiltak. Rapporten inneholder også omtale av private aktører.

Presidenten reagerer

Overfor NTB retter Fylkesnes også kritikk mot stortingspresident Tone Trøen (H).

– Når statsråden og presidenten som hemmeligholder dette er fra samme parti, må vi selvsagt gå ekstra nøye til verks. Er det Stortingets president eller er det regjeringens representant som her har tatt beslutningen, spør han.

Trøen reagerer kraftig på SV-representantens uttalelser og sier hun på forhånd konfererte om saken med første visepresident Eva Kristin Hansen (Ap).

– Jeg er stortingspresident for alle partier og vil på det sterkeste avvise beskyldningene om at jeg skjermer statsråd Høie, sier hun til NTB.

– I den grad de dokumentene er underlagt lovbestemt taushetsplikt, og det har Helse- og omsorgsdepartementet konkludert med at de er, så kan ikke statsråden oppfylle Stortingets vedtak uten å bryte loven, fortsetter hun.

Fikk avslag

Dagens Medisin har bedt om innsyn i rapporten, men fått avslag med begrunnelse i offentlighetsloven §23, som gjelder hensynet til det offentliges forhandlingsposisjon.

– Siden Stortinget har vedtatt offentliggjøring av risikorapporten har jeg et dilemma. Jeg forstår at Stortinget har behov for innsyn, noe de også har rett til etter grunnloven. Intensjonen med Stortingets vedtak var innsyn for å vurdere innholdet i rapporten, og jeg har valgt en løsning som ivaretar det, sier Høie til avisen.

Etter at Babcock og pilotene kom til enighet om avtalen som sikrer at inntil 98 flygere i Lufttransport kan kreve jobb hos Babcock, mener Høie nå at situasjonen er betydelig forbredet for innbyggerne i Nord-Norge. Overfor Dagens Medisin påpeker han at den største risikoener knyttet til Lufttransports evne til å levere i henhold til kontrakt.

- Vi har en plan hvis de ikke klarer det, men mulighetene deres er betydelig forsterket etter enigheten med pilotene, sier han.