Måtte ta med foreldrenes selvangivelse for å få bli med på russebuss

Nå vil politiet i Asker og Bærum vurdere russebuss-forbud.

RUSSEFEIRING: Russefeiringen er en populær tradisjon i Norge. De siste åra har imidlertid konstnadsnivået og profesjonaliteten på russeferinga skutt til værs. Utviklingen bekymrer både skoleledere og politi i Asker og Bærum. Her fra russetreff på Tryvann i 2013.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RUSSEFEIRING: Russefeiringen er en populær tradisjon i Norge. De siste åra har imidlertid konstnadsnivået og profesjonaliteten på russeferinga skutt til værs. Utviklingen bekymrer både skoleledere og politi i Asker og Bærum. Her fra russetreff på Tryvann i 2013. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiførstebetjent Trine Svartås, leder av ungdomspatruljen i Asker og Bærum politidistrikt, advarer overfor Budstikka i dag mot russebusskulturen. 

Hun forteller blant annet om en mor som ba henne om råd etter at hennes datter måtte ta med forelderens selvangivelse for å bli vurdert som medlem på en russebuss.

- Vi kjenner blant annet til et tilfelle på en jentebuss hvor foreldrenes selvangivelse ble lagt til grunn for om man fikk være medlem på den aktuelle buss eller ikke, sier politiførstebetjenten til avisa.

Hun sier også at man må vurdere et forbud mot russebusser om problemet eskalerer.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Svartås i dag.

Debatt Budstikka har den siste uka hatt en rekke debattinnlegg og saker om russekulturen i kommunene Asker og Bærum. Blant annet har rektor ved Sandvika videregående skole Arne F. Opsahl beskrevet hvordan russetida kan føre til ekskludering, blant annet ved såkalte russeauditions.

- Kriteriene varierer, men det kan blant annet være hvor kul du er, om du har de riktige klærne, om du kan drikke deg full osv., skriver han.

Blant annet har politikersøstrene - døtrene til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner - Maria og Sigrid Barstad Sanner sett seg lei av enkeltsakene om Bærums-ungdom som stadig har dukker opp i lokalavisas spalter.

Bruker millioner Allerede i disse dager slipper de største og dyreste russebussene i Norge såkalte dekklåter og dekknavn på bussene, der russen viser at de er edlem av en buss uten å avsløre selve konseptet for bussen i selve russetida.

Flere ungdommer har brukt årevis og millioner av kroner på russetida, men politiet skisserer en kultur der ungdommer lett blir holdt utenfor.

Dagbladet skrev tidligere i år flere artikler om russelåtene, der russebusser bruker flere titalls tusen kroner på å få egne låter laget til bussene.

Se hele DBTVs serie «#Russ 2013» her!