Måtte ta opp lån til reise

Ulf Hammern måtte låne penger fra sine barn for å kunne reise ned og følge sin egen sak i Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld var ekteparet Jorid og Ulf Hammern framme på hotellet i den franske byen Strasbourg etter å ha vært på reisefot i mer enn 12 timer. Tirsdag skal domstolen behandle Hammerns anke på erstatningsbeløpet han ble tilkjent etter å ha blitt frikjent i Bjugn-saken. Ekteparet vil begge være tilstede i rettssalen, men dit hadde de ikke kommet seg uten økonomisk hjelp fra sine egne barn.

- Vi har lånt av studielånet til barna, forteller de to til NTB fra sin plass bak gardina på Lufthansas rute LH 257 fra Hamburg til Frankfurt.

Et sted mellom 15.000 og 20.000 kroner regner de to med å bruke på oppholdet. Det er mye penger for ekteparet. Jorid har ikke vært i jobb på snart ti år, noe som i hovedsak skyldes Bjugn-saken, og selv om ektemannen er i full jobb som fabrikkarbeider, er en Strasbourg-tur mer enn husholdningsbudsjettet kan klare.

Instinkt

I dagene før de to skulle reise ned, la staten fram et forslag til forlik i saken, men Ulf Hammern takket nei til et beløp som var en god del større enn de 200.000 kronene han ble tilkjent i erstatning.

- Jeg sa nei til pengene fordi jeg ønsker å ha god samvittighet resten av livet. Jeg har vært fast bestemt på å ta saken til Strasbourg og føler at jeg har gjort det rette. Jeg har fulgt instinktet mitt, sier Hammern til NTB.

Myndighetens begrunnelse for forliksforslaget har sammenheng med at regjeringen tidligere i år la fram forslag om lovendringer som innebærer at en frifunnet person ikke lenger må bevise sin uskyld for å få erstatning.

Anket

Hammern ble i januar 1994 frifunnet av Frostating lagmannsrett for tiltalen om å ha forgrepet seg seksuelt på flere barn i Botngård barnehage i Bjugn, men i den påfølgende erstatningssaken fikk han kun 125.000 kroner i oppreisningserstatning og 45.000 kroner for tapt arbeidsfortjeneste. De andre som ble siktet i saken, men aldri tiltalt, fikk 200.000 kroner hver. Lagmannsretten la nemlig til grunn at Hammern ikke i tilstrekkelig grad hadde bevist sin uskyld og avkortet dermed erstatningsbeløpet. Hammern mente dette var blodig urettferdig og anket til Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg

- Laglig til

- Jeg har håp om å vinne fram med mitt syn. Når min sak er en av svært få som kommer gjennom nåløyet, tror jeg jo det er fordi jeg har en god sak. Samtidig har jeg fått så mye i fleisen før at jeg er forberedt på å tape også, sier Hammern.

- Hva tror du egentlig har skjedd i Bjugn?

- Jeg kan ikke garantere at det ikke har foregått incest i Bjugn, men jeg tror ikke det finnes noen Bjugn-sak, sier Hammern.

- Jeg sto bare så laglig til for hogg, fortsetter han.

(NTB)

<B>PÅ VEI TIL STRASBOURG:</B> Her er Ulf Hammern sammen med sin advokat Christian Wiig (t.h.) under starten på Hammerns erstatningssak i Frostating Lagmannsrett.