ISOLERT: Her, ved Ila fengsel i Bærum, skal terrorsiktede Anders Behring Breivik sitte på Ila. Foto: Morten Holm / Scanpix
ISOLERT: Her, ved Ila fengsel i Bærum, skal terrorsiktede Anders Behring Breivik sitte på Ila. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Måtte tenke seg om før de sa ja til å passe på Breivik

- Vi gjør individuelle vurderinger i forhold til sikkerhet og psyken til alle våre innsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev i dag risikerte Anders Behring Breivik å havne i høysikkerhetsfengselet Ringerike fengsel, som har utsikt over Tyrifjorden der Utøya ligger.

Nå er det imidlertid bestemt at 32-åringen skal sitte på en isolatcelle på Ila.

- Avgjørelsen ble tatt på lørdag av Justisdepartementet og regjeringen. Så vidt meg bekjent har ikke andre fengsler vært vurdert. Man har ment at vi har vært best egnet, men det kan nok også ha noe med beliggenhet å gjøre, sier Knut Bjarkeid, fengselsdirektør ved Ila, til Dagbladet.

-Etisk forkastelig Avgjørelsen ble ifølge VG tatt fordi utsikten fra Ringerike fengsel var for provoserende. Myndighetene ønsket ikke at den terrorsiktede Oslo-mannen skulle ha utsikt mot vannet og øya der han 22. juli massakrerte 68 mennesker.

- Det ville vært etisk forkastelig å ha ham på Ringerike, sier Knut Arne Svenkerud, forbundsleder i Kriminalomsorgens yrkesforbund til VG.

Behring Breivik ble mandag varetektsfengslet fram til 26. september. Knut Bjarkeid forteller at den terrorsiktede 32-åringen kommer til å sitte i isolat på en enkel celle møblert med seng, toalett, stol, bord og en bokhylle.

  - Krevende - Den er ganske ribbet, og ikke så veldig stor. Han skal sitte på en eneromsavdeling der han ikke kommer til å ha kontakt med noen av de andre innsatte. Han skal bare ha kontakt med ansatte i avdelingen, helsepersonale og prest, sier Bjarkeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan har de ansatte reagert på nyheten?

- Det er klart dette er krevende. Vår profesjonalitet vil bli satt på prøve, for våre ansatte har som alle andre følelser rundt tragediene i Oslo og på Utøya. Forskjellen er at våre ansatte nå må fronte sine følelser.

- På hvilken måte?

- De skal behandle Behring Breivik med respekt, på samme måte som de møter alle de andre insatte. Men det er klart at det vil bli krevende. Vi ble bedt om å ta oppgaven og svarte ja etter å ha tenkt oss om.

- Hva måtte dere tenke på?

- Vi ser jo at dette blir en krevende oppgave, og vi vet ikke hvor lenge han kommer til å bli sittende hos oss. Han kan bli flyttet i morgen, eller sitte i varetekt hos oss frem til neste jul. Vi ser på dette som et maraton, ikke et sprintløp, sier Bjarkeid.

I sitt eget manifest skriver den terrorsiktede at han vil prøve å rømme fra fengselet dersom han blir tatt etter terroraksjonen. Fengselsdirektøren sier at han forutsetter at «alle innsatte har tanker om å rømme».

- Vi gjør individuelle vurderinger i forhold til sikkerhet og psyken til alle våre innsatte, og det kommer vi også til å gjøre når det gjelder Behring Breivik.

 

FORBEREDT: Knut Bjarkeid, fengselsdirektøren på Ila, er klar til å ta i mot Anders Behring Breivik. Foto: Berit Roald / SCANPIX .
FORBEREDT: Knut Bjarkeid, fengselsdirektøren på Ila, er klar til å ta i mot Anders Behring Breivik. Foto: Berit Roald / SCANPIX . Vis mer